„Mi-aș dori ca tinerii din Popricani să candideze la alegerile locale”
Dimensiune font:
* dialog cu Maria Hudema, mentor în proiectul „Agenda Comunității derulat de către Fundația Corona, în parteneriat cu ADR Ceplenița
- Cum a fost primit în comunitatea din Popricani proiectul derulat de către Fundația Corona?
- Cu interes, dar în același timp cu reticență. Tinerii, în special elevii, au fost cei mai deschiși și interesați de sesiunile de instruire, au venit cu o listă clară de necesități și soluții pentru comunitate. În schimb persoanele „mai experimentate”, categoria 25-35 ani, erau destul de pesimiste și vocale. Replicile primite de la ei erau de genul că „Oricum nu se face nimic”, „Oricum noi nu schimbăm nimic”, „Oricum de noi nu depinde nimic” și, prin atitudinea lor, îi descurajau oarecum pe cei mai tineri și mai optimiști.
- Cu toate acestea, ce au spus autoritățile? Dar copiii?
- Colaborarea cu autoritățile a fost o surpriză plăcută. Am găsit deschidere atât la primar, cât și la secretarul de comună, care și-au alocat timp să explice tinerilor participanți la ședințele locale despre modalitatea de lucru a aparatului administrativ. Copiii au fost la început timizi, însă văzând deschiderea autorităților spre dialog, și-au dat drumul și „au îndrăznit să-și ceară drepturile”. Am constatat că mulți din ei nu au intrat niciodată în Primărie.
- Care au fost cele mai interesante propuneri lansate de către tineri?
- Propunerile au fost rezonabile pentru secolul în care trăim. Amintesc doar câteva: spațiu de joacă pentru tineri/adolescenți, cărți pentru bibliotecă, denumire la străzi, stații de autobuz SMART, padoc pentru câini abandonați, posibilități de recreere pentru tineri (club de sport, muzică etc), magazin nonstop, transport în comun pentru localitățile din interiorul comunei. Însă ce le face interesante sau deosebite este faptul că au fost cerute de tinerii (elevii) între 15 și 19 ani, în timp ce persoanele adulte ( 25 ani +) au cerut drumuri asfaltate și racord la utilități.
- Care au fost cele mai frumoase momente din proiect? Dar cele mai dificile?
- Cred că cel mai frumos moment a fost la o ședință de Consiliul Local, când o elevă participantă a venit cu propunerea ca toate comentariile urâte de pe Facebook să fie șterse sau gestionate pentru că aduc o imagine urâtă pentru comunitate, iar ei, tinerii care fac studiile în oraș câteodată sunt puși în situații penibile. Cele mai dificile momente cred că a fost obținerea acordului GDPR de la părinții elevilor minori, adică partea birocratică a proiectului.
- Cum ați colaborat cu coordonatorul local?
- Coordonatorul local a fost foarte implicat în primele trei luni de proiect, ulterior și-a dat demisia și a plecat din localitate. Eu am avut noroc să colaborez cu doamna bibliotecară Mihaela Tănasă, care a preluat voluntar atribuțiile coordonatorului local și mi-a accordat tot sprijinul. De asemenea, am găsit deschidere la doamnele director ale celor două școli gimnaziale din comuna Popricani.
- Ce v-ați dori pe viitor?
- Mi-aș dori foarte mult ca tinerii să-și păstreze optimismul și măcar o parte din propunerile lor, cum este skateparcul pentru adolescenți, stații de autobuz inteligente, să fie transpuse în practică. Pentru ca acest lucru să fie posibil ar trebui ca și Consiliul Local să găsească timp și buget pentru necesitățile lor. Mi-aș dori să continue implicarea în viața comunității și în afara proiectului, să participe la ședințele locale periodic… și să candideze la alegerile locale.
Proiectul a fost derulat de Fundația Corona - promotor de proiect și Asociația de Dezvoltare Rurală Ceplenița - partener în proiect, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.
A consemnat Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau