Începe Săptămâna Albă
Dimensiune font:
* Postul Paștelui este precedat de o perioadă de șapte zile, cunoscută în popor drept Săptămâna Brânzei * în această perioadă nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte * săptămâna se încheie cu Duminica Iertării, zi în care creștinii obișnuiesc să-și ceară iertare unii altora pentru a intra în post împăcați
Înainte de începerea Postului Mare sau „al Păresimilor”, Biserica a rânduit o perioadă de trecere numită în popor săptămâna albă, a brânzei ori a untului.
În această perioadă nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri și vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. Săptămâna albă ne pregătește pentru Postul Paștelui, care va începe pe 27 februarie. În aceste zile se renunță la consumul de carne, alimentația bazându-se pe legume și lactate, așa cum indică și numele. Dacă de regulă, miercurea și vinerea sunt zile de post, în această săptămână devin zile de „harți”. Asta înseamnă că și în aceste zile se pot consuma lactate, pește și ouă. Această săptămână se încheie cu Duminica Iertării, zi în care creștinii obișnuiesc să-și ceară iertare unii altora, pentru a intra în post împăcați.
Săptămâna albă ne mai amintește și de viețuirea primilor oameni în Rai, unde ei nu consumau carne. Consumul cărnii şi al sângelui începe în neamul omenesc abia după momentul căderii în păcat. De aceea, aceste șapte zile sunt și un chip al înălțării, al întoarcerii noastre la starea cea dintâi și în Împărăția Cerurilor.
În Sâmbătă Albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, iar femeile nu cos și nu spăla cămăși bărbătești. În această zi se împart colacei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru că cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece și dau de pomană că să aibă izvor în cealaltă lume.
Tradiția spune că în Săptămâna Albă că nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățica de brânză. Altfel, riști să îți albească părul sau să orbești. Săptămâna Albă se încheie cu duminică de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea Postului Paștelui.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau