60% dintre pacienţii cu psoriazis suferă și de depresie
Dimensiune font:
* caracterul imprevizibil, precum și faptul că este o boală cronică ce se prelungește pe tot parcursul vieții transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat * deja se vorbește de o problemă de sănătate publică * în evidențele dermatologilor sunt peste 400.000 de bolnavi cu psoriazis
Afecțiune cronică, de lungă durată, psoriazisul este a cincea importantă boală cronică netransmisibilă, după afecțiunile cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice și diabet. Nu este doar o suferință a pielii, nu este contagios, nu este transmisibil și nu este cauzat de igiena precară, ci de elemente complexe care țin de factori genetici sau imuni.
Din cauza aspectului fizic, persoanele cu psoriazis se confruntă frecvent cu discriminare din partea celor din jur, fiind stigmatizate, ceea ce duce la apariția depresiilor, în foarte multe cazuri. La nivel mondial, psoriazisul afectează 125 de milioane de oameni în întreaga lume, adică 3% din populație. În România, conform Societății Române de Dermatologie (SRD), prevalența psoriazisului este estimată la 4,9%, în registrele medicilor fiind în jur de 400.000 de bolnavi.
În România, în ultimii 20 de ani, nu au existat informații concrete legate de prevalența în populația generală a psoriazului și nici a dermatitei atopice, motiv pentru care comunitatea dermatologilor, sub egida Societății Române de Dermatologie, a dezvoltat studii epidemiologice în legătură cu aceste subiecte. „În urmă cu zece ani, dermatologii făceau cunoștință cu terapia biologică pentru psoriazis. Actualmente, există o plajă foarte largă de terapii biologice pentru formele moderat severe care nu răspund la terapia convențională. Inclusiv în acest an, pe listă au intrat noi terapii, ceea ce permite înrolarea în acest program a unor categorii inițial excluse cum ar fi femeile însărcinate, copiii, pacienții cu infecții virale de tipul hepatitei B sau C, cu antecedente de tuberculoză ori cancer. Este vorba despre terapii pentru formele severe și invalidante de boală. Protocolul privind administrarea acestor terapii într-o manieră gratuită pacienților este în curs de elaborare”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, președintele Asociației Medicilor Dermatologi din Moldova și șeful Clinicii de Dermatologie din cadrul Spitalului Căi Ferate Iași.
Deși reprezintă o boală incurabilă, psoriazisul poate fi controlat prin mijloacele actuale de tratament.
Pacienții cu psoriazis trăiesc într-o izolare permanentă
Caracterul imprevizibil, precum și faptul că este o boală cronică ce se prelungește pe tot parcursul vieții transformă această afecțiune într-o suferință greu de suportat, atât la nivel fizic, cât și psihic și deja se vorbește de o problemă de sănătate publică.
Astfel, conform datelor SRD, pacienții cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceștia afirmă că psoriazisul a influențat alegerea unei cariere profesionale. 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută din cauza discriminării la locul de muncă, în timp ce 34% dintre pacienții cu psoriazis au declarat că interacțiunile cu colegii de muncă s-au schimbat după ce au primit diagnosticul. În plus, 62% dintre pacienţi se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii.
Din datele APAA, de teamă să nu fie judecați de către cei cu care intră în contact, 40% dintre pacienții cu psoriazis își ascund afecțiunea, iar 52% dintre pacienţii cu psoriazis se simt jenați sau rușinați în relațiile cu cei din jur, din cauza bolii.
În România, studiile efectuate de SRD la nivel național arată că 60% dintre pacienţii cu psoriazis suferă de episoade depresive.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau