Cine este IPS Teodosie, prelatul care sfideaza atat statul roman, cat si pe Patriarhul Daniel. Colaborator al Securitatii, vizat in dosare penale si apropiat al baronilor ajunsi in inchisoare

tedo

Dimensiune font:

| 10-01-2021 12:30

 IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este unul dintre cele mai controversate personaje din istoria recenta a Bisericii Ortodoxe Romane. Colaborator al fostei Securitati, anchetat pentru obtinere ilegala de fonduri europene, a sfidat adesea statul roman, punctul culminant fiind ultimul an, de cand a inceput pandemia de COVID-19, dar si pe Patriarhul Daniel.

Teodosie Petrescu (65 de ani) este din Dorna Arini, judetul Suceava, acolo unde a urmat si scoala generala. Ulterior, s-a inscris la Seminarul Teologic al Manastirii Neamt si a absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti.

In 1977 a fost inchinoviat ca frate la schitul Crasna, din Prahova. In 1990 a primit numele de Teodosie, iar un an mai tarziu a fost hirotonit ieromonah.

A primit o bursa de studii la Universitatea din Birmingham, iar in 1994 a fost facut arhimandrit si numit episcop-vicar la Arhiepiscopia Bucurestilor.

A fost ales arhiepiscop al Tomisului in 2001, iar un an mai tarziu a devenit decanul Facultatii de Teologie din Constanta. In plus, face parte din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Anchetele care l-au vizat

Ancheta privind falsificarea examenelor de admitere la Facultatea de Teologie

IPS Teodosie a fost audiat in iulie 2009, fiind suspectat de
coruptie si fals, privind modul in care s-a inscris la Facultatea de Teologie. Urmarirea penala a inceput o luna mai tarziu, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, fiind suspectat ca a primit 850 de euro de la o persoana, pentru a o ajuta sa se se inscrie la Facultatea de Teologie.

Dosarul a fost clasat definitiv deoarece nu au existat suficiente probe impotriva sa.

Teodosie a declarat, la momentul respectiv, ca a fost vorba despre o donatie, care a fost interpretata in mod gresit drept mita.

Procesul privind obtinerea ilegala de fonduri europene

In mai 2016, procurorii
DNA au cerut arestul la domiciliu pentru IPS Teodosie, fiind tinta unui proces de urmarire penala, dupa ce ar fi obtinut fonduri europene, prin interpusi, desi se afla sub interdictie. Este acuzat ca ar fi dat declaratii false, incomplete sau inexacte pentru a accesa fonduri europene prin APIA (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura). Judecatorii de la Curtea de Apel Constanta au respins cererea ca controlul judiciar sa fie inlocuit cu arestul la domiciliu.

In 2019, procurorii DNA au cerut condamnarea lui Teodosie la
inchisoare cu executare si la achitarea prejudiciului de aproximativ 1.3 milioane de lei. In 2020, Curtea de Casatie si Justitie a hotarat definitiv achitarea tuturor inculpatilor.

Acuzatiile privind zadarnicirea combaterii bolilor

Pe 20 mai 2020, Emil Moise a facut o noua plangere penala, de data aceasta catre
DIICOT - Constanta, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si a preotilor slujitori din arhiepiscopie: zadarnicirea combaterii bolilor, instigare publica si comunicare de informatii false.

Totodata, a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetateni formulau o alta plangere penala catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta, in care IPS Teodosie si alti preoti din arhiepiscopie erau acuzati tot de infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, se arata intr-un comunicat de presa.

Cu toate acestea, dosarul a fost inchis de procurori, dupa cum a anuntat in iulie Arhiepiscopia Tomisului.

Colaborarea cu securitatea

IPS Teodosie, pe vremea cand era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucuresti, in 1987, a semnat un acord de colaborare cu securitatea, primind numele de cod "Mache".

Prietenia dintre IPS Teodosie si
Radu Mazare

Teodosie a devenit aerhiepiscopul Tomisului in 2001, perioada in care Radu Mazare devenise primarul Constantei de opt luni. Intre cei doi s-a sudat o legatura foarte puternica, cu toate ca, la prima vedere, un parinte nu ar fi avut nimic in comun cu Mazare, un simbol al excentricitatii, remarcat mai degraba prin festivalurile de la
Mamaia, unde curgeau rauri de alcool si avea grija sa nu lipseasca femeile pe jumatate dezbracate care sa destinda atmosfera.

Inca din 2001, Mazare se sfatuia cu Teodosie privind diverse proiecte. In scurt timp, apare si o promisiune, si anume ca se vor construi inca 32 de biserici in municipiul Constanta.

Pe masura ce anii au trecut, Teodosie a fost dispus sa se abata de la normele bisericesti in favoarea lui Mazare. De exemplu, in 2011, primarul a vrut sa fie nasul de cununie al sefei lui de cabinet, dar acest lucru era imposibil deoarece nu era casatorit. Cu toate acestea, Teodosie i-a dat o dispensa, prin care Mazare a putut sa cunune alaturi de mama sa, potrivit
info-sud-est.ro.

Un alt moment scandalos a fost in 2012, la festivalul Summer Fashion, cand Mazare s-a imbracat in tar, tinuta fiind accesorizata chiar cu toiagul lui Teodosie, dupa cum a declarat chiar el.

"Daca va spun de unde e toiagul, va pica microfonul. De la Inalt Prea Sfintia sa Tomitanul", spunea Mazare.

Radu Mazare a fost condamnat la noua ani de inchisoare, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri si plaje din Constanta si Mamaia, prejudiciul fiind de aproximativ 114 milioane de euro.

Teodosie mai este cunoscut si pentru alte "legaturi bolnavicioase", cu
Gigi Becali si preotul Gabriel Bucica, cel din urma fiind condamnat pentru trafic de etnobotanice si constituire de grup infractional. Parintele slujea chiar la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, sub conducerea Arhiepiscopului Tomisului.

Astfel, IPS Teodosie a coordonat "lucrarile stiintifice" pe care cei doi detinuti le-au scris in timpul detentiei. La vremea respectiva, pedeapsa se diminua pentru elaborarea unor astfel de materiale.

Astfel, sub indrumarea lui Teodosie, Bucica a reusit sa termine doua lucrari in doar doua luni, iar Gigi Becali a scris "Muntele Athos, patria ortodoxiei", in doua saptamani, potrivit Info-sud-est.

Complexul de lux al lui IPS Teodosie

Unul dintre cele mai luxoase complexuri bisericesti din Romania este cel care a pornit de la o mostenire primita de Teodosie, un hectar de pamant la Dorna Arini. Ulterior, oamenii bisericii au cumparat alte loturi de la localnici. In prezent, complexul este ridicat pe o suprafata de peste 20 de hectare si este finantat majoritar din fonduri alocate de Secretariatul de Stat pentru Culte. Initial, s-a construit o biserica. Acum sunt ridicate un hotel de 3 stele, spatii de productie, sala de conferinte, restaurant si baza de tratament balnear.

Manastirea din Arini i-a cedat lui Teodosie, in 2010, un hotel, doua case si 19 hectare de teren.

Sfidarile la adresa statului roman si Patriarhului Daniel

Anul 2020 a fost perioada in care Teodosie a sfidat cel mai adesea statul roman, ignorand in totalitate normele impuse pentru prevenirea raspandirii COVID-19, dar a trecut si peste Patriarhul Daniel.

A repetat slujba de Inviere, a militat pentru sustinerea pelerinajelor de Sfanta Parascheva, la Iasi, si de Sfantul Dumitru, la Bucuresti, a tinut ceremonia cu ocazia Sfantului Andrei desi Constanta era in carantina la momentul respectiv, nu a purtat masca si nu a pastrat distantarea la slujbe si a impartasit mai multi oameni cu aceeasi lingurita.

Cea mai recenta incalcare a fost cu ocazia sluljbei de Te Deum, tinuta anual pentru binecuvantarea noului an.

Patriarhul Daniel a anuntat ca, in acest an, ceremonia urma sa fie oficiata imediat dupa slujba Vecerniei, tocmai pentru a respecta restrictiile de
circulatie care prevad ca oamenii nu se mai pot deplasa dupa ora 23.00.

Cu toate acestea, IPS Teodosie a inceput slujba la ora 23.15, fara sa tina cont nici de statul roman, nici de Patriarhul Daniel.

"Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta noapte de lumina pentru care multi nu au avut sperante, unii nu au venit temandu-se ca ii opreste cineva. Sigur, cine sa ne opreasca, avem dreptul cu totii sa ne rugam cand ne este ceasul rugaciunii.

Si iata vreau sa multumesc si autoritatilor de aici cu care m-am consultat si m-au incuviintat, nu expres, ci m-au facut sa intuiesc ca noi putem sa ne rugam si la miezul noptii si le multumesc pentru ca ordinele omenesti nu pot sa anuleze poruncile dumnezeiesti", a afirmat atunci Arhiepiscopul Tomisului.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
  Lumina Sfintei Ecaterina. Credință, tradiții și miracolul unei zile de noiembrie
24/11/2024 15:57

Pe 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieste cu solemnitate pe Sfanta Mare Mucenită Ecaterina, simbol al frumusetii divine, al curajului neclintit si al intelepciunii nepămantene. Această zi, marcată cu ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/11/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/11/2024 05:56

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

De astăzi începe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale
22/11/2024 11:58

De astăzi incepe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale Semn dual (mutabil), de foc, masculin, Sǎgetǎtorul mai este numit si „arcasul”. Sǎgeata arcasul ...

Taina Postului, călătoria spre Lumina interioară
21/11/2024 15:15

În tumultul vietii moderne, unde suntem mereu conectati si bombardati de stimuli, există o practică ancestrală care ne invită să ne oprim si să ne indreptăm privirea spre interior: postul. Dincolo ...

Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Ce nu au voie să facă enoriașii
19/11/2024 20:07

Au fost stabilite reguli stricte pentru credinciosii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor randuieli ce tin nu doar vestimentati ...

Semnificația Postului în diferite religii. O călătorie prin practicile spirituale ale omenirii
19/11/2024 17:01

Postul, ca act de abstinentă voluntară de la hrană, băutură sau alte plăceri, este o practică ancestrală ce transcende culturile si religiile. De la vechii intelepti pană la omul modern, postul a fost ...

Etica și motivele postului. Explorarea intențiilor și importanța sincerității în această practică
19/11/2024 16:11

Într-o dimineată linistită de toamnă, am pornit spre inima unei comunităti rurale din Botosani, unde postul nu este doar o traditie, ci un mod de viată. Pe străzile inguste ale satului, am intalnit ...

HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei