Începe Postul Paștelui
Dimensiune font:
Începând de astăzi, creștinii ortodocși vor renunța la o serie de plăceri și vor respecta cerințele dictate de Postul Paștelui. Acesta are loc înaintea Învierii Domnului și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante de peste an. Postul Mare durează 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor, premergătoare Sărbătoarei Învierii. Motivul principal al ajunării în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paste ca să poată intra în biserică. Totuși, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii să sărbătorească Învierea Domnului Iisus Hristos. Ținând seama că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitor înainte de începerea activității Sale mesianice, a fost numit și Păresimi. În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor sau doar două zile înainte de Paște sau o săptămână. În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animală. Ei trebuie să se înalte sufletește prin rugăciune alături de fapte bune. Postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc. Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.
Potrivit tradiției stabilite cu timpul în Biserică, se postește astfel: în primele două zile (luni și marți din prima săptămână) se recomandă, pentru cei ce pot să țină, post complet sau (pentru cei mai slabi) ajunare până spre seară, când se poate mânca puțină pâine și bea apă; la fel în primele trei zile (luni, marți și miercuri) și ultimele două zile (vinerea și sâmbăta) din Săptămâna Patimilor. Miercurea se ajunează până seara (odinioară până după săvârșirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfințite), când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn. În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână (luni-vineri inclusiv) se mănâncă uscat o singură data pe zi (seara), iar sâmbăta și duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin. În aceasta perioada vor fi dezlegări la peste la sărbătoarea Bunei Vestiri și de Sfântul Gheorghe (23 aprilie). În acest an, credincioșii ortodocși vor sărbători Paștele pe 2 mai aprilie. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau