„Pe Emil Brumaru Dumnezeu îl va ierta mai uşor”
Dimensiune font:
Poeţii, în general, sunt mai uşor de iertat în sferele înalte pentru că ei au mereu sufletul deschis, sunt mereu conectaţi la Spiritul de la care îşi iau inspiraţia. Emil Brumaru a fost un poet complet şi a arătat că imposibilul poate fi posibil. „El era apreciat şi iubit inclusiv de tineri, era foarte cunoscut, poeziile sale erau citite peste tot. Pe Emil Br umaru Dumnezeu îl va ierta mai uşor”, au spus cei ce au dorit să-i fie din nou alături.
În biserica din Cimitirul „Eternitatea”, flăcările lumânărilor aprinse în amintirea poetului tremurau în mâinile celor care aproape că nu ştiau dacă să plângă dispariţia unui prieten drag ori să zâmbească la amintirea zilelor în care au fost împreună.
„Am scris un poem şi am vrut să-l citesc astăzi, dar mi-am dat seama că aş fi făcut o greşeală. Aici este astăzi un singur poet. Voi împături foaia de hârtie şi o voi strecura în sicriu. Emil o va citi. Sunt absolut sigur că undeva, cândva ne vom reîntâlni şi vom discuta pe seama ei”, a spus scriitorul Liviu Antonesei, cel care a şi anunţat pe blogul său plecarea lui Emil Brumaru la cele sfinte.
Pe ultimul drum, poetului i-au fost alături prieteni, oameni de cultură ai Iaşului, scriitori, oficialităţi locale şi judeţe. După slujba religioasă, la care şi IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei, a trimis un mesaj, a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul „Eternitatea”. „Bucurie, acesta este cuvântul care l-ar descrie perfect pe Emil Brumaru. Se bucura ori de câte ori se întâlnea cu scriitorii, cu prietenii lui, cu tinerii. A fost un poet complet, niciodată nu a privit pe nimeni de la înălţime. Pe noi, cei mai tineri, ne-a îndrumat mereu. Se bucura mereu să ne vadă”, a spus Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide” al Academiei Române-filiala Iaşi şi profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.
Toţi cei sosiţi să-i aducă un ultim omagiu, printre care Daniel Şandru, directorul Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Iaşi, Daniel Busuioc, directorul artistic al teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea, prof. univ. Anca Colibaba de la UMF „Gr. T. Popa” Iaşi, editori, scriitori, prieteni vorbeau despre umorul lui, despre cărţile sale şi despre faptul că îşi dorea să adune în patru volume ultimele poezii scrise de el, unele citite inclusiv cadrelor medicale care l-au îngrijit în urma problemelor de sănătate care, de altfel, i-au răpit viaţa. Pentru toţi, poetul Emil Brumaru va rămâne un prieten care îi va veghea din „rezervaţia îngerilor”, unde s-a retras pentru a-şi scrie restul poemelor nerostite.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau