A îngheţat şi piaţa ieșeană a muncii
Dimensiune font:
* absolvenţii de facultate nu se înghesuie să-şi găsească un loc de muncă * ceva posturi noi în comerţ, transporturi şi sănătate, un pic mai puţine în HoReCa şi industrie, nimic nou în construcţii şi agricultură * pe continent, situaţia continuă să rămână departe de cea din vremurile bune
După câteva săptămâni de creşteri simţitoare, piaţa ieşeană a muncii pare să fie în ton cu vremea de afară. A cam îngheţat. În clipa de faţă sunt disponibile, la nivelul judeţului, 619 locuri de muncă, faţă de 615, câte erau în urmă cu şapte zile.
Dintre acestea, tot 115 se adresează celor cu studii superioare, din câte se pare, absolvenţii de facultate nu se înghesuie să-şi găsească un loc de muncă. Exact aceleaşi posturi vacante: administrator bază de date, analist, analist servicii clienţi, arhivar, arhivist, asistent logistică, asistent manager, asistent social, consilier juridic, expert/referent în economie generală, cadru tehnic PSI, consilier juridic, contabil, director de societate comercială, economist, electronist depanator utilaje de calcul, expert în achiziţii publice, expert în legislaţia muncii, geograf, ingineri (CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, îmbunătăţiri funciare, instalaţii, de sistem în informatică, de sistem software, ecolog, energetică industrială, geodez, mecanic, producţie în panificaţie, energetician, tricotaje-confecţii), inspecor/referent resurse umane, manager comercial, manager marketing, manager proiect, manager proiect informatic, manager tehnologia informaţiilor şi comunicaţii, programator, arhitect, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist marketing, specialist recrutare, specialist resurse umane, specialist SIG/IT peisagist sau specialist/analist organizare.
În ce-i priveşte pe necalificaţi, pe lângă eternele oportunităţi de angajare ca ajutor bucătar, ambalator manual, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, legător manual, lucrător bucătărie, manipulant mărfuri sau în construcţii, a mai apărut un post de încărcător-descărcător.
Pe domenii de activitate, tabloul oferit de centralizatorul AJOFM Iaşi arată slabe mişcări de trupe. Ceva posturi noi în comerţ (12/9), transporturi (9/7) şi sănătate (13/10). Un pic mai puţine în HoReCa (22/26) şi industrie (70/73), nimic nou în construcţii (249) şi agricultură (5). Tot nimic în asigurări, 171 locuri de muncă în restul serviciilor. Aici e de remarcat faptul că se angajează un tipograf, deşi tipăriturile sunt cam pe tobogan.
Cupluri sau grupuri de câte doi prieteni în legumicultura olandeză
La nivel continental, situaţia de pe platforma EURES continuă să fie departe de cea din vremurile bune. Doar 269 posturi vacante. Exceptând Austria, toate celelalte locuri de muncă disponibile sunt în ţările din nord. Norvegia se menţine lider detaşat la capitolul angajări, necesarul de personal ajungând la 159, faţă de 120, cât era în intervalul precedent. În afară de muncitori în prelucrarea crabului, prelucrarea somonului, patiser, şofer de cisternă, brutar, bucătar, manager bucătărie şi manager departament, mai e nevoie de un inginer senior de proces (specializat în chimie sau petrol şi gaze), 40 şoferi de autobuz şi un tinichigiu auto.
Austria îşi păstrează poziţia secundă, 50 locuri de muncă libere, e vorba de ajutori bucătar, ajutori ospătar/chelner, barmani, bucătari, cameriste, un manager restaurant şi zece instalatori de aer condiţionat. Nimic nou în Finlanda (şase posturi de muncitor în construcţii, specializare în izolare cu tablă, cinci ca lucrător în oţel pe şantierele de construcţii, 20 locuri de muncă în agricultură, la cules de căpşuni şi încă şase în producţia de cârnaţi) şi Germania (electrician, grădinar, bucătar, ospătar, asistent medical, mecanic, în total 14 posturi.
Olandezii nu mai au nevoie de personal la curăţenie, ci de zece legumicultori. Se preferă cupluri sau grupuri de câte doi prieteni. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau