Ce se întâmplă la Paștele Blajinilor. e unde vine tradiția aruncării cojilor de oră roșii pe apă
Dimensiune font:
În fiecare an, creștinii sărbătoresc și Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, așa cum mai este cunoscută această zi. Este o sărbătoare închinată celor care au trecut la cele veșnice și aduce cu ea mai multe tradiții și obiceiuri, în funcție de zona țării.
Paștele Blajinilor se sărbătorește de fiecare dată, la 8 zile după Sărbătoarea Învierii Domnului. Astfel, în 2021, această pomenire a morților va fi prăznuită pe data de 10 mai.
În anumite zone ale Basarabiei, Paștele Blajinilor are loc în Duminica Tomii, iar în alte zone din țară se prăznuiește în sâmbăta din Săptămâna Luminată, adică săptămâna de după Înviere.
În mod normal, Paștele Morților trebuie să fie sărbătorit în lunea de după Duminica Tomii. Mai multe țări din Europa de Sud-Est respectă această sărbătoare, despre care se crede că ar avea și ceva origini păgâne.
De Paștele Blajinilor, oamenii merg la mormintele celor pe care i-au pierdut, iar preoții fac o slujbă de sfințire, chiar în cimitir.
Se aduc la morminte ouă roșii, cozonaci, vin roșu, dar și alte mâncăruri specifice Sărbătorilor Pascale.
De unde vine denumirea acestei sărbători
Înainte ca preoții să vină la cimitir, pentru a oficia slujba de sfințire, rudele celor decedați trebuie să îngrijească mormintele.
Se pun coroane și jerbe pe cruci, dar și flori.
Cei trecuți în neființă sunt pomeniți de către preoți, iar rudele și prietenii se roagă pentru sufletele celor adormiți. După ce se sfințește mâncarea, aceasta este împărțită tuturor celor care au venit la cimitir.
Se varsă câteva picături de vin pe jos, dar și resturi de mâncare, pentru ca și cei decedați să aibă ce să consume pe lumea cealaltă.
Această sărbătoare a primit denumirea de ”Paștele Blajinilor”, pentru că ”blajin” este cuvântul care a fost atribuit unui om mort. Asta înseamnă că persoana decedată este blândă și bună.
Se crede că blajinii stau undeva pe o insulă, înconjurată de Apa Sâmbetei. În această apă s-ar vărsa absolut toate apele din lume. Tradiția spune că blajinii află că este Paștele, atunci când în apă sunt aruncate de către femei cojile ouălor vopsite .
Paștele Blajinilor este, mai exact, o pomenire colectivă a morților, la fel ca și alte sărbători de acest gen. Chiar dacă nu se știe cu certitudine de unde a pornit această sărbătoare, sunt zone în care preoții fac slujba de sfințire, pentru cei trecuți în neființă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau