Începe Postul Paștelui
Dimensiune font:
* pentru creștinii ortodocși, postul care precede Paștele va începe la data de 18 martie și va dura până pe 4 mai, cu o zi înainte de marea sărbătoare * timp de 40 de zile, credincioșii se vor ruga și se vor înfrâna de la carne și lactate
Astăzi începe postul Crăciunului, prilej pentru reculegere şi detoxifiere. Mulţi respectă această perioadă, dar puţini ştiu că este o terapie cu beneficii foarte importante asupra organismului. Data la care este sărbătorit Paștele ține de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină. În România, Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, în timp ce catolicii se ghidează după cel gregorian.
Așadar, în acest an, postul Sfintelor Paști, în acest an va fi perioada 18 martie – 4 mai. Oamenii mai numesc acest post și Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor. Această perioadă de șapte săptămâni amintesc de suferințele îndurate de Iisus Hristos. Petrecerile sunt considerate evenimente inadecvate în acest interval, iar nunțile și botezurile sunt interzise.
În zonele rurale, înainte de intrarea în Postul Paștelui, se obișnuia prin tradiție să se organizeze petreceri, localnicii mâncând pe săturate din bucatele de care nu se mai puteau atinge în post.
Tradiții și obiceiuri ancestrale
În postul Paștelui nu se consumă lactate și nici carne. Mai mult, se spune că nu este bine să se facă petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău o persoană. Nici peștele, untdelemnul, fumatul și alcoolul nu sunt permise.
De asemenea, în Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă și în Vinerea Mare se ține post negru. Pe durata postului există și dezlegări la pește. În aceste zile, cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește.
Zilele când au loc dezlegări la pește sunt de Buna Vestire (25 martie) și de Florii (în duminica dinaintea Paștelui, pe 28 aprilie).
Tradiția postitului se leagă de pregătirea catehumenilor, persoană adulte pregătite să fie botezate de Paști și să intre în biserică. În zilele noastre, Postul Paștelui sau Postul Mare a devenit firesc, fiind o perioadă de pregătire spirituală pentru creștinii care sărbătoresc Învierea Domnului.
În timpul postului, există mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții. Cea mai importantă dintre ele este că, timp de 40 de zile, cât ține postul, nu se mănâncă de dulce, iar prin rugăciune și gânduri bune, trupul se purifică odată cu sufletul.
Terapie pentru trup și suflet
Potrivit specialiştilor în terapii energetice, corpul nostru fizic este un vehicul energetic, care îl susţine şi îl pune în mişcare pe primul şi de care depinde buna funcţionare a proceselor organismului. Acest corp energetic este un canal, prin care trimitem şi primim informaţii atât între noi, cât şi din Univers. „Poate fi privit ca o «staţie de emisie-recepţie» conectată prin 72.000 de canale energetice, potrivit medicinei chineze şi nu numai, preia şi transmite permanent informaţia. Acţionează ca un receptor şi transmiţător şi apare întrebarea cum putem capta cât mai multă energie şi în forma cea mai pură? Aici intervine rolul postului fiindcă unul din principalii factori care «blochează» canalele noastre energetice este alimentaţia”, spune terapeutul Cristian Dragomir.
Terapiile alternative susţin că la baza materiei stă energia. Asta înseamnă că o hrană mai grea reprezintă o informaţie energetică mai densa care circulă mai greu şi este nevoie să schimbăm regimul alimentar. Cum? „La baza sistemului nostru de alimentare stă energia solară, pe care corpul o extrage din alimente şi o transformă în calorii. Energia soarelui este captată de plante şi transformată prin fotosinteză. Din plante obţinem o energie procesată doar o dată, deci în forma cea mai apropiată de puritate, în forma cea mai puţin densă”, a continuat terapeutul, răspunzând şi unei întrebări legate de importanta consumului de fructe şi legume. Pe nivelul următor ca densitate energetică se află produsele animale (lapte, brânză, ouă), ce ne oferă energie deja prelucrată fiindcă a fost captată de plante din soare, a fost transformată în celule vegetale, digerată şi transformată în calorii, apoi excretată (lapte, ouă etc). „Aşa se obţine o energie cu o puritate mai scăzută şi cu o densitate mai mare, care circulă mai greu prin canalele noastre energetice. Pe ultimul loc se află însuşi animalul, care preia energia solară din plante, o procesează şi o transformă în celule animale, o amprentează cu propria vibraţie energetică (eşti ceea ce mănânci -- n.r.) şi ne-o oferă (ce a rămas din ea – n.r.) prin carnea de consum. Produsele din carne ne oferă o energie super-procesată şi impregnată şi cu alte informaţii energetice animale (teama din momentul morţii – n.r.), pe care noi ne străduim apoi (în sistemul nostru energetic – n.r.) să le «curăţăm» pentru a extrage energia esenţială de care avem nevoie”, a completat specialistul. Acest proces reprezintă un efort destul de mare pentru organism şi uneori blochează canalele energetice, situaţie regăsită în plan fizic prin diverse afecţiuni ale ficatului, fierii, colonului etc.
Prin post, se elimină, de fapt, din alimentaţie, produsele de o vibraţie energetică mai densă, ceea ce duce la curăţarea canalelor şi captarea în cantităţi mai mari a energiei benefice din sursa inepuizabilă a Universului. Printr-o astfel de detoxifiere restabilim starea de calm, de înţelegere şi chiar avem o stare de sănătate mai bună, care este, în fapt, scopul fiecăruia dintre noi.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau