A furat gardul secţiei de poliţie, dar a scăpat de condamnare, angajându-se în Franţa
Dimensiune font:
Despre tinerii care au furat gardul Postului de Poliţie din Dagâţa şi au fugit acasă cu scândurile în spinare, am mai scris la începutul anului. Inedita hoţie s-a produs în noaptea de 21 august 2020, când, după o beţie crâncenă la terasa lui Hrestic, de lângă iarmaroc, Ştefan J. (21 de ani) s-a ridicat de la masă şi a zis că are chef să demoleze un gard. S-a nimerit să fie cel pomenit mai înainte. Tânărul a început să smulgă scândurile de la latura dinspre stradă. Altui petrecăreţ, Vasile C. (16 ani) i s-a părut foarte distractiv ce făcea Ştefan şi s-a dus să-l ajute. În câteva minute, cei doi au scos 19 scânduri şi au plecat spre casele lor, cărând în spinare lemnele furate. Fiecare şi-a depozitat prada la el în curte, după care au mers la somn.
A doua zi, când au venit la muncă, poliştilor nu le-a venit să creadă că-i real peisajul din faţa ochilor. Şocul a trecut repede, au lăsat baltă treburile curente şi s-au apucat de investigat bizarul caz. Le-au fost suficiente două ore pentru a identifica pe ciudaţii spărgători. Amândoi erau mahmuri şi aveau scânduri în curte. Ştefan a recunoscut imediat, dar n-a putut da nicio explicaţie în legătură cu iniţiativa sa. Vasile a negat cu vehemenţă. S-a întocmit dosar penal, rechizitoriul ajungând în instanţă la numai două luni după comiterea faptei. Procesul s-a lungit însă până în ianuarie a.c., în principal datorită faptului că au trebuit audiaţi 12 martori. Toţi aceştia au declarat acelaşi lucru: Ştefan n-a acţionat singur, ci în asociere cu Vasile.
Sentinţele au fost blânde. Fiind minor, Vasile a urmat un stagiu de trei luni de formare civică, ispăşindu-şi pedeapsa în urmă cu trei săptămâni. Ştefan a primit şase luni cu amânare, la care s-au adăugat două obligaţii. Să urmeze un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 30 de zile.
Între timp, Ştefan se mutase în Franţa, împreună cu familia. Acolo şi-a găsit un loc de muncă stabil, dar nu putea avea tihnă. Neîndeplinirea obligaţiilor îl putea trimite după gratii. De aceea, la câteva zile de la pronunţarea sentinţei, a venit în ţară şi a depus apel, solicitând renunţarea la aplicarea pedepsei.
Miercuri a avut loc şedinţa publică în urma căreia magistraţii Curţii de Apel au soluţionat demersul tânărului. În motivarea deciziei, instanţa a apreciat că „nu este oportună dispoziţia de obligare a inculpatului Ştefan Alexandru Joc de a urma un curs de pregătire şcolară ori de calificare profesională şi de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, relocarea pentru o perioadă a inculpatului în România, ar produce inconveniente inutile şi disproporţionate în condiţiile în care inculpatul deja lucrează în Franţa”. Pe aceste considerente, judecătorii au înlăturat din sentinţa penală cele două obligaţii şi au redus pedeapsa la doar patru luni. Peste două săptămâni, Ştefan va avea pedeapsa ispăşită. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau