Preotul Vasile Ioana, despre tradiția cu spălatul de Bobotează: Doamne ferește!
Dimensiune font:
Părintele Vasile Ioana a explicat când avem voie să spălăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Este o întrebare pe care multe gospodine și-o pun în această perioadă, dar și după Bobotează.
„Biserica este o mamă care ne ajută să facem ceea ce trebuie să facem și ceea ce este bine să facem pentru noi și familiile noastre. Avem toți calendare. Calendarul Creștin Ortodox are notate zilele cu roșu. Când este o zi notată cu roșu, aceea este o sărbătoare cu ținere. Ce înseamnă asta? Adică e sărbătoare mare și nu muncim. Asta nu înseamnă că nu punem masa, nu spălăm vasele, nu le punem în mașina de spălat. Viața mea e mai faină după ce am cumpărat mașină de spălat.
Avem voie să facem tot ceea ce ține de ce facem în ziua aceea. Dacă eu merg în parc să alerg, mă schimb, fac mișcare, mă întorc și fac un duș. Nu am păcătuit că fac un duș. Rufele acelea transpirate de la alergarea din parc le pun în coș.
A doua zi de Crăciun e tot cu roșu că e ținere, e mare sărbătoare, că are trei zile ca și Paștele, și după aceea, a 4-a zi este o zi normală. Atunci pot să spăl rufe, pot să fac alte lucruri care nu țin efectiv de ceea ce am făcut în ziua aceea. Nu este păcat pentru că și Hristos a spus: „Tu, în zi de sărbătoare, nu legi gura boului care are nevoie să se hrănească. Îi dai mâncare!”. Deci lucrurile pe care le faci normal în ziua aceea nu sunt un păcat, activitățile care țin de asta.
De spălat, spălăm când nu e roșu în calendar.", a spus părintele Vasile Ioana.
Când avem voie să spălăm după Bobotează
„Avem același principiu. Atunci când la Bobotează Dumnezeu trimite pe fiul său la malul Iordanului și Ioan Botezătorul spune: „Iată-l! Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii!” și Hristos intră în apa Iordanului, se sfințește firea apelor, adică toate apele se sfințesc prin prezența lui Hristos în apa Iordanului.
Noi atunci, în ziua de Bobotează, facem mare slujbă, rugăciune și invocarea Duhului Sfânt să vină la apă și apa devine aghiazmă, apă sfințită prin invocarea prezenței Duhului Sfânt. Asta nu înseamnă că tu după Bobotează opt zile nu ai voie să-ți faci duș, nu ai voie să speli. Doamne ferește! Este greșit!
Noi ținem sărbătorile de Bobotează. Luăm aghiazmă mare, ținem ziua de Bobotează, ziua de sfântul Ioan, dar pe 9, 10, 11 ianuarie poți să speli fără nicio problemă. Nu scrie nicăieri că nu ai voie să speli.
Când e roșu în calendar, e sărbătoare cu ținere, când este negru, e o zi normală.", a spus părintele Vasile Ioana la emisiunea „Pastila de frumusețe" de pe DC News, Spectacola și DC Medical.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau