7.183 elevi ieșeni intră azi la Evaluare Naţională
Dimensiune font:
Absolvenţii clasei a VIII-a susţin astăzi proba scrisă la Limba şi literatura română, din cadrul examenului de Evaluare Naţională. În tot judeţul Iași sunt 7.183 de elevi absolvienţi de clasa a VIII-a care s-au înscris la probele pentru acest important examen.
Pentru 63 de elevi din 32 de şcoli din judeţ au fost adaptate procedurile de susţinere a examenului pentru a avea şanse egale cu ceilalţi colegi. „Măsura a fost luată conform legislaţiei, pentru asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru candidaţii cu deficienţe de vedere, auz şi tulburări de neurodezvoltare. Aceştia beneficiază, după caz, de accesibilizarea subiectelor, de modalităţi de redactare şi tehnoredactare, şi materiale suport, în funcţie de tipul de deficienţă”, a spus Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Pentru 3.536 elevi înscrişi din mediul rural şi 3.647 din urban, Inspectoratul Şcolar Iaşi a organizat 167 de centre de examen, 112 în mediul rural şi 55 în mediul urban.
Sunt organizate cinci centre în care 1.700 de profesori de specialitate vor corecta tezele elevilor care au susţinut examenele Evaluării Naţionale.
Cea de-a doua probă a Evaluării Naţionale va fi susţinută miercuri de elevii absolvenţi de clasa a VIII-a. Rezultatele vor fi comunicate pe 28 iunie până la ora 14,00. Contestaţiile vor putea fi depuse în acceaşi zi şi în ziua următoare. Afişarea rezultatelor finale, după soluţionarea contestaţiilor, va avea loc pe 4 iulie.
Înscrierile pentru Examenele Naţionale de anul acesta s-au făcut până pe 16 iunie, pentru că personalul din învăţământul preuniversitar a fost în grevă generală timp de trei săptămâni.
Precizări pentru elevii care participă la Evaluarea Naţională
Absolvenţii claselor a VIII-a care susţin Evaluarea Naţională au învăţat după un curriculum axat pe crearea de competenţe, subiectele fiind construite după modelul PISA şi sunt organizate, la toate disciplinele, într-o broşură care include atât cerinţele, cât şi spaţiile pentru rezolvarea acestora.
La fiecare dintre cele două probe ale Evaluării Naţionale, accesul candidaţilor în săli este permis începând de la ora 8.00 până la 8.30 iar examenul va începe la ora 9.00.
La probele scrise ale evaluării naţionale elevii primesc subiectele în formă de broşură. Dacă au nevoie, pot solicita pagini suplimentare.
Timpul pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute şi începe după completarea casetei de identificare.
La proba de limba română, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect.
Recomandările profesorilor cu o zi înainte de examen
Profesorii de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională au elaborat un ghid de sugestii despre cum pot gestiona elevii emoţiile de dinaintea celor două probe ale Examenului de Evaluare Naţională. „Trebuie să nu se lase copleşiţi de emoţii, ci să-şi amintească de cea mai bună performanţă sau la o experienţă personală anterioară în care ai avut succes. Ce a ajutat să obţină o performanţă bună, cum pot aplica resursele din experienţa anterioară? Dacă au reuşit în trecut, sigur vor reuşi din nou. Să îşi amintească atunci când au avut obstacole de depăşit ce strategii au folosit pentru a face faţă situaţiilor dificile care te pot ajuta şi acum. În loc să spună "Nu mai ştiu nimic", mai bine înlocuiesc acest gând cu "Până acum am trecut obstacolele astea. Şi acum va fi la fel”, spun cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Un alt sfat important pentru elevii care susţin examene în această perioadă este evitarea comparaţiilor cu ceilalţi colegi şi concentrarea doar pe propria persoană. „Este bine să gândească doar la ce pot controla, că examenul este o creştere. Dacă examenul este văzut ca o ameninţare, ceva foarte mare şi greu, doar să creşte nivelul de stres, iar stresul vine din frica de eşec. Examenul trebuie considerat ca pe o oportunitate, o etapă de creştere. Le dorim tuturor elevilor claselor a VIII-a să aibă curajul învingătorilor şi încredere în forţele proprii! Succes!”, spun cei de la Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Ghid de informații utile pentru Evaluări Naționale
Câteva sfaturi importante dau şi cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.
Ei au elaborat chiar şi un Ghid cu informaţii utile privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. „Este interzisă intrarea în sala de examen cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, notiţe, însemnări, cărţi, ciorne, rezumate, culegeri, telefoane mobiile şi orice instrument electronic de calcul, de comunicare sau de stocare a informaţiilor”, spun cei de la ISJ Iaşi în ghidul elaborat special pentru elevii care susţin în această perioadă examenele naţionale.
Elevii nu au voie în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete. Astfel de obiecte trebuie lăsate într-o sală de depozitare pentru ca elevii să fie primiţi în examen.
În sala de examen elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate, stilou sau pix de culoare albastră, creion, radieră, riglă, o sticlă cu apă şi şerveţele. „Când primesc broşura, fiecare subiect trebuie citit cu calm pentru a se familiariza cu el, după care se recitesc în întregime toate subiectele. Este bine ca în cel puţin cinci minute să se obişnuiască cu cerinţele şi să identifice specificul fiecărui subiect. Este bine să înceapă cu subiectul pe care îl stăpânesc cel mai bine şi să facă, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare cât şi timpul de rezolvare. Este bine ca elevii să se încerce să se încadreze în timpul propus şi să păstreze o rezervă de timp pentru a reciti şi corecta la final, dacă este cazul. În situaţia în care există riscul de a depăşi durata de timp alocată subiectului, este de preferat să încheie fraza şi să înceapă un alt subiect. Cu 10-15 minute înainte de final trebuie recitită şi verificată întreaga lucrare”, mai spun cei de la Inspectoratul Şcolar. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau