„Autostrada A8 nu poate fi făcută în șase ani nici dacă aducem chinezii” VIDEO

DSC_1782mica

Dimensiune font:

| 09-12-2020 18:00

Dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași

- Domnule primar, PSD s-a dovedit a fi câştigătorul tehnic al alegerilor parlamentare de duminică. Totuşi, marele câştig nu poate fi considerat, deocamdată, ascensiunea partidelor din zona de dreapta, ci AUR, constituit într-un câştigător emoţional al alegerilor. În ce ecuaţie ar trebui citite rezultatele alegerilor parlamentare din 6 decembrie?

- Eu cred că ar trebui să le privim exact așa cum sunt ele din cifre și într-o analiză cât se poate de realistă și corectă față de situația actuală a Parlamentului, a celui care este situatia imediat după ce se va constitui noul parlament. Marele pierzător ale acestor alegeri este PSD, pentru că el din 45 de procente câte a avut în Parlamentul trecut a ajuns la circa 30%, deci a pierdut mai bine de o treime din corpul de parlamentari și nu poate să existe nici pe departe o victorie a acestui partid. Așteptările față de PNL erau mai mari, e drept... PSD a câștigat la puncte, dar nu are cum să facă guvernare, motivat de faptul că a rămas singurul partid de stânga, prin dispariția Pro România și a altor alianțe. Automat, guvernarea o va face PNL, alături de celelalte partide, căci vine eșantionul de dreapta care, sigur, va trebui să aibă și contribuția lui la programul de guvernare.

- Care poate fi rolul AUR în această ecuație?

- Din punctul meu de vedere, dacă facem o analiză comparativă, cu ce a plecat și cu ce a venit în eșitierul politic românesc, AUR recflectă sută la sută starea națiunii de astăzi. O națiune care nu mai are încredere în cea mai mare parte din clasa politică, pentru că ei nici nu pot fi catalogați ca oameni politici, căci au crescut pe gafele și pe ura pe care au nascut-o aceste gafe în rândul populației de-a lungul celor 30 de ani de guvernare.  Ei nu au avut un mesaj unidirecțional, să spună că se luptă pentru o politică de dreapta sau pentru o politică de stânga, cu adversarii care le ies în această competiție. Nu au propus un plan de reformă, nu au avut nici măcar un singur proiect propus pentru români, ci doar au scos la lumină toate nemulțumirile care s-au acumulat în sufletul românilor de-a lungul timpului, le-au actualizat și prin măsurile guvernamentale legate de pandemie și au făcut ceea ce nu a reușit nici un alt partid într-un timp atât de scurt: au scos în evidență  toate extremele nerezolvate de-a lungul celor 30 de ani de democrație.

- Mesaj anti-maghiar, anti-occidental, unionist... 

- Asta arată foarte clar că nu au o conduită foarte bine cristalizată, deci sunt anti- maghiari pentru că s-au exprimat în bătaia din cimitirul românesc dintre Harghita și Bacău și automat acolo a fost o confruntare și administrativă între Primăria Bacău și Primăria Harghita, cu acoperirea mormintelor ostașilor români la care el se duce și se confruntă cu mișcările extremiste maghiare, iar de acolo nu putea fi extras un alt mesaj. A doua chestiune, un mesaj unionist pe care l-am susținut și îl susțin în continuare, legat de Basarabia și Nordul Bucovinei, care vine, să spunem, ca o reparație istorică și care a lipsit din mesajul politic al celorlalte partide...

- Într-o eventuală construcţie de dreapta, marea miză o constituie acum nu atât postul de premier, cât mai ales ministerele cheie. Cât de riscantă poate deveni o astfel de construcţie politică, luând în calcul fragilitatea economică şi faptul că nu avem încă un buget de stat pentru anul care vine şi de care ne mai despart doar câteva zile?

- Eu văd două tendințe la viitorul Guvern, deja le și simt, ca să spun așa. Pe de o parte, este trendul pe care PNL l-a lansat privind dezoltarea României pe orice cale, cu bani atrași de la fonduri europene, cu bani împrumutați, cu orice sursă de venit pe care o poate aduce și folosi pentru dezvoltare, în special în partea de infrastructuri și sectoarele de activitate care au rămas total neatacate în ultimii 30 de ani - infrastructura mare a orașelor, infrastrucura de sănătate, infrastructura de legătură între provincii cu autostrăzi și căi fierate. Un pericol, pentru că cei din PSD raportează planurile de investiții la nivelul actual al planurilor de investiții din Europa de Vest fără să ia în considerare decalajul major care ne desparete pe noi de acele state europene. Și vin mesaje de tipul nu trebuie să investim în infrastructura majoră, pentru că mărfurile vin pe altă cale - și știți foarte bine că au avut acest mesaj și public, nu trebuie să investim în liceele centenare pentru că încă nu e rezolvată problema veceurilor din curte, la sate, deci cu niște mesaje care, de fapt, opresc dezvoltarea elementelor de infrastructură majoră și care vor fi temelia unei guvernări puternice. Degeaba vorbim noi de digitalizare și împânzim peste tot că România are nevoie de digitalizare – de acord, dar trebuie să te gândești că România are nevoie de gaze ca să nu mai ardă păduri, în locuințele individuale, are nevoie să scoată veceurile din curțile de școală și să ducă apă și canalizare, pentru ca oamenii să aibă condiții de igienă minimală și are nevoie de străzi și autostrăzi, să se poată mișca populația, să produci bani. Astea sunt elementele vitale pentru o economie sănătoasă.

”Toate punctele majore pe care guvernarea Orban le-a pierdut i se datorează lui Arafat și a modalității total nediplomatice și lipsite de un simț al comunicării elementar față de populația României”.

- Forţat sau nu de împrejurări, premierul Orban şi-a depus mandatul. În condiţiile în care vom avea o nouă guvernare, formată din cel puţin trei forţe politice, se mai poate baza Iaşul pe promisiunile făcute de un Executiv aflat astăzi cu bagajele la uşă? Credeţi că îşi va mai asuma cineva aceste promisiuni?

- Executivului oricum îi expira mandatul, de drept, odata cu alegerile parlamentare. Deci, cu sau fără Ludovic Orban, Executivul oricum ajungea din nou pe mâna președintelui, pentru o nouă guvernare, după o rundă de alegeri. Personal, îmi pare foarte rău că premierul Orban a trebuit să încaseze toate neajunsurile pe care le-am avut la aceste alegeri. Nu i se datorează, pentru că în spatele dumnealui a fost și o echipă... Eu am spus și nu mă voi feri niciodată să expun public toate punctele majore pe care guvernarea Orban le-a pierdut i se datorează lui Arafat și a modalității total nediplomatice și lipsite de un simț al comunicării elementar față de populația României. Nu spun că toate măsurile au fost rele sau bune, ci spun doar faptul că au fost prost comunicate și impuse cu forța, astfel că românii nu prea au înțeles de ce. Iar toate lucrurile bune care s-au pertecut într-un an de guvernare - cel mai mare număr de kilometri de autostradă inaugurați, deblocarea fondurilor europene, am reușit să salvăm de la dezangajare peste 800 de milioane de euro, care au ajuns în economia românescă, infuziile de capital făcute in IMM-ri și celelalte ajutoare sociale, șomajul tehnic - toate se datorează guvernării conduse de Ludovic Orban, care nu a avut nimic de a face cu Comitetul Național de Situații de Urgență, care de la început a ieși prost, a afăcut comunicări de cea mai proastă calitate și chiar măsuri lipsite de conținut.

- Deci, proiectele Iașului nu sunt în pericol?

- Eu nu cred că proiectele Iașului vor fi abandonate și nu au voie să fie abandonate, pentru că nu sunt proiectele guvernului Orban sau al viitorului guvern, sunt proiectele regiunii de Nord – Est, ale orașelor din această regiune și ale României și până la urma urmei avem o legătură foarte importantă aici, pe care vreau să o reliefez. Președintele României pune și ia primul ministru. Atâta timp cât președintele României are această viziune despre dezvoltarea Moldovei și a promulgat legea privind construcția autostrăzii A8 și celelalte proiecte despre care s-a discutat, nu am nici o îndoială că vor fi reabordate altfel.

 

„Nu mi-a plăcut deloc cum a ieșit președintele Dacian Cioloș ieri. Adică, tu ești un partid de 15%, ești jumătate din PSD, ești aproape cât AUR și te duci și bați cu pumnul în masă: eu sunt partidul fără de care nu se poate face guvernare. Nu e adevărat! Ești 15% din Parlamentul României; mai sunt 85% care pot să facă guvernarea”

- În plan local, PNL n-a reuşit să închege o relaţie cu aleşii USR-Plus, nici în Consiliul Local, nici în cel Judeţean. Credeţi că o alianţă la guvernare va reuşi să detensioneze relaţia aceasta din ce în ce mai încordată înregistrată la Iaşi?

- Eu sper! Nu știu dacă se va întâmpla, dar sper. Dacă mă întrebă cineva, mie nu mi-a plăcut deloc cum a ieșit președintele Dacian Cioloș ieri. Adică, tu ești un partid de 15%, ești jumătate din PSD, ești aproape cât AUR și te duci și bați cu pumnul în masă: eu sunt partidul fără de care nu se poate face guvernare. Nu e adevărat! Ești 15% din Parlamentul României; mai sunt 85% care pot să facă guvernarea, deci trebuie să fii foarte atent când ieși în spațiul public. Eu nu voi încerca o guvernare de dreapta decât dacă am un interlocutor cu care să pot dialoga - și a indicat imediat către Orban, că nu poate dialoga cu acesta. Nu este nici asta adevărat! Orban, personal, mi-a dat și mie, în caliate de președinte de organizație municipală, mesaj că politica noastră este să împiedicăm să ajungă PSD-ul la guvernare, nu USR! Deci, toată campania electorală o ducem în direcția asta și am mesajele premierului, prin urmare USR-ul a venit cu foarte mari pretenții. Eu cred că tonul puțin mai redus și mai lucrativ este un ton care poate să ducă la un sfârșit bun pentru ambele formațiuni politice, altfel ne vom înghionti permanent și de aici vor pierde alegătorii.

 

„Licitația pentru Spitalul Regional de Urgență este în curs, sunt deja 4 oferte depuse și banii sunt în cont, virați de UE”

- Ce priorităţi păstrează Iaşul pentru următorii patru ani, mă refer aici la infrastructura mare? Cum reuşim să pătrundem în noul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă?

- Noi suntem în Planul Național de Redresare și Reziliență, exact pe structura acestui plan, în sensul că lucrurile care trebuiau înțelese de la început iarăși nu au fost comunicate bine... Acest plan național de reziliență trebuie să își atingă maturitatea până în 2026, dacă nu, pierzi banii. Și întrebarea este: până în 2026 se poate face autostrada de la Ungheni până la Târgu Mureș? Răspunsul este Nu! Nu se poate, tehnic, acestă autostradă nu poate fi făcută în 6 ani nici dacă aducem chinezii. Nu ai, tehnic, cum să pătrunzi munții pe aproape 200 de km, în ambele sensuri, plus tronsonul care vine de la Ungheni până la Târgu Neamț, dar prin Planul Național de Redresare și Reziliență s-au prins capetele, care sunt deja proiectate și care practic te aduc din Moldova până în munți și te scot din munți, de la Târgu Mureș până la autostrada A3, acolo unde, de fapt, va fi capătul corect al autostrăzii. Celelalte segmente au rămas în planurile operaționale de transport ale UE și ale României, care sunt aprobate la Bruxelles și au deja finanțare. Sunt 73 de milioane care se angajează acum pentru finanțarea tronsonului Moldova și încă aproximativ 42 de milioane de euro care se consumă pentru tronsonul Târgu Neamț și Târgu Mureș. De asemenea, Spitalul Regional de Urgență are finanțare pe planurile operaționale și nu poți să-l scoți de acolo, deoarece Europa ți-a pus la dispoziție 52 de milioane de euro. Licitația este în curs, sunt deja 4 oferte depuse și banii sunt în cont, virați de UE, nu poți să îi iei din acel program să îl pui în alt program. Centura ocolitoare orașului este prinsă în Planul de Reziliență, este vorba de legătura Lețcani – Uricani, pe zona Cicoarei, până în Nicolina, care are finanțare sută la sută. L-am adus pe domnul ministru Boloș, să îi prezentăm și centrul regional de tineret, complex sportiv cu săli de conferințe, tot ce am proiectat noi în Complexul Regina Maria... Documentația a fost transferată, până pe 14 fiind perioada de dzbatere publică și, sigur, celelalte programe majore de infrastructură a Moldovei.

- Aveți convingerea că în deceniul actual va fi finalizată autostrada aceasta a Unirii A8?

- Da, am convingerea și noi chiar muncim pentru asta. Nu fac doar declarații, chiar mă implic așa cum mă implic și pentru Spitalul Regional de Urgență, unde avem o echipă paralelă care lucrează pentru spitalul acesta de câteva luni de zile.

- Traficul a redevenit infernal, cel puţin la orele de vârf. Mai mult ca niciodată, ieşenii se plâng de lipsa locurilor de parcare. Cum poate fi soluţionată această problemă, care se accentuează de la lună la lună?

- Este o problemă care va putea fi rezolvată într-un singur mod - prin dezvoltarea transportului public, la care lucrăm în momentul de față - și vedeți câte șantiere sunt! – aducem și autobuze electrice și tramvaie, licitațiile sunt deja unele finalizate, altele în proceduri și altele sunt la faza de semnare de contract. Stimularea utilizării transportuli alternativ este foarte important. Axa Nord-Sud, până în zona Tudor Vladimirescu – lucrarea o să o inaugirăm în zilele următoare - să avem bandă specială de bicicletă, care sigur va putea fi utilizată când vremea ne permite. Lucrăm acum și la legătutra Est-Vest și la un alt lucru foarte important, la modificarea codurilor fiscale, astfel încât să putem aduce impozite suplimentare pentru urilizatorii de vehicule poluante, încât să-i descurajăm. Nu putem să ne ducem să îi luăm proprietarului de acasă mașina cu forța, dar putem să-l descurajăm să o utilizeze până când scapă de ea. Noi, în momentul de față, suntem sufocați cu ridicarea vehiculelor, deci programul care l-am avut în 2019 și în 2020 e cel mai mare de la apariția lui, de prin 2005, pentru că foarte multă lume își abandonează mașina și sunt cazuri cu sutele, cu miile, mașini abandonate care, desigur, ridicate de pe domeniul public lasă loc pentru cele folosite.

- Se finalizează investiţia la calea de rulare în zona Aurel Vlaicu – Dancu, cu sau fără tronsonul către rond Dancu. Care ar fi paşii următori pentru finalizarea infrastructurii zonei?

- Cu rond Dancu, pentru că săptămâna aceasta am semnat contractul de proiectare până în rond Dancu. Primăria Holboca a predat tronsonul de drum către CJ, care-l va finaliza.

- Vor începe, foarte probabil, lucrările la Spitalul Regional de Urgenţă, la Aeroport, la vitorul stadion municipal, la sala polivalentă, în zona Moara de Vânt... Cum se va soluţiona problema traficului  acolo, ţinând cont de faptul că, deocamdată, există doar două benzi de circulaţie?

- Pe partea de Vest, pe C. A. Rosetti, unde noi intenționăm printre altele să mai obținem o bandă de circulație și se poate obține și introducerea unei linii de tramvai până în zona Spitalului Regional de Urgență, care să ne aducă indicatori de trafic sporiți. Sigur că da, circulația majoră pentru cei care vin din exterior va veni prin partea de Nord, autostrada Moldovei are și centura de Nord introdusă. Lucrările vor merge în paralel, deci termenul de finalizare la Spitalul Regional de Urgență este 2027, nu mai târziu de 2029, pentru cele 460 de milioane de euro, iar autostrada are același termen, 2027, nu mai târziu de 2030 pentru finalizare din capăt Ungheni până în capăt Târgu Mureș.

- Cum decurge relaţia cu Compania Naţională de Investiţii în ceea ce priveşte finanţarea unor proiecte esenţiale pentru Iaşi, dacă ar fi să ne referim doar la sala polivalentă şi noul stadion?

- Eu sper ca Sala polivalentă să prindă finanțare din Programul Național de Reziliență și Redresre Economică, nu din compania națională. Compania Națională  de Investiții, din ce văd eu, este destul de sufocată cu proiectele. Are cele 5 cămine studențești din campusurile noastre, am trimis și noi stadionul și sala polivalentă, care este, de fapt, centrul regional de tineret și alte proiecte care tot le-am văzut, clădirea de la IRO și mai sunt câteva. Eu cred că ar trebui să ne bazăm în special pe fonduri europene, pe cele două surse despre care vorbeam, pe fondurile atrase și de noi din alte surse, că mai sunt și alte surse decât fonduri europene, iar la final să venim și spre Compania Națională de Investiții.

- Ce calcule aveţi cu viitorul buget? Unde aţi dori să investiţi banii ieşenilor şi mai ales, când vor începe dezbaterile publice pe această temă?

- Banii Ieșenilor trebuie investiți acolo unde ei își doresc și voi ține foarte mult cont de acest lucru. Noi avem câteva strategii pe care le-am urmărit de-a lungul timpului privind ținerea orașului într-o stare cât mai viabilă, ca să rămână un oraș arăgător și care să-și rezolve problemele majore de viețuire, să spunem, legat de salubritate, spații verzi, toate celelalte proiecte care țin de infrastructura de servicii publice și, sigur, să vedem și ce gânduri au ieșenii. Noi o să începem dezbaterea publică începând cu luna decembrie, totdeauna așa am făcut, după 20 decembrie, nu știm în ce manieră Guvernul va reuși să structureze un proiect de buget pe anul 2021 până la sfârșitul lunii decembrie... Dacă va reuși este foarte bine, astfel încât vom merge în același pas, pentru că mai sunt și sursele care sunt atrase de la bugetul de stat. Deja avem propuneri venite de la PSD, de la USR-Plus, propunerile noastre, care sunt gândite să spunem în laboratorul propriu și vor fi procesate încât să-l propunem în dezbatere.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Costul real al educației în România
14/11/2024 14:42

Pentru multe familii din Romania, costurile educatiei reprezintă una dintre cele mai mari provocări financiare. De la primii pasi ai unui copil in grădinită pană la absolvirea universitătii, sumele pe c ...

„Cărți cu Suflet pentru Copii Speciali”
14/11/2024 13:49

Într-o lume in care cuvantul poate aduce alinare, iar povestile pot să deschidă noi orizonturi, Clubul Inner Wheel Iasi lansează campania „Cărti cu Suflet pentru Copii Speciali” – o ...

Primarul Iașului: „Voi interzice circulația mașinilor în caz de ninsori abundente”
14/11/2024 12:53

* „Pentru unii vin alegerile, pentru mine vine iarna. Încălzirea orasului si pregătirea pentru deszăpezire sunt principalele actiuni pe care le acum acum. Suntem pregătiti in functie de cum vine ...

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCȘINESCU
14/11/2024 09:48

UN HUB MEDICAL ROPHARMA SE DEZVOLTĂ ÎN BUCSINESCU * Un proiect de exceptie realizat in parteneriat exclusiv cu SOLUTII IMOBILIARE ce ofera spatii dedicate serviciilor medicale in sco ...

Decembrie în pași de dans și note lirice la Opera Națională Română din Iași
14/11/2024 09:17

Iasul se pregăteste să vibreze in luna decembrie cu o serie de evenimente culturale care imbină traditia cu spiritul sărbătorilor de iarnă. Opera Natională Romană din Iasi aduce pe scenă un program div ...

La un pas de carnagiu pe un drum din judeţ. Planul Roşu a fost activat
14/11/2024 07:40

* in urma ciocnirii dintre un autoturism si un microbuz scolar cu 14 elevi, la Ciortesti, au rezultat două victime, un bărbat in varstă de 44 ani şi o fată in varstă de 15 ani, care a suferit un traumatis ...

De Ziua Națională, Primăria va preda cheile apartamentelor sociale
14/11/2024 07:40

Primăria Municipiului Iasi face in această perioadă ultimele lucrări si demersuri pentru finalizarea blocurilor de locuinte sociale si convenabile C1 si C2 din zona Grădinari. Acestea vor fi predate către ...

Firmele de utilități, somate să închidă șantierele și să refacă domeniul public afectat de lucrări
14/11/2024 07:36

  * „În ultima lună au fost date 44 de somatii pentru refacerea domeniului public ca urmare a interventiilor pentru remedierea avariilor ori pentru executarea unor lucrări de extinderi, bran ...

Dotări cu aparatură de ultimă generaţie la Institutul Regional de Oncologie Iași printr-un proiect cu fonduri UE
14/11/2024 00:27

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iaşi implementează un proiect finanţat cu fonduri nerambursabile in valoare de de peste 67,8 milioane de lei, prin care se vor achiziţiona peste 170 de echipamente de ...

Două dosare DNA pentru Eusebiu Diaconu: Angajare dubioasă și achiziții frauduloase la Căminul de Bătrâni din Bacău
14/11/2024 00:20

Fostul consilier local Eusebiu Diaconu se află intr-o situatie tot mai complicată, fiind cercetat de procurorii DNA Bacău pentru constituirea unui grup infractional organizat in legătură cu achizitiile de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei