A fost aprobat proiectul vizând reabilitarea Grădinii Copou
Dimensiune font:
Subiectul a stârnit discuţii aprinse, motivate de faptul că nu a fost organizată o dezbatare publică pentru a fi cunoscută părerea ieşenilor * de altfel, cei de la USR au incriminat faptul că municipalitatea doreşte betonarea grădinii, în condiţile în care vor dispărea mai mulţi arbori * în replică, oficialii Primăriei spun că nu se vor tăia decât copacii bolnavi și periculoși pentru oameni, iar oirce intervenție asupra spațiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice și dendrologice amănunțite
Consilierii locali au aprobat ieri studiul de fezabilitate pentru actualizarea documentației aferente lucrărilor de restaurare și reabilitare a Grădinii Copou, precum și indicatorii financiari aferenți acestui proiect. Scenariul ales de către specialiștii peisagiști, precum și intenția municipalității sunt de a păstra identitatea Parcului Copou ca o „grădină monument”, însă au existat voci în Consiliul Local care au susţinut că se impunea o dezbatare publică pe acest subiect. Mai mult, grupul USR a organizat înainte de începerea şedinţei de Consiliu Local o conferinţă de presă în care acuza faptul că municipalitatea doreşte betonarea Grădinii Copou. În final, proiectul a trecut la limită, cu 14 voturi favorabile, asigurat de consilierii PNL şi ei ai PMP.
Lucrările propuse includ reabilitarea aleilor, care vor fi amenajate cu dale lisă și astfel vor îmbunătăți circulația pietonilor, inclusiv a cărucioarelor pentru copii și rolelor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei astfel încât să aibă o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă (busturi, fântână arteziană etc.) și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui teatru de vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemului de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, care să permită statul pe iarbă, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, realizarea unui sistem de sonorizare ambientală pentru activități literare și culturale și a unui sistem de supraveghere video. „Nu se vor tăia decât copacii bolnavi și periculoși pentru oameni! Orice intervenție asupra spațiului verde va fi făcută doar după studii peisagistice și dendrologice amănunțite, cu avizul specialiștilor din domeniu. De altfel, studiul prevede creșterea numărului de arbori din Grădina Copou, iar orice copac îndepărtat va fi înlocuit și vor fi plantați arbori în plus!”, spun reprezentanţii municipalităţii.
Bani pentru Filarmonică
Un alt proiect a vizat aprobarea asocierii între Municipiul Iași și Consiliul Județean Iași în vederea realizării proiectului „Creșterea atractivității zonei centrale a municipiului Iași din punct de vedere socio – economic, cultural și turistic”. Concret, Primăria Municipiului Iași va încerca să obțină fonduri europene pentru reabilitarea Filarmonicii „Moldova” prin Programul Regional Nord-Est 2021-2027, Prioritatea 7: Nord-Est - O regiune mai atractivă. Costul reabilitării Filarmonicii este estimat la circa 72 de milioane de lei.
În fine, tot ieri, a fost aprobat proiectul privind un acord de înfrățire și cooperare între municipiul Iași și orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova. Orașul nostru are deja semnate acorduri de înfrățire cu alte orașe din Republica Moldova, precum Chișinău, Cahul, Bălți și Hâncești. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau