Ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Maria Mare. Aceste alimente se sfințesc de preot, la biserică
Dimensiune font:
Ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Maria Mare? Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Ortodox. Are cruce roșie și de asemenea, este încărcată de numeroase tradiții, dar și obiceiuri.
Ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Maria Mare
În fiecare an, la data de 15 august, creștini sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mare. Practic, aceasta serbează odihna Maicii Domnului.
Tocmai din acest motiv, până pe 15 august, creștinii țin și post. Ce tradiții și obiceiuri trebuie urmate și ce trebuie să dai de pomană de Sfânta Maria Mare? Există mai multe lucruri pe care trebuie să le știi.
În primul rând, de Sfânta Maria Mare au loc numeroase festivaluri. Iar această regulă se aplică atât în Europa, cât și în România. De asemenea, inclusiv în zonele de la sat, ori în cele de la munte sau mare au loc focuri de artificii și nu numai.
Tot pe 15 august se fac mese în familie și de asemena, există mai multe tradiții legate de recolta de vară. Este o zi care trebuie petrecută alături de cei dragi și de asemenea, o zi în care munca și oricare altă activitate casnică sunt interzise.
Și totuși ce să dai de pomană de Sfânta Maria Mare? Pentru că este vară, pe 15 august se dau de pomană fructe. Prioritare sunt prunele, dar și strugurii. De asemenea, mai pot fi date de pomană și diferite bucate pregătite însă cu o zi înainte de gospodine.
Ce se întâmplă cu acest alimente? Înainte să fie date de pomană, ele trebuie duse la Biserică, la slujba care are loc în dimineața zilei de 15 august. Ulterior, pachetele făcute sunt sfințite de preoți, la slujbă, iar mai apoi împărțite persoanelor sărace.
Menționăm faptul că în fiecare colț al lumii, Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită sub mai multe forme. Asta în condițiile în care există numeroase persoane care poartă numele fie de ”Maria”, fie de ”Marian.
Spre exemplu, în Polonia, pe 15 august, sunt duse la biserică buchete de flori și ierburi, care sunt sfințite. Tot aici au loc și diferite bâlciuri, ori spectacole organizate cu ocazia acestei sărbători.
În Franța pe de altă parte, unde există statuia Maicii Domnului, aceasta este purtată în procesiuni prin orașe. Totodată, sunt închinate imnuri în cinstea ei, iar pe parcursul zilei sunt sfințite izvoarele.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau