Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim?
Dimensiune font:
Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim? În fiecare an, creștinii ortodocși așteaptă cu nerăbdare săvârșirea unui eveniment ce este considerat cea mai veche minune dumnezeiască din lumea creștină, ce se întâmplă anual în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim? Aprinderea în mod miraculos a lumânărilor celor aflați în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu ocazia Paștelui ortodox este consoderată cea mai veche minune atestată documentar din lumea creștină.
Și anul, acesta, așa cum se întâmplă din 2009 încoace, Lumina Sfântă va fi adusă din nou în România, la bordul unui avion.
Ce este Lumina Sfântă de la Ierusalim? Când va fi adusă în România, anul acesta?
Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinității. Iar unul dintre cele mai importante simboluri ale acesteia este aprinderea lumânărilor, la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, când toată suflarea ortodoxă spune „Hristos a înviat!”.
Dar Lumina Învierii ce se pogoară în mod miraculos, an de an, în Sâmbăta Mare, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, este un lucru aparte.
Este fiind considerată cea mai evidentă și veche minune atestată documentar din istoria creștinismului.
Sfânta Lumină de Paşte se aprinde deasupra Sfântului Mormânt, existând credinţa că focul se coboară din cer - fără nicio intervenție umană - şi aprinde lumânările.
Una dintre cele mai vechi atestări documentare ale acestui fenomen miraculos este apariția Luminii după cucerirea Ierusalimului de către perși, din anul 617 d.Hr, potrivit doxologia.ro.
Sute de credinciși sunt prezenți, an de an, la miraculoasa pogorâre a Luminii Sfinte peste Sfântul Mormânt - Foto: Profimedia Images
Acest lucru se întâmplă an de an, după ora 12.30, în timpul slujbei Vecerniei. Dar înainte de a se petrece acest lucru, există o întreagă procedură de verificare a locului și a persoanei care va primi, prima, Lumina Sfântă.
Aceasta este însuși Patriarhul Ierusalimului, care, din 22 noiembrie 2005, este Teofil al III-lea.
Totul se întâmplă pentru a elimina orice posibilă bănuială de mistificare a procesului miraculos ce urmează să aibe loc.
Astfel, în seara din Vinerea Mare, Mormântul Domnului este controlat de către un polițist arab, unul turc și un reprezentant al statului Israel.
Aceștia au grijă ca obiectele din interior să nu conțină vreo sursă de foc, verifică piatra Sfântului Mormânt, apoi îl controlează pe ierarhul grec care presară vată pe Mormântul Domnului.
După aceste verificări, se sting toate luminile și se pecetluiește ușa Sfântului Mormânt cu două benzi din pânză albă, cu ceară și sigilii în formă de X.
Patriarhul Ierusalimului este conform tradiției, cel care oferă Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi anual la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu acel prilej.
Înainte de a intra în Sfântul Mormânt, Părintele Patriarh Teofil, alături de un sobor de ierarhi, preoți și credincioși din toată lumea, îl înconjoară de trei ori, conform tradiției.
După această procesiune, Patriarhul dezbracă hainele preoțești, rămânând îmbrăcat doar cu un stihar alb, veşmânt care simbolizează giulgiurile cu care Iisus a fost înfăşurat în groapă.
Biserica Sfântului Mormânt a fost ridicată, în prima sa formă, de împăratul Constantin cel Mare al Imperiului Roman de Răsărit, după anul 326 - Foto: flickr.com
Apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări, care simbolizează numărul anilor pe care i-a trăit Hristos pe pământ., mai scrie sursa citată.
Patriarhil Teofil intră în Mormânt, fiind însoțit de către un reprezentant al armenilor. Acesta din urmă are dreptul să stea în locul de dinaintea încăperii Sfântului Mormânt, de unde îl poate urmări pe patriarh.
Patriarhul citește o rugăciune specială, stând în genunchi și rugându-se pentru dăruirea Luminii.
Dupa aproximativ 20 de minute, pelerinii aflați în biserică observă o lumină puternică, sub forma unei scântei de fulger, care coboară în zig-zag prin cupola mare a Bisericii Sfântului Mormânt și aprinde vata presărată deasupra lespezii.
Patriarhul adună cu mâinile vata aprinsă de focul care, timp de aproximativ 30 de minute, poate fi atins fără ca să producă arsuri.
Apoi, pune vata în două cupe de aur cu găuri și o dă diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă, la biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena.
Patriarhul iese, mai apoi, în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți de luați Lumină!”.
Mii de credincioși așteaptă în fiecare an, să ia Lumina Sfântă după ce ea coboară
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau