Joia Albă. Paștele Țiganilor
Dimensiune font:
Astăzi este Joia Albă, sau Joia Rea, după cum o mai numesc oamenii. Spre deosebire de alte mari sărbători religioase, foarte mulți români se tem de această zi, care le-ar putea aduce ghinion tot restul anului.
Joia Albă este ziua de după Paște, de care creștinii sunt puțini speriați. Se spune că această zi este una rea, dar și răzbunătoare, atunci când credincioșii nu țin cont de obiceiuri. Totodată, astăzi există chiar și un ritual al morților care se practică în unele locuri.
Mai exact, nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor aduce seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra casei lor.
Tot astăzi, este interzis spălatul sau albitul rufelor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.
În Joia Albă, călătoriile sunt interzise. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete.
Totodată, astăzi este și interzis și cusutul. Persoanele care vor coase în această zi vor fi blestemate, potrivit tradiției.
Ritualul de Joia Albă
În Joia Albă se ține și un ritual al morților. Mai exact, o persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă, două lumânări se aprind la cele patru capete. Apa din găleți va deveni astfel sfințită și se varsă apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.
Pentru romii din România, Joia Albă este o zi specială. Ei sărbătoresc „Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii, care reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.
Tot astăzi se ”fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar conflictele familiale se încearcă a fi rezolvat tot în această zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau