„Spargerea caprelor” în comuna Oituz
Dimensiune font:
Membrii Grupării Mobile de Jandarmi (GMJ) Bacău şi poliţiştii din zona băcăuană a Văii Trotuşului vor trebui să facă faţă, miercuri seară, unei dificile misiuni de restabilire a ordinii publice în comuna Oituz, unde se desfăşoară, în fiecare an, un obicei local tensionat denumit „Spargerea caprelor”, manifestat prin bătăi cu ciomege între două până la cinci tabere rivale.
Tinerii flăcăi din zonă se organizează în cete şi din 31 decembrie încep să cânte şi să joace prin sate. Două zile se distrează, umblă noaptea cu făclii aprinse, dar în seara de 2 ianuarie se reunesc în centrul comunei şi, amintindu-şi de rivalităţile de peste an, se bat cu ghioagele până când mulţi se prăbuşesc leşinaţi.
În cursul anilor trecuţi s-au înregistrat numeroase victime, iar un jandarm rănit în cursul misiunii de despărţire a persoanelor care iau parte la bătaie a avut nevoie de îngrijiri medicale, stând în comă aproape un an.
Ca să prevină astfel de incidente, Prefectura Bacău a înfiinţat un comitet operativ în componenţa căruia intră alături de reprezentanţi ai Grupării Mobile de Jandarmi şi cei ai poliţiei şi primăriei Oituz.
„Am detaşat acolo un număr semnificativ de jandarmi şi de poliţişti, care se vor ocupa de siguranţa locuitorilor, dar şi de dirijarea traficului pe drumul european. Asta din cauză că unii dintre tineri staţionează în stradă sau opresc maşinile, uneori chiar atacând autoturismele aflate în trafic”, a declarat subprefectul Dorian Pocovnicu, subprefectul judeţului.
Maiorul Marius Ţăranu, purtător de cuvânt al GMJ Bacău, a spus că pentru evitarea evenimentele nedorite petrecute în anii trecuţi, „s-au purtat discuţii atât cu autorităţile locale, care până în prezent nu se prea implicaseră în prevenirea disputelor, dar şi cu şefii cetelor rivale”.
„Deşi aceştia îşi asumă, în continuare, tradiţia şi urmările sale, am reuşit, în acest an, să semnăm cu liderii grupurilor rivale un protocol prin care se obligă să respecte traseul gândit de autorităţi pentru ca aceste cete pe care le conduc în cursul derulării manifestărilor folclorice să nu se întâlnească. De asemenea, au fost desemnate efectivele necesare pentru asigurarea ordinii publice, întocmind, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău, planuri de acţiune pentru asigurarea şi, la nevoie, restabilirea ordinii publice”, a explicat maiorul Marius Ţăranu.
Poliţiştii sunt mobilizaţi în număr mare pentru a asigura ordinea pe şoseaua Braşov - Oneşti care tranzitează zona comunei Oituz, iar pompierii au pregătit un dispozitiv special de intervenţie în cazul în care „jocurile cu foc deschis, iniţiate în timpul derulării acestor activităţi, să nu pună în pericol vieţi omeneşti ori să producă pagube materiale.
Mihai Dănăilă
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau