10.000 lei amendă pentru ieşenii care parchează pe locul destinat unei persoane cu handicap
Dimensiune font:
Este cea mai mare amendă prevăzută în noul Regulament al parcărilor, document finalizat şi care ar putea intra în vigoare luna viitoare * în document se explică faptul că cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, prin urmare e nevoie de de stabilirea unui alt nivel al amenzilor de natură a descuraja încălcarea obligaţiilor atât în parcările de reşedinţă, cât şi în parcările publice
Oraşele moderne trebuie să găsească soluţii pentru parcaj, trendul în lume fiind taxarea locurilor de parcare în vederea echilibrării cererii şi ofertei, precum şi crearea unor soluţii de tip smart parking. Aceasta a fost şi strategia municipalităţii ieşene, care s-a preocupat de amenajarea parcărilor şi introducerea metodelor noi de plată prin parcometre, SMS, instalarea celor 960 de senzori din parcările publice integraţi în sistemul de plată a taxei de parcare printr-o aplicaţie care dă posibilitatea vizualizării în timp real a locurilor de parcare libere din parcarea publică respectivă.
De asemenea, în scopul reducerii traficului auto şi aglomerării punctelor de intrare în oraş, municipalitatea ieşeană va implementa conceptul de Park & Ride, un sistem care oferă conducătorilor autovehiculelor posibilitatea de a-şi lăsa maşinile la marginea oraşului şi de a-şi continua drumul cu ajutorul mijloacelor de transport în comun. Evident, toate aceste măsuri trebuie încadrate într-un Regulament care să reglementeze parcarea în Iaşi. Există deja două astfel de regulamente, primul aprobat în anul 2007 prin HCL nr. 144/2007, urmat de HCL nr. 300/2013 care a fost modificat ulterior prin HCL 125/2014. Însă, în condiţiile în care interesul ieşenilor pentru închirierea unui loc de parcare de parcare a crescut constant, au apărut situaţii care au scos în faţă disfuncţionalităţile acestor acte normative ca urmare a neadaptării cadrului legal la realităţile, complexitatea şi dinamica activităţii de exploatare a parcărilor de reşedinţă, dar şi publice, din Iaşi.
În atare situaţie, municipalitatea ieşeană a pregătit proiectul unui nou Regulament de exploatare a domeniului public destinat parcării autovehiculelor în Iaşi. „Creşterea numărului de autovehicule înmatriculate în municipiul laşi sau care tranzitează oraşul a dus la tot mai multe încălcări ale obligaţiilor ce se impun a fi respectate, atât în parcările publice, cât şi în cele de reşedinţă, cuantumul amenzilor având valori nesemnificative. Totodată, cuantumul amenzilor a rămas la nivelul anului 2013, ori, stabilirea unui nivel al amenzii direct proporţional cu prejudiciul creat este de natură să restabilească ordinea de drept şi recuperarea prejudiciului cauzat prin nerespectarea normelor legale. Prin urmare, se impune stabilirea unui nivel al amenzilor de natură a descuraja încălcarea obligaţiilor, atât în parcările de reşedinţă, cât şi în parcările publice, cu atât mai mult cu cât numeroşi cetăţeni reclamă tot mai des ocuparea locului de parcare închiriat, blocarea accesului la locul de parcare, ocuparea fără drept a locurilor rezervate persoanelor cu handicap etc.”, spun oficialii Primăriei.
Reguli noi şi amenzi usturătoare în parcările de reşedinţă
O primă regulă ar fi că în parcările de reşedinţă, un ofertant se poate înscrie pentru obţinerea unui singur loc de parcare/unitate locativă. La rândul lor, persoanele juridice nu vor putea adjudeca mai mult de un loc de parcare în parcările de reşedinţă. Tot aici, au prioritate şi li se atribuie în mod gratuit locuri de parcare în condiţiile prezentului regulament cei care solicita şi dovedesc cu documente încadrarea în categoria celor ce pot beneficia de gratuitate pentru locul de parcare, respectiv persoanele cu handicap, reprezentanţii legali ai acestora sau asistentul maternal. Atribuirea gratuită a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă se face pe bază de contract valabil până la 31 decembrie a anului în curs sau până la data de valabilitate a documentelor care stau la baza încheierii contractului în situaţia în care acestea expiră anterior datei de 31 decembrie a anului în curs, cu obligaţia reînnoirii solicitării până la data de 15 decembrie a anului în curs pentru anul următor. Pentru aceeaşi unitate locativă se atribuie un singur loc de parcare gratuit. Prelungirea contractelor se face prin act adiţional în baza unei solicitări la care se vor anexa documentele care au stat la baza atribuirii iniţiale a locului de parcare.
Contractele de închiriere asigură titularilor acestora locul de parcare în intervalul orar 16.00-08.00, excepţie făcând zilele de sâmbătă, duminică şi
zilele de sărbători legale când dreptul de utilizare este 24/24 ore. În cazul înstrăinării autovehiculului pentru care s-a închiriat locul de parcare, titularul are dreptul ca în termen de 60 de zile de la vânzarea autovehiculului să solicite înscrierea pe locul respectiv a unui nou autovehicul deţinut de acesta, în caz contrar contractul va fi reziliat. Dacă în urma a trei verificări efectuate de către agenţii constatatori pe parcursul a 60 de zile se constată că în intervalul stabilit prin contract, pe locul de parcare deţinut prin contract parchează alt autovehicul decât cel pentru care s-a încheiat contractul de închiriere, în baza proceselor verbale de constatare întocmite se poate dispune notificarea titularului contractului în vederea clarificării situaţiei şi a dovedirii menţinerii condiţiilor contractuale. În situaţia în care titularul contractului nu face dovada menţinerii condiţiilor contractuale, se poate
dispune rezilierea contractului fără alte formalităţi.
Ocuparea fără drept a unui loc de parcare de reşedinţă, semnalizat corespunzător în intervalul de valabilitate a convenţiei/avizului/contractului de închiriere se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1500 lei.
Alte amenzi: necurăţarea parcărilor de către chiriaş – 200-400 lei, distrugerea platformei de parcare - 500-1.000 lei, neeliberarea locurilor de parcare la solicitarea angajaţilor Primăriei Iaşi sau a unităţilor aflate în subordinea acesteia în vederea efectuării diverselor lucrări de marcare sau de modernizare - 500-1.000 lei, blocarea căii de acces privind intrarea/ieşirea în parcarea de reşedinţă şi/sau blocarea accesului privind intrarea/ieşirea de pe locul de parcare de reşedinţă închiriată - 600-1.500 lei, efectuarea de lucrări de reparaţii şi întreţinere a autovehiculului în perimetrul parcajului - 200-400 lei. De asemenea, amplasarea oricărui tip de indicatoare, marcaje, înscrisuri care să indice sau să sugereze rezervarea locurilor de parcare fară deţinerea unui contract de închiriere valabil se sancţionează cu amenda între 600 şi 1.000 lei.
Amenzi şi în parcările cu plată
Sunt prevăzute amenzi şi în ceea ce priveşte parcările publice cu plată. Astfel, blocarea accesului în parcare se sancţionrază cu amendă curprin să între 1.500 şi 2.500 lei. Staţionarea fără achitarea taxelor de parcare prin una din metodele de plată puse la dispoziţie sau depăşirea timpului de parcare la care are dreptul duce la aplicarea unei amenzi de 600-2.000 lei. Afişarea defectuoasă sau lipsa afişării tichetului sau abonamnetului, cardului/legitimaţiei fără a putea descifra elementele de valabilitate, lipsa confirmării plăţii în cazul mesajului text (SMS) sau printr-o aplicaţie de plată duce la sancţiuni de 500-1.000 lei. Cei care ocupă mai mult de un loc de parcare riscă să scoată din buzunare minim 500 de lei, iar parcarea altor mijloace de transport pe locurile adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap atrage o amendă de 2.000-10.000 lei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau