Programul sărbătoririi Crăciunului la Iaşi, anunţat de Episcopia Catolică
Dimensiune font:
Episcopia Romano-Catolică din Iaşi (ERCIS) a prezentat programul sărbătoririi Crăciunului anul acesta la Iaşi. Astfel, în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi, Liturghia din noaptea de Crăciun (24 decembrie 2021), prezidată de Preasfinţitul Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, va începe la ora 21.00. În ziua de Crăciun (25 decembrie), PS Iosif Păuleţ va celebra în catedrală la ora 11.00, iar în aceeaşi zi vor mai fi Liturghii la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 16.00 (pentru tineri) şi 18.00. În a doua zi de Crăciun, duminică, 26 decembrie, este celebrată Sfânta Familie (Isus, Maria şi Iosif), iar liturghiile vor fi la orele: 8.00, 9.15 (pentru copii), 11.00, 16.00 (pentru tineri) şi 18.00.
La celebrările solemne va participa şi PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iaşi. Cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, episcopul de Iaşi a adresat o scrisoare pastorală tuturor credincioşilor aflaţi în Dieceza de Iaşi, amintind că la Crăciun, Isus s-a născut „sub chip de prunc plăpând, dorind să ne arate cât este de accesibil şi cât de mult doreşte să-l întâlnim”.
„Crăciunul este cu adevărat o sărbătoare a bucuriei autentice, care se naşte din experienţa iubirii nemărginite a lui Dumnezeu. Este viaţa care se naşte pentru a ne ajuta să renaştem şi noi la o viaţă nouă, transformată de bucuria comuniunii şi de mângâierea prezenţei iubitoare a lui Dumnezeu. Îmi doresc din toată inima ca acest mesaj de bucurie şi de speranţă al Crăciunului să ajungă la toţi credincioşii Bisericii noastre locale şi toţi să avem bucuria de a-l întâlni pe Cristos Domnul care vine la noi”, a scris PS Iosif în scrisoarea pastorală.
În zilele dinainte de Crăciun credincioşii au fost chemaţi să se pregătească sufleteşte, să se spovedească, iar preoţii i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie. Reprezentanţii ERCIS au precizat că, în scop educativ şi pedagogic, naşterea lui Isus este reprezentată în catedrală prin aşa-numitul „presepiu” (pruncul, Iosif, Maria, păstorii, magii, animalele).
Pentru aceasta s-au folosit statui şi diferite materiale. Obiceiul îşi are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peşteră de pe terenul său o scenă cu naşterea lui Isus, aşa cum a fost la Betleem.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau