„Dacă mâine aș putea schimba lumea, aș umaniza sistemul medical”

1maria stamatin

Dimensiune font:

| 25-03-2023 12:14

 Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur. Astăzi vă invităm la un dialog cu prof. univ. dr. Maria Stamatin.

 - O viață dedicată sănătății. Cum a început această călătorie întru binele oamenilor?

- Din copilărie am avut o înclinație pentru a face bine. Sunt născută la poalele munților Țibleș, în comuna bistrițeană Târlișua, acolo unde a văzut lumina zilei scriitorul Liviu Rebreanu. Fiind dintr-o familie de țărani mai înstăriți, adunam toți copii la mine acasă pentru a le împărți micile bunătăți din acele timpuri, inclusiv încălțările. Eu fiind prima generație încălțată, îmi scoteam ghetele ca să le dau unei fetițe din vecini cu care viața a fost mai puțin darnică.

 - Grija față de cei din jur era un semn al viitoarei cariere. Care a fost momentul în care ați știut că Medicina va fi calea dvs?

- Inițial nu am dorit să fac Medicină, voiam să dau la Drept ca să urmez drumul unchiului meu, crezând că voi putea face dreptate celor mulți. Timpul mi-a schimbat perspectiva. Datorită bunicii mele și medicului meu de familie de la acea vreme, mi-am spus că drumul meu va fi Medicina și nu orice specialitate, ci Pediatrie. La acea vreme, admiterea la Facultatea de Medicină era o piatră de încercare, mai ales pentru un copil de țăran. Inițial, am concurat la Cluj, dar nu am intrat și am ales apoi Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Facultatea de Pediatrie.

- Cine a fost primul pacient și ce ați simțit la întâlnirea cu el?

- Eu am absolvit cursurile universitare în anul 1979, au urmat trei ani de stagiatură, din care ultimele șase luni le-am petrecut ca medic de dispensar în comuna Plugari. Îmi aduc aminte de primul meu pacient, un copil care a venit cu o deshidratare atât de severă încât am reușit cu greu să fac abord venos. Am fost foarte mândră de mine pentru că am reușit să salvez acel copil. Poate că acum înseamnă puțin, dar pentru mine, la vremea aceea, în 1982, și într-un dispensar rural a fost foarte mult, iar impactul asupra mea atât ca și om, dar ca și medic a fost imens. Ulterior, am fost repartizați la dispensare rurale, iar eu am ajuns la cel din comuna Dolhești unde ani de zile nu a fost nici un medic. Am început renovarea dispensarului și ulterior am dezvoltat programe cu pacienții - atât adulți, cât și copii referitoare la educație medicală. M-am transferat apoi în alt dispensar rural, iar ulterior în dispensarul urban din cartierul Dacia. În acea perioadă nu s-au desfășurat concursuri de rezidențiat, acest lucru s-a întâmplat la opt ani după absolvirea facultății. Peste tot unde am fost am dezvoltat câte ceva, am făcut totul cu foarte multă dragoste pentru pacienți, ceea ce se întâmplă și în acest moment. În anul 1988 am dat concurs de secundariat (rezidențiat) și am optat pentru Secția de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă, deși nu mă gândeam să fac Pediatrie-Neonatologie, ci Pediatrie în Spitalul de Copiii. Începând cu an 1988 și până în 2022, mi-am desfășurat activitatea în cadrul Secției de nou-născuți a Maternității „Cuza Vodă”, inițial ca medic rezident, apoi specialist, medic primar. Am contribuit la dezvoltarea neonatologiei atât în cadrul maternității, cât și în regiune. Spun dezvoltare pentru că, la acel timp, neonatologia însemna neonatologia copilului sănătos, născut la termen, iar prematurii foarte mici, sub 28 săptămâni de gestație, erau considerați avort. În cadrul maternității am realizat centrul regional de terapie intensivă neonatală, în anul 2004. Este un centru care poate fi considerat de referință și care se ridică la nivelul celor din Europa și nu numai. În anul 1998, la nivelul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, am dezvoltat o nouă disciplină – Neonatologia. Am fost susținută de prof. univ. dr. Dragoș Dragomir, care a înțeles că Obstetrică de performanță nu se poate face fără Neonatologie de performanță.

- Ce v-a adus cariera? Care au fost cele mai frumoase momente?

- Ce mi-a adus cariera? Deși nu am dorit să fac neonatologie, am fost autodidact în formare și am reușit, în timp, să avansez în ierarhie universitară ajungând profesor și șeful Disciplinei de Neonatologie. Pentru opt ani, am fost unul dintre prorectorii universității, sub conducerea și îndrumarea domnului rector prof. dr. Vasile Astărăstoaiei.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit tratată diferit?

-  Nu m-am simțit niciodată discriminată din cauza faptului că sunt femeie, dar de foarte multe ori am fost discriminată ca și specialitate, mai ales la începuturi, Neonatologia fiind considerată un apendic fie al Obstetricii, fie al Pediatriei. Prin munca mea și a colegilor mei, am dovedit că Neonatologia este o specialitate pe care nu poate să o facă oricine, fiind una grea, cu multe sacrificii, dar și cu mai multe împliniri.

- Sunteți un model pentru foarte mulți studenți, medici. Cu siguranță ați avut și dvs modele feminine. Care au fost și ce ați preluat de la acele doamne?

- Modelul meu de om a fost bunica mea. Când am ajuns la Iași, modelul meu în carieră a devenit mătușa mea, care era șefă de laborator la Clinica a II-a medicală a Spitalului „Sf Spiridon”. A devenit modelul meu în carieră mai ales prin modul de comunicare cu pacientul și cu colegii. Ulterior, în dezvoltarea mea ca și pediatru am avut atât modele feminine, dintre care o menționez pe doamna prof dr Stela Goția, dar și modele masculine – prof. dr. Ovidiu Brumaru, prof. dr. Grigore Dimitriu, prof. dr. Dan Moraru pentru care am un respect deosebit.

- O carieră frumoasă, împlinită, cu multe satisfacții, dar viața înseamnă mult mai mult. Ce ne-ați putea spune despre marile bucurii ale dvs? Dar marile mâhniri?

- Marea mea bucurie este fiica mea, ea mi-a dăruit cele mai frumoase clipe din viață. Nu am fost o mamă exemplară, m-am lăsat acaparată de munca alături de alți copii. Am petrecut mai mult timp alături de ei decât cu familia, de aici și marea mea mâhnire. Nu am stat destul cu familia, nu am avut timp suficient pentru mine, dar dacă ar fi să o iau de la capăt probabil că aș face la fel. Eu consider că menirea unui medic și, mai ales, a unui medic pediatru neonatolog este de a salva vieți cu riscul de a-și sacrifica viața familială.

- Am rămas cu gândul la misiunea dvs și mă vă întreb ce ați face dacă mâine ați putea schimba lumea?

- Dacă mâine aș putea schimba lumea aș umaniza sistemul medical, deși pare mai importantă digitalizarea și robotica decât factorul uman în îngrijirea pacientului. Eu consider că prin comunicarea cu pacientul și prin empatie ajungi să rezolvi jumătate din problema medicală pe care o are, în speță copilul, uneori transpunându-te în acel prunc. Pentru un medic neonatolog, cele mai importante momente sunt atunci când un nou-născut de 500 de grame sau unul cu patologie severă vine peste ani, îți aduce un buchet de flori și îți spune: „Mulțumesc că m-ai salvat”.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Vlădeni, județul Iași, organizează licitație pentru concesionarea următoarelor suprafețe de teren: teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1691 mp, identificat cadastral cu nr. 61340, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 337.00 lei/an; teren situat în extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1948 mp, identificat cadastral T59 p 938/8, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 294.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61397, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Borșa, are o suprafață de 1318 mp, identificat cadastral cu nr. 61394, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 338.00 lei/an; teren situat în intravilan/extravilan sat Borșa, are o suprafață de 1500 mp, identificat cadastral cu nr. 61486, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 385.00 lei/an; teren situat în intravilan sat Vlădeni, are o suprafață de 1347 mp, identificat cadastral cu nr. 61509, aparținând domeniului privat al comunei Vlădeni, județul Iași, prețul de pornire al licitației este de 1535.00 lei/an. Concesionarea se face conform O.U.G nr. 57/2019 și H.C.L nr. 50/30.06.2021, H.C.L nr. 74/29.09.2021 H.C.L. H.C.L nr. 73/28.09.2021 H.C.L. 63/30.09.2020, H.C.L. 84/22.11.2021. Ofertele se depun la sediul Primăriei Comunei Vlădeni, județul Iași, până la data de 13.06.2023, ora 14.00. Sedința de deschidere a ofertelor în data de 14.06.2023, ora 10.00. Relații la sediul Primăriei și la telefon: 0233299690 și 0740122165.
TRANS SESE SRL, angajeaza Dispecer Transport International, se poate lucra de la distanta, dar trebuie experienta in domeniu si limba Spaniola la nivel mediu. DESCRIERE Candidatul ideal, Persoana analitica, cu buna capacitate de organizare si planificare; Persoana responsabila, organizata, atenta la detalii; Bune abilitati de comunicare, cu spirit de echipa; Cunostinte MsOffice (Word, Excel, Outlook); Buna intelegere a proceselor de rutare; Cunostinte de limba spaniola obligatoriu. Experienta de lucru in domeniu, ideal in companii cu activitate in transportul international de marfa reprezinta avantaj; Descrierea jobului Organizeaza, coordoneaza si planifica activitatea de transport zilnic; Transmite detaliile legate de transport soferilor si mentine legatura directa cu acestia; Monitorizeaza pozitia camioanelor si programul de activitate zilnica al soferilor pe care ii coordoneaza; Inregistreaza informatiile specifice curselor si conducatorilor auto in softurile interne; Urmareste si centralizeaza datele referitoare la situatia masinilor, status, pozitie, eventuale intarzieri la incarcare sau livrare; Mentine contactul permanent cu soferii pentru a remedia eventualele probleme ivite pe traseu (probleme tehnice, eventuale intarzieri, etc); BENEFICII: Pachet salarial motivant; Bonificari raportate la performanta si implicare; Mediu de lucru tanar si dinamic; Instrumente de lucru de ultima generatie; Formare profesionala continua; Posibilitatea dezvoltarii unei cariere in domeniul transporturilor. Pentru toate detaliile ne puteti contacta la: 0735316526
Concubinul mamei fetei de 12 ani găsită moartă în lada patului, dat în urmărire internațională
09/06/2023 15:28

Serbuc Ilie-Marcel - concubinul mamei fetei de 12 ani găsită decedată in lada canapelei, a fost dat in urmărire prin Europol şi incadrat la categoria "periculos". Mama fetei de 12 ani care a fos ...

Zilele Eminescu - 134 de ani de la moartea marelui poet
09/06/2023 13:52

  Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii ‘Mihai Eminescu’ va organiza, in perioada 13-16 iunie, Zilele Eminescu, cu prilejul implinirii a 134 de ani de la moartea marelui poe ...

Campanie de combatere a fugii de acasă
09/06/2023 13:47

Politia Romană, impreună cu Asociatia Telefonul Copilului si cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania au lansat campania natională de prevenire a disparitiilor de minori, mai exact a ple ...

Dimitrie Cantemir – 350
09/06/2023 13:45

În acest an marcăm 350 de ani de la nasterea principelui erudit Dimitrie Cantemir (1673-1723). Personalitate remarcabilă a culturii romane si, in multe privinte, a culturii europene, Dimitrie Cantemir a ...

Protest la Spitalul Județean Botoșani. 300 de cadre medicale au ieșit în stradă
09/06/2023 13:15

Peste 300 de angajaţi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă ‘Mavromati’ din Botoşani au organizat, vineri dimineaţă, un protest spontan faţă de decizia conducerii unităţii medicale de diminu ...

Finanțări nerambursabile de 600.000 de lei pentru proiecte culturale, la Neamț
09/06/2023 12:44

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ alocă 600.000 lei finanţări nerambursabile pentru proiecte culturale, sociale şi sportive.  Suma cea mai mare, respectiv 300.000 lei, este repartizată proiectelor soci ...

UAIC a primit vizita Ambasadorului Norvegiei în România
09/06/2023 11:33

Vineri, 9 iunie 2023, Excelenta Sa Doamna Siri Beate Barry, Ambasador extraordinar si plenipotentiar al Regatului Norvegiei in Romania, a efectuat o vizită la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” di ...

Turneu caritabil de șah pentru copii, la Iași
09/06/2023 10:15

Clubul Rotary Iasi Copou organizează a treia editie a Turneului de sah Rotary Iasi Copou, competitie caritabilă dedicată copiilor, care va avea loc sambătă, 10 iunie, incepand cu ora 10, in Palas Mall (zon ...

Tramvaiul ieșean, la 125 de ani – parada vehiculelor electrice noi
09/06/2023 10:14

  În contextul sărbătoririi a 125 de transport electric la Iasi, Primăria Municipiului Iasi si Compania de Transport Public Iasi invită iesenii să admire ultimele achizitii in materie de mijloa ...

  Un ieşean a fost bătut cu bâtele, nu i s-a restituit datoria, dar i-a iertat pe agresori
09/06/2023 10:12

Zilele trecute, magistraţii din cadrul Judecătoriei Răducăneni au decis incetarea proocesului penal impotriva fraţilor Cosmin şi Constantin M., inculpaţi pentru lovire sau alte violenţe, victima fiind c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei