Începe Postul Adormirii Maicii Domnului
Dimensiune font:
Timp de 14 zile, credincioșii ortodocși vor intra într-o perioadă de ajunare. Acesta este al treilea mare post din an, după cel al Paştilor şi cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Potrivit tradiției, oamenii trebuie să facă pace unii cu ceilalți, ca să le meargă bine tot anul.
Una dintre cele mai importante perioade de ajunare din an începe astăzi. Este vorba despre Postul Adormirii Maicii Domnului, care se va încheia pe 15 august când se sărbătorește Sfânta Maria Mare. Acest post a fost stabilit de Biserică pentru a celebra virtuțile Sfintei Fecioare Maria și a reaminti de perioada în care s-a pregătit de trecerea la cele veșnice.
Potrivit tradiției, Maica Domnului a fost înştiinţată printr-un înger de mutarea ei din această viaţă, iar apostolii, aflaţi în diferite zone ale lumii, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi. Prin pronia divină, Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, sosind trei zile mai târziu.
El a cerut să se deschidă mormântul Maicii Domnului pentru a-i săruta mâinile, iar când a intrat în criptă a găsit-o goală. Acest mormânt a fost identificat în Ierusalim, cu toate că sunt persoane care afirmă că Maria ar fi murit la Efes, locul unde a petrecut mulţi ani după Înălţarea Domnului.
În fiecare zi a acestui post, în bisericile ortodoxe, se săvârșește o rugăciune specială, închinată Maicii Domnului: paraclisul. Excepție de la această regulă fac zilele de sâmbătă seara și ajunul Schimbării la Față, când se săvârșește slujba Vecerniei.
Postul Sfintei Marii este al treilea din cele patru din decursul anului care are o dată fixă, după ce al Paștilor și al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Originea acestui post a fost fixată în secolul al V-lea, când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început, durata lui era diferită pentru creștini - cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim ţinea opt zile.
Existau şi creștini care ajunau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei şi a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Atunci s-a stabilit ca acest post să fie ţinut începand cu 1 august şi să se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului.
Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub denumirea de Uspenia (termenul slav) sau Sfânta Maria Mare.
Tradiţii şi obiceiuri
În dimineaţa zilei de Sfânta Maria, femeile mergeau la biserică şi împărţeau struguri, prune, faguri de miere, apoi tămâiau mormintele din cimitir. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interziceau scăldatul în apa râurilor spurcate de cerb şi dormitul pe prispă. De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului, și se organizau târgurile de toamnă.
Perioada dintre cele două Sântămării (15 august-8 septembrie), numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau