Semnal de alarmă tras de Patriarhul Daniel: Mai multe înmormântări decât botezuri
Dimensiune font:
În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în 2023 au fost oficiate mai multe înmormântări decât botezuri. Este un semnal de alarmă care a reieșit din raportul pe care Patriarhul Daniel l-a prezentat la ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Concret, în 2023, preoții din eparhia pe care Patriarhul o conduce, au oficiat 16.174 botezuri, 8.242 cununii şi 17.440 înmormântări. Totodată, se remarcă și numărul scăzut al cununiilor, ceea ce indică faptul că tot mai mulți bucureșteni aleg să nu se mai cunune în fața preoților.
În darea de seamă de la Reședința Patriarhală, Patriarhul a prezentat și alte detalii legate de arhiepiscopia pe care o conduce.
”Întrucât s-au făcut mai multe solicitări pentru acordarea de Sfinte Antimise unităților de cult, începând cu anul 2020 au fost inițiate procedurile necesare pentru imprimarea, confecționarea și sfințirea unor noi Sfinte Antimise.
În acest sens, au fost verificate și actualizate listele cuprinzând denumirea tuturor unităților de cult din eparhie, numărul bisericilor, paracliselor și capelelor, precum și hramurile care au fost acordate acestora, pentru Arhiepiscopia Bucureștilor fiind necesare 874 Antimise cu sfinte moaște. Au fost sfințite și oferite, împreună cu părticele din sfinte moaște ale unor sfinți mucenici, unităților de cult din eparhie în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial din data de 13 iunie 2023.
Preocuparea privind intensificarea activităților administrative şi misionare a determinat înființarea a două parohii (parohia Sfântul Voievod Ştefan cel Mare – Domnești, în comuna Domnești, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, cu data de 1 septembrie 2023, și parohia Jercălăi, în orașul Urlați, județul Prahova, Protoieria Urlați, cu data de 1 ianuarie 2024) și înființarea a două filii (filia Gogeasca, satul Gogeasca, județul Prahova, Protoieria Vălenii de Munte, care a fost încadrată în Schema de funcții şi personal a parohiei Târlești, Protoieria Vălenii de Munte, cu data de 15 februarie 2023, și filia Cozieni, satul Cozieni, comuna Găneasa, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, care a fost încadrată în Schema de funcții şi personal a parohiei Piteasca, Protoieria Ilfov Sud, cu data de 1 mai 2023). De asemenea, au fost făcute demersuri pentru identificarea unor soluții concrete privind rezolvarea situației clericilor care nu locuiesc în parohie, acestea fiind implementate gradual, în funcție de distanța dintre domiciliul clericului și parohia unde activează; în anul 2023 au fost rezolvate 15 situații de navetism; s-au făcut propuneri de transfer pentru unii preoți harnici din mediul rural la parohii din mediul urban, unde era necesară intensificarea activității; au fost soluționate situațiile a 5 clerici îmbisericiți, prin numirea în posturile clericale vacante de la parohii; au fost înființate posturi clericale noi la unele parohii.
În contextul perfecționării continue a clerului din Arhiepiscopia Bucureștilor, în toate protoieriile au fost organizate conferințe administrative, precum și cercuri pastoral – misionare ale preoților.
Totodată, au fost organizate Cursurile pastoral – misionare pentru obținerea gradelor profesionale de către clericii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.
În conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod nr. 5121/2023, privind actualizarea Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale de către personalul clerical, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, pentru prima dată, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale pentru clericii din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, potrivit unor prevederi speciale.
La aceste cursuri s-au înscris 86 de clerici (54 clerici la cursurile pentru obținerea gradului clerical Definitiv, 22 clerici la cursurile pentru obținerea gradului II clerical şi 10 clerici la colocviul de admitere în vederea obținerii gradului I clerical): 74 de clerici din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, 12 clerici din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. În urma celor două probe, în ziua de joi, 28 septembrie 2023, toți cei 86 de clerici au promovat.
Pentru activități meritorii, în anul 2023, au fost acordate ranguri bisericești, distincții sau ordine patriarhale, mitropolitane şi eparhiale, de onoare şi de vrednicie pentru 140 clerici de mir, personal monahal și unități de cult. De asemenea, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreților bisericești, au fost acordate peste 1000 de diplome omagiale și comemorative.
În anul 2023, a continuat proiectul de cercetare a fondului de bunuri culturale mobile aparținând Depozitului de conservare a bunurilor culturale mobile al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în vederea completării arhivei digitale și realizarea unei selecții a celor mai reprezentative obiecte deținute, fiind identificate și nouă manuscrise (sec. XVIII-XIX) care urmează a fi catalogate.
În urma vizitelor efectuate la colecțiile muzeale de artă bisericească din cuprinsul eparhiei, au fost stabilite unele măsuri și propuse planuri de acțiune pentru organizare sau reorganizare muzeală, cu prioritate a colecțiilor aparținând mănăstirilor mai importante, care au o vizibilitate mai mare și care înregistrează un flux crescut de vizitatori.
În cursul anului au fost finalizate mai multe proiecte de restaurare a unor ansambluri bisericești – monumente istorice, finanțate din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, între care: ansamblurile și bisericile mănăstirilor Căldărușani și Sitaru din județul Ilfov, Protoieria Ilfov Nord, biserica parohială Gherman, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, biserica Sfânta Treime – Măgureni I, județul Prahova, Protoieria Câmpina.
A continuat proiectul privind execuția vitraliilor pentru ferestrele bisericii Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Cernica (altar, naos și pronaos), vitraliile comandate fiind montate în biserica mănăstirii în cursul lunii septembrie.
Sub coordonarea Centrului eparhial, au fost executate și intervențiile de conservare – restaurare a componentelor artistice din piatră de la exteriorul pridvorului deschis al Paraclisului istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale (coloane pridvor, ancadrament ușă și ferestre paraclis, scară și mână curentă), proiectul tehnic de intervenție primind aviz favorabil din partea Ministerului Culturii.
La data de 31 decembrie 2023, erau înregistrate un total de 249 de unități de cult care au inițiat procedura pentru execuția unor lucrări de pictură din nou (în diferite tehnici: frescă, a secco, mozaic), restaurare a picturii, pictură icoane de catapeteasmă sau restaurare catapeteasmă – mobilier bisericesc sau alte tehnici, dintre care 158 reprezintă lucrări active, altele fiind lucrări suspendate din diferite motive sau întrerupte din cauza lipsei finanțării.
Au fost recepționate parțial sau definitiv 52 de lucrări de artă bisericească, dintre care 28 au fost recepții definitive pentru lucrări încheiate în cursul anului 2023.
În anul 2023 au continuat lucrările de construcție, consolidare, restaurare, renovare și întreținere la parohiile, mănăstirile și schiturile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și s-au început lucrări noi. Au fost în desfășurare la unitățile de cult lucrări de construire pentru noi locașuri de cult: biserici parohiale (22 urban, 19 rural), capele parohiale (5 urban,18 rural); Paraclis (4 urban, 3 rural), total 71 de șantiere.
De asemenea, au fost în desfășurare 46 de șantiere de consolidare/reparare/restaurare a edificiilor bisericești sediu administrativ protoierii, case parohiale, centre educaționale de parohii, centre sociale etc.
Cheltuielile au fost dimensionate în raport cu veniturile prevăzute în bugetul Centrului eparhial pe anul 2023.”, se arată în raport.
Adunarea eparhială se întruneşte în şedinţă anuală de lucru, în primul trimestru al anului, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.
Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă a) ierarhului locului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau