„În fața copiilor sunt mereu veselă, spontană, deschisă”
Dimensiune font:
Dialog cu Raluca Zaharia, dirijorul Corului de copii al municipiului Iași
Ca în fiecare an, dedicăm luna martie tuturor doamnelor și domnișoarelor cu rezultate deosebite în ceea ce fac. Tuturor le dorim să aibă o viață frumoasă, să își împlinească toate visele și să aducă mereu bucurie în jur.
Astăzi vă invităm la un dialog cu dirijorul Raluca Zaharia, coordonatorul Corului de copii al municipiului Iași.
- Ați fost importalizată recent într-un tablou superb, un proiect foarte frumos. Am cunoscut o altă Raluca Zaharia, care ne-a invitat la visare într-o lume ireală. Cum a fost călătoria dvs și cum v-ați simțit?
- La invitația artistului Dan Colisnic am luat parte la un proiect foarte frumos legat de cele simțuri umane, eu reprezentând văzul. Ipostaza de model, aceea de a fi imortalizată într-o fotografie, îmi este dificilă, pentru că eu sunt o persoană mereu în mișcare. De obicei, pozele mele sunt realizate de către Victor, soțul meu, care știe că mai mult de zece minute nu stau într-un loc. Noua călătorie a durat patru ore, mi-a fost pregătită cu muzică din perioada interbelică, elemente de decor, costumație și machiaj pentru a intra mai ușor în atmosferă. A fost evidențiată latura mea meditativă, meritul fiind al echipei de care am fost înconjurată.
- Aveți multe roluri. Sunteți mamă, soție, fiică, artist, prieten. Care este prioritatea?
- Eu nu joc vreun rol în viața de zi cu zi. Sunt extrem de naturală în timpul liber, în interacțiunea cu cei din jurul meu. În aparițiile mele cotidiene nu ies în evidență, ci mă integrez în peisaj. Pentru scenă mă las pe mâinile specialiștilor, dar chiar și acolo apare Raluca cea practică, deschisă mereu la provocări, în care atribuțiile de mamă, soție, fiică, soră, cumnată, prietenă, artistă se împletesc de minune.
- Noi vă cunoaștem ca dirijorul Corulului de copii al municipiului Iași. Cine este, de fapt, Raluca Zaharia?
- (zâmbește) Am anticipat cumva întrebarea și cred că încă din răspunsul anterior am dovedit că sunt o persoană conștiincioasă, practică, ambițioasă prin curiozitățile cu care mă înfrunt pe plan personal și profesional, aparent deschisă. Spun aparent pentru că am foarte puține persoane care au reușit să mă convingă că merită profunzimea simțămintelor mele. În fața copiilor sunt mereu eu - cea veselă, spontană, deschisă, copilăroasă. Mă șlefuiesc zi de zi prin interacțiunea cu oamenii cu care intru în contact și mă descopăr mereu, mereu, mereu.
- Sunteți un artist cunoscut, consacrat. Dacă ar fi să compuneți o piesă de cor ce nume i-ați dărui, cui i-ar fi dedicată și în ce spectacol v-ar plăcea să o lansați?
- În anii de studenție mi-a fost remarcată ușurința cu care compun. Am avut un examen în care am realizat o Fugă pentru pian. Nu am dezvoltat această latură, de compozitor, dar mereu rearanjez și adaptez partiturile pentru ansamblul pe care îl conduc deoarece nu am niciodată aceeași componență de copii la repetiții și evenimente.
- Se vorbește mult despre discriminarea feminină. Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?
- În domeniul artistic, prezența feminină este o necesitate. În ceea ce privește dirijatul și apariția unei femei la un pupitru dirijoral, aici, da, putem dezbate cu o altă ocazie. Dar deschidere există, iar femei dirijor, într-adevăr foarte puține, au existat și există în Iași.
- Sunteți un model pentru foarte mulți copii. Cu siguranță ați avut și dvs modele feminine. Care au fost și ce ați preluat de la ele?
- Modele am atât feminine, cât și masculine. Lista ar fi prea lungă și pentru că nu aș vrea să omit pe cineva, voi transmite gânduri de recunoștință acelor persoane care mi-au clădit o bază frumoasă. Celor pe care îi admir de la distanță le mulțumesc pentru bagajul de cunoștințe pe care îl revarsă omenirii.
- Care este după dvs definiția iubirii? Dar a feminității?
- Definiția iubirii... dăruiește din totul tău pentru a primi și pentru face loc pentru a te reinventa. A feminității... mulțumește zilnic și arată-ți recunoștința pentru ziua de azi prin felul tău natural de a fi.
- Care sunt marile bucurii din viața dvs? Dar mâhnirile?
- Marile bucurii sunt copiii mei, atât cei de acasă, cât și generațiile numeroase de copii cu care am lucrat în toți acești ani, soțul meu, familia mea extinsă, interacțiunea cu publicul, cu artiștii.
- Dacă mâine ar fi să schimbați lumea, ce ați face?
- Aș schimba mentalități, aș călăuzi sufletele celor din jurul meu către o întoarcere la inocență, la simplitate, la sinceritate, la recunoștință, la ascensiune colectivă, la altruism, la iubire.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau