„Lacul lebedelor”, două spectacole cu casa închisă la Opera Iași
Dimensiune font:
La Opera Națională România din Iași (ONRI) continuă proiectele culturale de calitate. După spectacolele de înaltă ținută dedicate aniversării a 65 de ani de la prima stagiune, managerul instituției, prof. univ. dr. Daniel Șandru, a anunțat o nouă premieră - „Lacul Lebedelor”, care va avea două spectacole pentru care biletele au fost epuizate. O situație firească în orice timp normal, mai ales în vreme de pandemie, când accesul este limitat în sălile de spectacol, iar publicul este dornic de reprezentații de calitate. Cele două seri de balet au fost precedate de o repetiție generală, care a avut loc aseară, la care ieșenii dornici de frumos au avut acces, firește, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.
„Ne-am dorit mult să punem în scenă această capodoperă universală, acest balet fabulos la care artiștii noștri au muncit enorm pentru a bucura publicul”, a spus lectorul universitar Cristina Todi, coordonatorul Corpului de balet al ONRI.
Potrivit managerului interimar, în această lună vor fi lansate Serile de balet, la iniţiativa prim-balerinului Vlad Mărculescu. Mai exact, o dată pe lună, publicul interesat va putea participa la repetiţiile care se fac în sală și va avea ocazia să vadă „laboratorul” creativităţii. „Vrem să le oferim ieșenilor posibilitatea de a vedea cum se realizează un spectacol, ce emoții trăiesc artiștii, cum se fac decorurile. Cred că sunt persoane care vor să cunoască mecanismele unui angrenaj imens, așa cum este un spectacol. Vreți să spun un secret? Baletul se fură!”, a apreciat Vlad Mărculescu.
La spectacolul din această seară sunt alături balerini de marcă de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet din Chişinău, într-un spectacol cunoscut ca fiind de referinţă mondială. „Se practică turismul cultural și este îmbucurător. La Iaşi vin şi oameni din localităţile şi judeţele învecinate. Clădirea Teatrului Naţional este o scenă simbol al Operei româneşti”, a spus Cristina Todi, amintind de oaspeții care vor debuta în spectacol. Tatiana Nazarchevici este pentru prima oară la Iași, iar emoțiile ei sunt de înțeles: „Sunt încântată cã am primit invitația de a interpreta pe această scenă și încrederea care mi s-a acordat. Este unul din visurile mele, cel de a dansa în Lacul lebedelor. Fiecare balerină își dorește, încã din școală, să fie măcar o dată în viață Odette și Odillia”. Un alt debut este cel al lui Cristian Preda, sosit de la Opera din București: „Am fost primit cu căldură. E o schimbare pentru mine. O schimbare în bine. Sunt mândru că pot să dansez pe scena ONRI şi sper să o pot face pe o perioadă foarte lungă de timp”. Aflat la debut la Iași, Nicolai Nazarchievizi, sosit de la Chișinău, a recunoscut că așteaptă cu nerăbdare să iasă pe scenă, ceea ce s-a văzut și la repetiția generală: „Am dansat în Lacul lebedelor în diferite orașe. Fiecare teatru, fiecare scenă lasă o amprentă asupra eroului principal. Aștept cu nerăbdare spectacolul de la Iași”.
Povești și cărți despre operă
Un alt proiect anunțat de managerul Daniel Șandru este o carte dedicată Operei Naţionale Române din Iaşi, care urmează a fi realizată în parteneriat cu Muzeul Literaturii Române. „Dorim să aducem în atenţia publicului, dar şi a iubitorilor de operă, o serie de volume care vor cuprinde, pe lângă librete, şi piesele de teatru sau romanele care au stat în spatele acestor creaţii desăvârşite. Dorim să iniţiem un proces de educare, astfel încât publicul să ştie că în spatele unui spectacol se află texte scrise şi că, dincolo de note şi partituri, există o dimensiune literară care apoi este transformată în muzică şi arta specifică teatrului liric. Tot în baza acestei idei educaţionale dorim realizarea unui proiect ce vizează editarea unei serii de benzi desenate pentru copii, în care vor fi regăsite operele care se joacă pe scena teatrului nostru liric. Ideea noastră este că trebuie să ne formăm din timp publicul”, a spus prof. univ. dr. Daniel Șandru.
Spectacolele de balet „Lacul lebedelor” vor putea fi urmărite în această seară și mâine seară la Opera Națională Română Iași, de la ora 18.30.
Coregrafia clasică după Marius Petipa și Lev Ivanov a fost adaptată de artista emerită Ileana Iliescu.
Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul Național de Opera și Balet „Maria Bieșu” din Republica Moldova. Din distribuție fac parte Vlad Mărculescu (Siegfrid), Natalia Bohdan (Odette, Odile), Răzvan Vieriu (Rothbart), Cristian Preda (Bufon), Mona Moldovanu (Regina Mamă), Cărălin Ailiesei (Profesorul de dans). Dirijor - Adrian Morar.
Maura ANGHEL, Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau