Semnal de alarmă tras de Patriarhul Daniel: Mai multe înmormântări decât botezuri

Patriarhul-Daniel-274x207

Dimensiune font:

| 11-02-2024 00:12

În cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor, în 2023 au fost oficiate mai multe înmormântări decât botezuri. Este un semnal de alarmă care a reieșit din raportul pe care Patriarhul Daniel l-a prezentat la ședința anuală a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Concret, în 2023, preoții din eparhia pe care Patriarhul o conduce, au oficiat 16.174 botezuri, 8.242 cununii şi 17.440 înmormântări. Totodată, se remarcă și numărul scăzut al cununiilor, ceea ce indică faptul că tot mai mulți bucureșteni aleg să nu se mai cunune în fața preoților.

 


 

În darea de seamă de la Reședința Patriarhală, Patriarhul a prezentat și alte detalii legate de arhiepiscopia pe care o conduce.


”Întrucât s-au făcut mai multe solicitări pentru acordarea de Sfinte Antimise unităților de cult, începând cu anul 2020 au fost inițiate procedurile necesare pentru imprimarea, confecționarea și sfințirea unor noi Sfinte Antimise.

În acest sens, au fost verificate și actualizate listele cuprinzând denumirea tuturor unităților de cult din eparhie, numărul bisericilor, paracliselor și capelelor, precum și hramurile care au fost acordate acestora, pentru Arhiepiscopia Bucureștilor fiind necesare 874 Antimise cu sfinte moaște. Au fost sfințite și oferite, împreună cu părticele din sfinte moaște ale unor sfinți mucenici, unităților de cult din eparhie în cadrul ședinței Permanenței Consiliului eparhial din data de 13 iunie 2023.

 


Preocuparea privind intensificarea activităților administrative şi misionare a determinat înființarea a două parohii (parohia Sfântul Voievod Ştefan cel Mare – Domnești, în comuna Domnești, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, cu data de 1 septembrie 2023, și parohia Jercălăi, în orașul Urlați, județul Prahova, Protoieria Urlați, cu data de 1 ianuarie 2024) și înființarea a două filii (filia Gogeasca, satul Gogeasca, județul Prahova, Protoieria Vălenii de Munte, care a fost încadrată în Schema de funcții şi personal a parohiei Târlești, Protoieria Vălenii de Munte, cu data de 15 februarie 2023, și filia Cozieni, satul Cozieni, comuna Găneasa, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, care a fost încadrată în Schema de funcții şi personal a parohiei Piteasca, Protoieria Ilfov Sud, cu data de 1 mai 2023). De asemenea, au fost făcute demersuri pentru identificarea unor soluții concrete privind rezolvarea situației clericilor care nu locuiesc în parohie, acestea fiind implementate gradual, în funcție de distanța dintre domiciliul clericului și parohia unde activează; în anul 2023 au fost rezolvate 15 situații de navetism; s-au făcut propuneri de transfer pentru unii preoți harnici din mediul rural la parohii din mediul urban, unde era necesară intensificarea activității; au fost soluționate situațiile a 5 clerici îmbisericiți, prin numirea în posturile clericale vacante de la parohii; au fost înființate posturi clericale noi la unele parohii.


În contextul perfecționării continue a clerului din Arhiepiscopia Bucureștilor, în toate protoieriile au fost organizate conferințe administrative, precum și cercuri pastoral – misionare ale preoților.

Totodată, au fost organizate Cursurile pastoral – misionare pentru obținerea gradelor profesionale de către clericii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

În conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod nr. 5121/2023, privind actualizarea Metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale de către personalul clerical, Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat, pentru prima dată, cursurile pentru obținerea gradelor profesionale pentru clericii din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei, potrivit unor prevederi speciale.

La aceste cursuri s-au înscris 86 de clerici (54 clerici la cursurile pentru obținerea gradului clerical Definitiv, 22 clerici la cursurile pentru obținerea gradului II clerical şi 10 clerici la colocviul de admitere în vederea obținerii gradului I clerical): 74 de clerici din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, 12 clerici din Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei. În urma celor două probe, în ziua de joi, 28 septembrie 2023, toți cei 86 de clerici au promovat.


Pentru activități meritorii, în anul 2023, au fost acordate ranguri bisericești, distincții sau ordine patriarhale, mitropolitane şi eparhiale, de onoare şi de vrednicie pentru 140 clerici de mir, personal monahal și unități de cult. De asemenea, în contextul Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice şi Anul comemorativ al imnografilor şi cântăreților bisericești, au fost acordate peste 1000 de diplome omagiale și comemorative.

În anul 2023, a continuat proiectul de cercetare a fondului de bunuri culturale mobile aparținând Depozitului de conservare a bunurilor culturale mobile al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în vederea completării arhivei digitale și realizarea unei selecții a celor mai reprezentative obiecte deținute, fiind identificate și nouă manuscrise (sec. XVIII-XIX) care urmează a fi catalogate.

În urma vizitelor efectuate la colecțiile muzeale de artă bisericească din cuprinsul eparhiei, au fost stabilite unele măsuri și propuse planuri de acțiune pentru organizare sau reorganizare muzeală, cu prioritate a colecțiilor aparținând mănăstirilor mai importante, care au o vizibilitate mai mare și care înregistrează un flux crescut de vizitatori.

În cursul anului au fost finalizate mai multe proiecte de restaurare a unor ansambluri bisericești – monumente istorice, finanțate din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, între care: ansamblurile și bisericile mănăstirilor Căldărușani și Sitaru din județul Ilfov, Protoieria Ilfov Nord, biserica parohială Gherman, județul Ilfov, Protoieria Ilfov Sud, biserica Sfânta Treime – Măgureni I, județul Prahova, Protoieria Câmpina.

A continuat proiectul privind execuția vitraliilor pentru ferestrele bisericii Sfântul Gheorghe a Mănăstirii Cernica (altar, naos și pronaos), vitraliile comandate fiind montate în biserica mănăstirii în cursul lunii septembrie.

Sub coordonarea Centrului eparhial, au fost executate și intervențiile de conservare – restaurare a componentelor artistice din piatră de la exteriorul pridvorului deschis al Paraclisului istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reședinței Patriarhale (coloane pridvor, ancadrament ușă și ferestre paraclis, scară și mână curentă), proiectul tehnic de intervenție primind aviz favorabil din partea Ministerului Culturii.


La data de 31 decembrie 2023, erau înregistrate un total de 249 de unități de cult care au inițiat procedura pentru execuția unor lucrări de pictură din nou (în diferite tehnici: frescă, a secco, mozaic), restaurare a picturii, pictură icoane de catapeteasmă sau restaurare catapeteasmă – mobilier bisericesc sau alte tehnici, dintre care 158 reprezintă lucrări active, altele fiind lucrări suspendate din diferite motive sau întrerupte din cauza lipsei finanțării.

Au fost recepționate parțial sau definitiv 52 de lucrări de artă bisericească, dintre care 28 au fost recepții definitive pentru lucrări încheiate în cursul anului 2023.

În anul 2023 au continuat lucrările de construcție, consolidare, restaurare, renovare și întreținere la parohiile, mănăstirile și schiturile din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor și s-au început lucrări noi. Au fost în desfășurare la unitățile de cult lucrări de construire pentru noi locașuri de cult: biserici parohiale (22 urban, 19 rural), capele parohiale (5 urban,18 rural); Paraclis (4 urban, 3 rural), total 71 de șantiere.

De asemenea, au fost în desfășurare 46 de șantiere de consolidare/reparare/restaurare a edificiilor bisericești sediu administrativ protoierii, case parohiale, centre educaționale de parohii, centre sociale etc.

Cheltuielile au fost dimensionate în raport cu veniturile prevăzute în bugetul Centrului eparhial pe anul 2023.”, se arată în raport.

Adunarea eparhială se întruneşte în şedinţă anuală de lucru, în primul trimestru al anului, iar în şedinţe extraordinare, ori de câte ori este nevoie.

Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea (aprobarea scrisă a) ierarhului locului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
  Lumina Sfintei Ecaterina. Credință, tradiții și miracolul unei zile de noiembrie
24/11/2024 15:57

Pe 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuieste cu solemnitate pe Sfanta Mare Mucenită Ecaterina, simbol al frumusetii divine, al curajului neclintit si al intelepciunii nepămantene. Această zi, marcată cu ...

HOROSCOPUL ZILEI
24/11/2024 05:32

Berbec Se pare că astăzi pleci intr-o mică excursie la rude sau prieteni apropiati. Atentie că relatiile cu acestia sunt tensionate. Taur Fii prudent, diplomat si detasează-te de problemele altora. Ment ...

HOROSCOPUL ZILEI
23/11/2024 05:56

BERBEC Ziua iti aduce multe schimbări in plan profesional. Se pare că unele relatii cu persoane care te-au sustinut pană acum in demersurile tale de la locul de muncă se vor reconfigura, dacă nu chiar se ...

De astăzi începe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale
22/11/2024 11:58

De astăzi incepe perioada pentru un nou semn zodiacal. Zodia Săgetator - caracteristici generale Semn dual (mutabil), de foc, masculin, Sǎgetǎtorul mai este numit si „arcasul”. Sǎgeata arcasul ...

Taina Postului, călătoria spre Lumina interioară
21/11/2024 15:15

În tumultul vietii moderne, unde suntem mereu conectati si bombardati de stimuli, există o practică ancestrală care ne invită să ne oprim si să ne indreptăm privirea spre interior: postul. Dincolo ...

Reguli stricte pentru credincioșii care merg la biserică! Ce nu au voie să facă enoriașii
19/11/2024 20:07

Au fost stabilite reguli stricte pentru credinciosii care merg la biserică! Vizitarea unei mănăstiri sau participarea la o slujbă religioasă presupune respectarea unor randuieli ce tin nu doar vestimentati ...

Semnificația Postului în diferite religii. O călătorie prin practicile spirituale ale omenirii
19/11/2024 17:01

Postul, ca act de abstinentă voluntară de la hrană, băutură sau alte plăceri, este o practică ancestrală ce transcende culturile si religiile. De la vechii intelepti pană la omul modern, postul a fost ...

Etica și motivele postului. Explorarea intențiilor și importanța sincerității în această practică
19/11/2024 16:11

Într-o dimineată linistită de toamnă, am pornit spre inima unei comunităti rurale din Botosani, unde postul nu este doar o traditie, ci un mod de viată. Pe străzile inguste ale satului, am intalnit ...

HOROSCOPUL ZILEI
19/11/2024 05:55

 BERBEC O să vă bucuraţi de suportul unor oameni care vă apreciază şi vor să vă scutească de nişte eforturi care vă depăşesc. O să aveţi prilejul să reparaţi obiecte, situaţii şi să ...

HOROSCOPUL ZILEI
18/11/2024 05:00

 BERBEC Este cu sigurantă ziua cea mai "bogată" in evenimente din această lună: primiti musafiri, plecati la drum si trebuie să finalizati si o parte din lucrările incepute. Relatiile cu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei