A apărut Manualul de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere a risipei alimentare
Dimensiune font:
Elevii de la liceele cu profil economic şi alimentar vor avea la dispoziţie un manual privind educaţia gastronomică. Primul manual de gastronomie dedicat formării viitorilor specialiști care studiază în școlile și liceele profesionale în sistem dual a fost lansat ieri, la Palatul Culturii.
„Manualul de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere e risipei alimentare” urmează a fi introdus în 218 de şcoli şi licee cu profil economic-alimentar şi alte profile din industria opitalităţii. „Vrem să ajutăm copiii să descopere acest univers culinar prin intermediul mâncării. Nu e un lucru greu pentru că fiecare dintre noi trebuie să mănânce. Această primă ediţie se adresează celor 218 licee de specialitate din ţară şi profesorilor care coordonează activităţile acestora. E foarte important să dezvoltăm învăţământul preuniversitar, copii să iubească mâncarea şi să nu fie o întâmplare că se află în acele licee”, a spus Iulia Drăguţ, autoarea manualului.
Manualul este o idee mai veche, apărută în urmă cu mai bine de 15 ani, însă abia acum s-a concretizat. „Manualul de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere a risipei alimentare este o necesitate despre care mi-am dat seama în urmă cu vreo 15 ani. Tot ceea ce înseamnă mâncare înseamnă mult mai mult decât ne închipuim. Am încercat să introducem în paginile acestui manual toate valenţele pe care mâncarea le are. Am deschis o altă filă, un alt mod de a privi mâncarea. Manualul este o invitaţie la a reflecta. Abordarea pe care eu o propun e cu totul diferită pentru că putem fi consumatori raţionali doar educând oamenii şi explicându-le cum ar trebui să vadă mâncarea”, a declarat Iulia Drăguţ.
„Manualul de educaţie gastronomică, nutriţie sănătoasă şi combatere e risipei alimentare” contribuie la strategia naţională de dezvoltare durabilă a României 2030.
Manualul este aşteptat cu interes şi în şcolile ieşene. Şefii Inspectoratului Şcolar consideră ideea ca fiind una foarte bună. „În şcolile ieşene, ca în toate şcolile din România, educaţia pentru sănătate capătă o valenţă din ce în ce mai mare atât pe zona curriculumului obligatoriu cât şi pe aceea a activităţilor extracurriculare. Este important ca elevii noştri să înveţe să mănânce sănătos, să îşi dezvolte abilităţi pentru viaţa autonomă şi să încercăm prin toate aceste elemente de educaţie prin nutriţie sănătoasă să reducem acel fenomen al copiilor supraponderali sau tind chiar spre obezitate. Ştim că pe fondul crizei pandemice acest fenomen s-a accentuat. El poate fi reglat doar printr-o educaţie de nutriţie sănătoasă făcută şi prin şcoală, doar de specialişti. Foarte mulţi ani la rând în România educaţia s-a făcut exclusiv în familie. Acum încercăm, şi prin acest demers, să o aducem şi pe tărâmul şcolii”, a spus Luciana Antoci, şefa ISJ Iaşi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau