Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce se face cu busuiocul sfințit
Dimensiune font:
Sunt o mulțime de tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Reprezintă o mare sărbătoarea a toamnei și tocmai de aceea ele trebuie respectate cu sfințenie de orice creștin.
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită pe data de 14 septembrie în fiecare an. De asemenea, mai este cunoscută și sub denumirea de Ziua Crucii. Mai mult decât atât, se cinstește cu post aspru, deci fiecare dintre noi trebuie să ținem cont de asta și să nu mâncăm de dulce sau chiar deloc. Mai jos v-am pregătit multe tradiții, obiceiuri și superstiții cunoscute, dar și mai puțin cunoscute.
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci
- Busuiocul sfințit va trebui să fie pus în vasele de apă ale păsărilor, pentru ca ele să fie ferite de boli, în streșinile caselor pentru a le feri de cele rele, în special de trăsnete. Poate fi pus și în lăutoarea fetelor pentru a nu le cădea părul și pentru a-l avea bogat.
- Potrivit tradiției populare, pe 14 septembrie, chiar ziua aceasta sfântă, se închide pământul. Asta înseamnă că ia cu ele insectele, reptilele, dar și anumite plante care au fost lăsate la lumină în anotimpul primăvara.
- Monedele sfințite trebuie păstrate în portofel, alături de o cruciuliță. Se spune că aduc belșug și spor la muncă.
- De Înălțarea Sfintei Cruci nu se lucrează nici la câmp, dar nici în gospodărie. Nu trebuie să spălați rufe, să călcați, să coaseți etc.
- Trebuie să mergeți la biserică, să vă rugați. După slujbă, degustați merindele pregătite anterior cu familia și cu cei dragi.
- După aceasta zi începe bătutul nucilor. Mare atenție, însă! Deși sunt foarte gustoase acum, nu aveți voie să mâncați acum pentru că miezul are forma unei cruci.
- Pe lângă nuci, nu se mănâncă usturoi, prune sau pepeni.
- Oamenii sunt de părere că în cazul în care va tuna de Ziua Crucii, toamna va fi una lungă. Dacă ciorile se adună în gard, va cădea bruma.
- Ziua Crucii este cinstită prin post și praznice. Se postește pentru binele familiei, pentru sănătate și spor.
- În ziua praznicului, creștinii sfințesc la biserică, bineînțeles, căni pline cu lapte și miere. De toarta lor veți lega o ață de culoare roșie, iar deasupra veți pune un colac. Acestea vor fi date celor săraci, în memoria persoanelor care nu mai sunt printre noi.
- Strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie culeși de Ziua Crucii. Ei trebuie să fie păstrați ca ofrandă pentru păsările cerului. În popor se mai numesc și strugurii lui Dumnezeu.
- Se strâng ultimele plante de leac, mentă, cimbru, maghiran, și alături de busuioc se vor duce la biserică și se vor pune în jurul crucii.
- În Bucovina, oamenii atârnau în ramurile pomilor fără rod cruci de busuioc sfințit pentru a avea o recoltă bogată toamna care urmează.
- E bine să țineți post negru, aspru pentru vindecarea trupului și al sufletului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau