20 de ani de muncă pentru statuia care va fi binecuvântată de Papă
Dimensiune font:
O întâmplare mai puţin plăcută din viaţa sculptorului Constantin Crenganis, dar cu final fericit, îl va aduce în atenţia Suveranului Pontif. În urmă cu aproape 20 de ani, scultorul, autorul statuii Regelui Ferdinand, aflată în faţa Primăriei Iaşi, a avut câteva probleme de sănătate şi, la un moment dat a simţit că trebuie să facă mai mult, să îi dedice Divinităţii o lucrare. După ce s-a întremat, s-a apucat de lucru, a făcut o machetă a ceea ce astăzi este statuia lui Iisus Înviat. Macheta s-a transformat într-o lucrare mică, iar după ce a cumpărat un bloc e marmură de Ruşchiţa a început să cioplească la statuia care în curând va fi binecuvântată de Papa Francisc, atunci când va ajunge la Iaşi.
„Este o reprezentare a ideei de Divinitate, a Mântuitorului, dar nu o reprezentare iconografică proprie. Am vrut să fac o reconstituire a Giulgiului. Nu m-am împăcat niciodată cu ideea că Paştele nu este sărbătorit în acelaşi timp de către toţi creştinii şi mi-am dorit ca prin această lucrare să fac o reunificare”, a spus Constantin Crenganis.
Ceea ce a fost o plăsmuire venit într-un moment nefericit va avea un final fericit. „Este o lucrare la care am ţinut foarte mult, nu am vrut să o dau. Când a fost concursul pentru realizarea statuii Regelui Ferdinand, în dosarul trimis administraţiei am strecurat şi schiţa statuii. Primarul Mihai Chirica a văzut-o, i-a plăcut şi ulterior statuia a fost cumpărată de o persoană care a donat-o administraţiei. Faptul că va fi binecuvântată de Papă va fi o împlinire a viselor oricărui artist. Sfântul Părinte va pune pe mine, nu pe statuie. Este extraordinar că am reuşit să fac acest lucru. Mi-am dorit mult şi pot spune că este statuia vieţii mele”, a spus sculptorul.
De ce Giulgiu şi nu Maica Domnului? „Giulgiul a fost cel mai contestat, însă este singurul lucru palpabil. Este o reconstituire a întregii dramei prin care au trecut toate popoarele din această parte a lumii. Nu este giulgiul înmormântării, ci mesajul că Iisus a fost pe acest pământ”, a explicat Constantin Crenganis.
Statuia are elemente atât din stilul ortodox, cât şi din cel catolic. Lucrarea are o înălţime de 3,7 metri şi cântăreşte în jur de 9 tone. Statuia va fi binecuvântată de Papa Francisc la ieşirea din catedrală, apoi Sfântul Părinte se va îndrepta spre papamobilul din care va saluta credincioşii care îl vor aştepta în Piaţa Palatului Culturii.
Călătoria apostolică se va desfăşura în perioada 31 mai - 2 iunie, cu diferite particularităţi în toate locurile pe care le va vizita, făcând să se întrevadă în mod special mottoul: „Să mergem împreună!”.
La Iaşi, Sfântul Părinte va sosi la 1 iunie, la ora 17.30, pentru a vizita Catedrala romano-catolică „Sfânta Fecioara Maria, Regină” şi pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”, în faţa Palatului Culturii. Timp de aproximativ o oră şi jumătate, va fi o sărbătoare a întâlnirii cu Sfântul Părinte, o întâlnire trăită sub privirile Sfintei Fecioare Maria. Credincioşii care vor participa vor avea bucuria de a se ruga Maicii Sfinte împreună cu Papa Francisc. Protagoniştii întâlnirii cu Sfântul Părinte vor fi tinerii şi familiile, către care se va îndrepta şi mesajul special al urmaşului Sfântului Petru.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau