A început noul an universitar, la Iași
Dimensiune font:
* cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au decis să păstreze tradiţia şi au deschis ieri noul an universitar în Aula „Mihai Eminescu” * , TUIASI a organizat festivitatea în aer liber, pe gazonul dintre două cămine din campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” * „Începem noul an universitar cu 26.500 de studenţi și cu patru specializări noi”, a spus rectorul UAIC, prof.univ. dr Tudorel Toader
„Deschidem astăzi anul universitar, cel de-al 133-lea, la prima universitate a României Moderne, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, ceea ce iniţial la începuturi se numea Universitatea din Iaşi. Spiritul academic cultivat de universitatea noastră îşi regăseşte filonul în urmă cu 460 de ani, la Colegiul de Cotnari, Colegiul de la Mănăstirea Trei Ierarhi, la Academia Domnească din Iaşi, la Academia Mihăileană, un spirit care s-a iniţiat, dezvoltat şi consolidat în universitatea în care cu toţii ne aflăm şi ne bucurăm. Începem noul an universitar cu 26.500 de studenţi. Transmitem Bun venit! studenţilor din anul I. Începem anul universitar cu patru specializări noi, din care trei la licenţă şi una la masterat”, a spus rectorul UAIC, prof.univ. dr Tudorel Toader.
Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC a vorbit despre rolul important al educaţiei şi importanţa unei diplome de absolvent de studii superioare. „Educaţia oferă stabilitate în viaţă şi este un lucru pe care nimeni nu vi-l poate lua vreodată. Fiind bine educat şi deţinând o diplomă de colegiu, de universitate, cresc şansele de a avea oportunităţi profesionale mai bune şi vor deschide noi uşi”, a spus preşedintele Senatului UAIC.
An universitar deschis pe gazonul dintre cămine
În timp ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” a decis să păstreze tradiţia deschiderii noului an universitar în Aula Magna Mihai Eminescu, cei de la Politehnică au organizat festivitatea în aer liber, pe gazonul dintre două cămine din campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu”. „Prima zi de şcoală este în acest an sub semnul celor 210 ani de înfiinţare a primei şcoli de inginerie în limba română din ţară. Suntem într-un campus plin, mai plin parcă decât oricând. Un campus vesel şi plin de energie, o energie care ne dorim să învăluie nu doar campusul studenţesc ci şi pe cele din campusul didactic. Astăzi voi încerca să reintru în pielea bobocilor. Sentimentele care mă copleşesc sunt multiple, chiar contradictorii, chiar neliniştitoare... Pentru mulţi dintre boboci este o zi dintr-un alt oraş, pentru unii chiar într-o altă ţară. O zi cu mulţi colegi noi în jur şi mai ales profesori noi, un altfel de profesori”, a spus Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
Iulian Ciocoiu, reprezentantul Senatului TUIASI a vorbit studenţilor, mai ales bobocilor despre cei care au dat renumele şcolii tehnice ieşene. „Printr-un joc ciudat al memoriei mi-am reamintit titlul unui album al celebrei al celebrei formaţii din anii 70, Phoenix, Cei ce ne-au dat nume. Gândul meu a zburat la cei care au dat nume şi renume şcolii tehnice ieşene de-a lungul a numeroase decenii presărate cu realizări remarcabile dar şi necesitatea de a depăşi numeroase obstacole deopotrivă istorice şi meschin umane până la dobândirea autonomiei statutului şi prestigiului de care ne bucurăm în prezent", a spus preşedintele Senatului TUIASI.
Și UNAGE și-a primit, ieri, studenții
Și la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași a avut loc, ieri, festivitatea de deschidere a anului universitar 2023-2024. Au fost invitați reprezentanți ai Parlamentului, ai autorităților locale și județene, ai celorlalte universități ieșene și ai Bisericilor Ortodoxă și Catolică. Cadrele didactice și studenții au participat, de asemenea, în număr mare la evenimentul care s-a desfășurat în Sala „Eduard Caudella”, de la Casa Balș. Rectorul Universității, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a vorbit despre proiectele instituției de învățământ superior, dar și despre faptul că două noi sedii de pe Strada Sărăriei au intrat în posesia universității, prin hotărâre de guvern. Clădirile vor fi renovate pentru a fi folosite de studenții de la UNAGE. „Avem anul ăsta mai mulți studenți boboci care încep studiile la licență, masterat sau doctorat, în anul întâi, și concurența pentru admitere anul acesta a fost foarte bună. Pe de altă parte, veștile bune sunt legate de infrastructura, zicem noi, excelentă a universității, care în continuare se dezvoltă. Și, în anul trecut, am beneficiat de două hotărâri de Guvern prin care am primit două spații și clădirile aferente în patrimoniul Universității. Urmează să ne ocupăm de renovarea acestor clădiri și să le dăm în folosul studenților și a cadrelor didactice de la universitatea noastră, pentru că Iașul merită, într-adevăr, o universitate de învățământ artistic de elită”, a spus rectorul UNAGE, prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau