„Îmi doresc ca Spitalul CFR să fie prima opțiune pentru pacienți”

1elena cristina mitrofan
1fir de martisor pentru caseta de la interviu sau de pus undeva in deschiderea paginii

Dimensiune font:

| 10-03-2023 17:54

  * dialog cu dr. Elena Cristina Mitrofan, medic primar pneumolog și managerul Spitalului CFR Iași

- S-au împlinit nu demult două luni de când ați preluat postul de manager al Spitalului CFR Iași. Cum a fost acomodarea în noua misiune?

- Surprinzător de ușoară. Am întâlnit oameni care au fost extrem de deschiși la nou, comunicativi, care încearcă să facă lucrurile cât mai bine. A contat și experiența mea în comunicarea cu personalul medical, eu vin dintr-un spital unde am coordonat Serviciul de Bronhologie. Știam ce înseamnă să lucrezi cu oamenii și să fii în postura de coordonator. Sunt un om dinamic, îmi place să iau hățurile în mână, să acționez și să fac lucrurile la momentul necesar, nu îmi plac amânările. Evident că sunt și momente în viață când este nevoie să mai aștepți, dar faci acest lucru în mod asumat.

- Aveți planuri foarte frumoase și ambițioase.

- Îmi doresc ca acest spital să fie la nivelul spitalelor universitare din Iași, să fie aliniat pe aceeași poziție. Îmi doresc să cresc multidisciplinaritatea astfel încât adresabilitatea să fie foarte mare, iar pacienții să ne cunoască drept un reper în actul medical. Atunci când aleg un specialist, Spitalul CFR să fie prima opțiune. Îmi doresc să aducem oameni de calitate, profesioniști de top, să întinerim echipa, să asigurăm o logistică bună, condiții de muncă ireproșabile așa cum își doresc și cum mi-am dorit și eu atunci când am intrat pentru prima dată într-un spital. Evident că în spital există echipamente, dar vreau să le îmbunătățim pentru că știința medicală este într-o continuă dinamică și este important să ținem pasul cu evoluția ei. Ne propunem să putem concura pentru proiecte de cercetare și inovare astfel încât să putem beneficia de toate resursele materiale la care am avea acces. Ne dorim să facem bronhologie robotică, este marele meu vis. Este o provocare pe care îmi doresc să o finalizez cu bine.

- Toate aceste planuri sunt în beneficiul bolnavilor, indiscutabil. Din punctul dvs de vedere, ca pneumolog, care sunt cele mai întâlnite patologii respiratorii?

- În ceea ce privește patologiile pulmonare, de care mă ocup, pe primul loc se află cancerul bronho-pulmonar, care a luat avânt, din păcate. Cazurile sunt tot mai frecvente. Ca și cauze vorbim despre tabagism, genetica, alimentația, expunerea la diverse noxe, condițiile de mediu mai ales că începem și noi să ne numărăm printre țările care un grad ridicat de poluare. Urmează bronșitele cronice obstructive, patologiile infecțioase, infecții de căi respiratorii inferioare și superioare, pneumoniile, apoi astmul bronșic, pneumopatiile interstițiale care au devenit din ce în ce mai frecvente, mai ales după infecția SARS-COV 2 și pentru care există foarte multă preocupare deoarece nu sunt ușoare ca abordare.

În primul rând, trebuie cunoscute ca etiologie, trebuie stabilită cauza, este important să știm dacă sunt încadrate într-un anumit tip de pattern imagistic și apoi să știm dacă putem face ceva pentru aceste patologii. În cazul în care vor evolua, trebuie să știm ce am putea face ca să le stopăm sau să ameliorăm starea clinică a pacientului, dacă sunt în strânsă legătură cu alte boli sistemice. Urmează pleureziile și deja conceptul de multidisciplinaritate este evidențiat. Nu putem face abstracție de celelalte specialități. Pentru noi este un mare avantaj faptul că suntem un spital multidisciplinar, care are capacitatea să evalueze pacientul mult mai profund.

- Spitalul este partener și în diferite evenimente importante, cum ar fi Primăvara Dermatologică Ieșeană, o manifestare națională cu participare internațională care adună în Capitala Moldovei, de 11 ani, nume sonore ale medicinii.

 - Avem în spital o echipă de dermatologi cu care ne mândrim, care a reușit să aducă știința dermatologică la un nivel foarte înalt. De-a lungul edițiilor anterioare ale PDI, s-a realizat o frumoasă colaborare cu specialiști de renume internațional și național. Este important pentru noi să amintim că doamna profesor Daciana Brănișteanu, mentorul acestei manifestări științifice, a oferit susținere necondiționată, iar prin PDI a adus în luma reflectoarelor și spre știința tuturor celor interesați cele mai noi informații din dermatologie și nu doar. A încercat să integreze patologiile multisistemice, iar tratamentul pacientului să fie realizat cu o echipă multidisciplinară.

Pentru mine, ca pneumolog, este important să știu că patologiile interstițiale, care preocupă pneumologii, mai ales în ultimul timp, au, de această dată, o altă abordare – o echipă multidisciplinară prin care se realizează un tratament și o abordare mult mai completă.

Este o mândrie pentru noi să putem aduce în atenție astfel de manifestări, precum și preocupările specialiștilor noștri în ceea ce privește dermato-cosmetologia, chirurgia dermatologică dermato-pediatria și toate patologiile multisistemice.

PDI anunță o altă mare manifestare științifică pe care ne dorim să o organizăm. Este vorba despre Zilele Spitalului Clinic CF, care au loc în fiecare an, în luna octombrie. Vor fi sesiuni științifice foarte importante, din dorința de a creștere colaborarea cu alte specialități, deschizând astfel culoarele necesare îmbunătățirii permanente a serviciilor medicale, toate în avantajul pacienților.

 

- Vorbiți cu pasiune despre proiectele dvs și v-aș invita la o călătorie în trecut. Cum ați ales medicina?

- M-am născut cu acest vis de a deveni medic și nu m-am gândit niciodată că aș putea avea o altă misiune. Apropierea de natura umană, dorința de a face bine în jur, de a oferi ajutor au fost motivațiile intrinseci. Nu aș putea fi indiferentă la suferință și îmi amintesc acum de primul pacient, un copilaș de un an și jumătate. Eu am început cariera ca medic generalist, la un dispensar rural. Când am ajuns în prima zi la cabinet, medicul cu care ar fi trebuit să mă întâlnesc era plecat pe teren. În schimb, era doamna asistentă, care m-a rugat să consult câțiva copilași care așteptau pe coridor. Unul dintre ei avea o stare mai gravă și, după cum am spus că nu pot fi indiferentă la suferință, l-am consultat, i-am dat tratament și s-a făcut bine. Acela a fost momentul meu de debut ca medic. Am avut emoții, un sentiment de responsabilitate imensă, dar și de mândrie că am putut să ofer ajutor, la fel cum am făcut în întreaga mea carieră.

A consemnat Maura ANGHEL

Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur.

Interviul complet AICI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei