„Îmi doresc ca Spitalul CFR să fie prima opțiune pentru pacienți”

1elena cristina mitrofan
1fir de martisor pentru caseta de la interviu sau de pus undeva in deschiderea paginii

Dimensiune font:

| 10-03-2023 17:54

  * dialog cu dr. Elena Cristina Mitrofan, medic primar pneumolog și managerul Spitalului CFR Iași

- S-au împlinit nu demult două luni de când ați preluat postul de manager al Spitalului CFR Iași. Cum a fost acomodarea în noua misiune?

- Surprinzător de ușoară. Am întâlnit oameni care au fost extrem de deschiși la nou, comunicativi, care încearcă să facă lucrurile cât mai bine. A contat și experiența mea în comunicarea cu personalul medical, eu vin dintr-un spital unde am coordonat Serviciul de Bronhologie. Știam ce înseamnă să lucrezi cu oamenii și să fii în postura de coordonator. Sunt un om dinamic, îmi place să iau hățurile în mână, să acționez și să fac lucrurile la momentul necesar, nu îmi plac amânările. Evident că sunt și momente în viață când este nevoie să mai aștepți, dar faci acest lucru în mod asumat.

- Aveți planuri foarte frumoase și ambițioase.

- Îmi doresc ca acest spital să fie la nivelul spitalelor universitare din Iași, să fie aliniat pe aceeași poziție. Îmi doresc să cresc multidisciplinaritatea astfel încât adresabilitatea să fie foarte mare, iar pacienții să ne cunoască drept un reper în actul medical. Atunci când aleg un specialist, Spitalul CFR să fie prima opțiune. Îmi doresc să aducem oameni de calitate, profesioniști de top, să întinerim echipa, să asigurăm o logistică bună, condiții de muncă ireproșabile așa cum își doresc și cum mi-am dorit și eu atunci când am intrat pentru prima dată într-un spital. Evident că în spital există echipamente, dar vreau să le îmbunătățim pentru că știința medicală este într-o continuă dinamică și este important să ținem pasul cu evoluția ei. Ne propunem să putem concura pentru proiecte de cercetare și inovare astfel încât să putem beneficia de toate resursele materiale la care am avea acces. Ne dorim să facem bronhologie robotică, este marele meu vis. Este o provocare pe care îmi doresc să o finalizez cu bine.

- Toate aceste planuri sunt în beneficiul bolnavilor, indiscutabil. Din punctul dvs de vedere, ca pneumolog, care sunt cele mai întâlnite patologii respiratorii?

- În ceea ce privește patologiile pulmonare, de care mă ocup, pe primul loc se află cancerul bronho-pulmonar, care a luat avânt, din păcate. Cazurile sunt tot mai frecvente. Ca și cauze vorbim despre tabagism, genetica, alimentația, expunerea la diverse noxe, condițiile de mediu mai ales că începem și noi să ne numărăm printre țările care un grad ridicat de poluare. Urmează bronșitele cronice obstructive, patologiile infecțioase, infecții de căi respiratorii inferioare și superioare, pneumoniile, apoi astmul bronșic, pneumopatiile interstițiale care au devenit din ce în ce mai frecvente, mai ales după infecția SARS-COV 2 și pentru care există foarte multă preocupare deoarece nu sunt ușoare ca abordare.

În primul rând, trebuie cunoscute ca etiologie, trebuie stabilită cauza, este important să știm dacă sunt încadrate într-un anumit tip de pattern imagistic și apoi să știm dacă putem face ceva pentru aceste patologii. În cazul în care vor evolua, trebuie să știm ce am putea face ca să le stopăm sau să ameliorăm starea clinică a pacientului, dacă sunt în strânsă legătură cu alte boli sistemice. Urmează pleureziile și deja conceptul de multidisciplinaritate este evidențiat. Nu putem face abstracție de celelalte specialități. Pentru noi este un mare avantaj faptul că suntem un spital multidisciplinar, care are capacitatea să evalueze pacientul mult mai profund.

- Spitalul este partener și în diferite evenimente importante, cum ar fi Primăvara Dermatologică Ieșeană, o manifestare națională cu participare internațională care adună în Capitala Moldovei, de 11 ani, nume sonore ale medicinii.

 - Avem în spital o echipă de dermatologi cu care ne mândrim, care a reușit să aducă știința dermatologică la un nivel foarte înalt. De-a lungul edițiilor anterioare ale PDI, s-a realizat o frumoasă colaborare cu specialiști de renume internațional și național. Este important pentru noi să amintim că doamna profesor Daciana Brănișteanu, mentorul acestei manifestări științifice, a oferit susținere necondiționată, iar prin PDI a adus în luma reflectoarelor și spre știința tuturor celor interesați cele mai noi informații din dermatologie și nu doar. A încercat să integreze patologiile multisistemice, iar tratamentul pacientului să fie realizat cu o echipă multidisciplinară.

Pentru mine, ca pneumolog, este important să știu că patologiile interstițiale, care preocupă pneumologii, mai ales în ultimul timp, au, de această dată, o altă abordare – o echipă multidisciplinară prin care se realizează un tratament și o abordare mult mai completă.

Este o mândrie pentru noi să putem aduce în atenție astfel de manifestări, precum și preocupările specialiștilor noștri în ceea ce privește dermato-cosmetologia, chirurgia dermatologică dermato-pediatria și toate patologiile multisistemice.

PDI anunță o altă mare manifestare științifică pe care ne dorim să o organizăm. Este vorba despre Zilele Spitalului Clinic CF, care au loc în fiecare an, în luna octombrie. Vor fi sesiuni științifice foarte importante, din dorința de a creștere colaborarea cu alte specialități, deschizând astfel culoarele necesare îmbunătățirii permanente a serviciilor medicale, toate în avantajul pacienților.

 

- Vorbiți cu pasiune despre proiectele dvs și v-aș invita la o călătorie în trecut. Cum ați ales medicina?

- M-am născut cu acest vis de a deveni medic și nu m-am gândit niciodată că aș putea avea o altă misiune. Apropierea de natura umană, dorința de a face bine în jur, de a oferi ajutor au fost motivațiile intrinseci. Nu aș putea fi indiferentă la suferință și îmi amintesc acum de primul pacient, un copilaș de un an și jumătate. Eu am început cariera ca medic generalist, la un dispensar rural. Când am ajuns în prima zi la cabinet, medicul cu care ar fi trebuit să mă întâlnesc era plecat pe teren. În schimb, era doamna asistentă, care m-a rugat să consult câțiva copilași care așteptau pe coridor. Unul dintre ei avea o stare mai gravă și, după cum am spus că nu pot fi indiferentă la suferință, l-am consultat, i-am dat tratament și s-a făcut bine. Acela a fost momentul meu de debut ca medic. Am avut emoții, un sentiment de responsabilitate imensă, dar și de mândrie că am putut să ofer ajutor, la fel cum am făcut în întreaga mea carieră.

A consemnat Maura ANGHEL

Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur.

Interviul complet AICI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Expoziție de produse alimentare tradiționale, în week-end, în Parcul Expoziției
16/05/2024 08:24

Iesenii sunt invitati in perioada 17 - 19 mai, in Parcul Expozitiei, la o expozitie de produse alimentare  traditionale, ecologice, montane si artizanale, organizată de Primăria Municipiului Iasi (PMI), ...

ApaVital și-a cumpărat instalație de tratare a nămolurilor, pentru a produce energie!
16/05/2024 08:12

* valoarea totală a contractului, care se va derula pe o perioadă de 27 de luni, este de 68,4 milioane de lei * lucrările vor fi proiectate astfel incat instalatia să utilizeze energia termică in scopuri t ...

E ziua Bujorului, floarea națională a României!
16/05/2024 07:45

Jumătatea lunii mai e zi de sărbatoare pentru iubitorii de bujori. Florile viu colorate si foarte parfumate sunt vedete, de doi ani, pe 15 mai, cand este sărbătorită ziua Bujorului, floarea natională a Ro ...

Iaşul va avea, în premieră, trei centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar
16/05/2024 07:45

Deseurile provenite de la echipamentele electrice si electrotehnice, cele din constructii si demolări, anvelopele uzate sau mobilierul care nu-si mai găseste locul in locuinţă vor putea fi reciclate ecologi ...

Iaşul va fi legat de comuna Ciurea printr-un nou drum!
16/05/2024 07:38

Primăria Municipiului Iasi (PMI) doreşte să realizeze o legătură rutieră nouă intre municipiu Iasi si comuna Ciurea, pe strada Hlincea (in spatele Fortus), care să decongestioneze traficul inregistrat i ...

Un bărbat a murit într-un incendiu care i-a cuprins casa, la Suceava. De la ce a pornit focul
16/05/2024 07:29

Un incendiu a cuprins o locuinţă din localitatea Voitinel, judetul Suceava. Un bărbat de 36 de ani a fost scos din casă de localnici inainte de sosirea echipelor de pompieri. Acesta decedase. Un bărbat, i ...

Cele mai vestite cireșe din România apar în piețe în curând. Cât va costa un kilogram
16/05/2024 07:16

Ciresele de Comarna sunt cunoscut la nivel national si, in curand, vor fi vandute in pietele din Iasi si nu numai. Agricultorii din cea mai cunoscută localitate de producători de cirese au dezvăluit cand vor ...

Școala Gimnazială „Otilia Cazimir” va avea o nouă sală de sport
16/05/2024 07:12

Primarul Mihai Chirica a semnat miercuri, 15 mai, ordinul de incepere a serviciilor pentru realizarea proiectului tehnic si a celorlalte documente necesare pentru construcţia unei noi săli de sport la Scoala ...

A evitat pumnii adversarului, dar s-a împiedicat de-un scaun şi a stat trei luni în spital
16/05/2024 07:10

Marţi, 14 mai, judecătorul de cameră preliminară de la Judecătoria Iaşi a constatat legalitatea administrării probelor, a intocmirii rechizitoriului şi a dispus inceperea procesului impotriva ieşeanulu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei