„Tehnologia integrată în actul artistic poate atrage tinerii către teatru, dacă le oferă o experiență adaptată pasiunilor lor”

x-pepper1

Dimensiune font:

| 11-10-2021 06:29


Ce legătură poate fi între un robot și o piesă de teatru? Sau între un algoritm și o sumă de aplauze dintr-o sală de spectacole? Aparent, niciuna, însă cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPTI) a dovedit contrariul prin roboțelul Pepper, una dintre vedetele manifestării. Am discutat cu Ioana Dâșcă, de la echipa IRIS Robotics, despre acest proiect și am aflat cum arta și tehologia au putut fi vedetele celor zece zile de evenimente culturale.


- Ați participat la cea de-a XIV-a ediție a FITPTI, derulat sub genericul „Artă și Tehnologie”. Ce v-a atras atenția în mod deosebit?
- Am fost invitați să participăm de către organizatori și ne-a atras atenția selecționerul festivalului (teatrologul Oltița Cîntec, curatorul evenimentului – n.r.), care ne-a povestit cu entuziasm încă de acum un an despre toate momentele ce aveau să se desfășoare între 1 și 10 octombrie, la Iași. Pentru noi a fost o experiență memorabilă întrucât a fost pentru prima oară când am contribuit la aducerea tehnologiei într-un context artistic. Am fost fascinați de spectacolul de debut „Chiritza în carantină”, de Robocop, de instalația imersivă „I AM VR”, Teatru VR, precum și de bucuria cu care spectatorii s-au reunit la teatru pentru a aplauda la unison.


- Evident, tehnologia poate veni mereu în slujba artei. Care a fost punctul comun în ceea ce privește teatrul și tot ce s-a întâmplat la FITPTI?
- Tehnologia are abilitatea de a veni în sprijinul multor domenii, însă focusul din acest an al festivalului a fost provocarea de a transforma actul artistic, de a-l îmbunătăți și de a oferi o experiență nouă pentru public. Credem că punctul comun al artei și tehnologiei în cadrul festivalului a fost acela de a bucura publicul într-un mod diferit față de cum a fost obișnuit în cadrul actului artistic clasic.
- Roboțelul Pepper a fost una dintre vedetele festivalului. Cine l-a construit? Cum l-ați gândit?
- Pepper este vedeta festivalului, cât și vedeta echipei IRIS Robotics. Este primul robot umanoid social capabil să recunoască emoțiile oamenilor și este proiectat și dezvoltat de către Softbank Robotics, în Japonia. Pepper este numele dat de producător pentru că este ușor de reținut, cât și ușor de tradus în multiple limbi de circulație internațională. Ca specific al activității noastre, dezvoltăm aplicații software la comandi pentru ca Pepper să fie integrat în mod personalizat în diferite industrii. Poate fi recepționer, consilier de vânzări sau o gazdă sociabilă, se dovedește a fi o soluție de eficientizare a comunicării cu clienții. În România, Pepper este implementat în sectorul medical, în retail și pregătim alte lansări foarte curând. Lucrăm la aplicații software la comandă pentru Pepper de acum doi ani și cea mai mare realizare este modulul de limba română. Este o premieră la nivel global pentru că îi permite să comunice cu ușurință în limba română.
- Cei care au fost prezenți la festival au aflat de la Pepper lucruri foarte interesante despre teatru și artă. Care a fost misiunea lui? Și-a îndeplinit-o bine?
- Misiunea lui Pepper a fost de a înveseli publicul înainte de vizionarea spectacolelor din program, cât și de a oferi o experiență inedită. El a prezentat informații captivante despre FITPTI și artă, însă a pregătit special pentru public trei coregrafii diferite. Mai mult, pentru a imortaliza aceste momente speciale, Pepper i-a invitat pe spectatori să se fotografieze împreună. Experiența cu Pepper este spectaculoasă pentru public întrucât răspunsul lui va fi unul neașteptat întotdeauna. Cu siguranță sunt informații pe care Pepper nu le cunoaște încă, însă are capacitatea de a învața din fiecare dialog cu utilizatorii. Cu scopul de a-și îmbunătăți răspunsurile, el trebuie să ne cunoască mai bine și să comunice cât mai activ cu publicul. Evoluția firească și digitalizarea continuă a multor industrii face ca tehnologia să stârnească multă curiozitate în rândul publicului. La fel s-a întâmplat și în cadrul festivalului. Pepper a fost primit cu mult entuziasm, curiozitate, elemente esențiale care ajută publicul să accepte prezența lui și în alte contexte.
- La FITPTI au mai fost și alte momente în care tehnologia s-a împletit cu arta. Care v-au plăcut în mod deosebit și de ce?
- Am fost impresionați și de piesele de teatru, dar momentul preferat a fost instalația imersivă „I AM VR” pentru că era o experiență nouă, inedită, prin care autorul a dorit să evidențieze realitatea tehnologică de zi cu zi a realității virtuale printr-o incursiune în mediul virtual în care alți oameni sunt prinși deja. Această experiență a fost testată și de către noi și ne-am convins încă de la început că nu este un joc, ci o trăire artistică și teatrală. Nu este o competiție și nu este un joc în sine, este o poveste despre viață și realitate. În acest spectacol VR, un oracol te călăuzește prin mai multe încăperi și îți povestește despre lume, despre cum arată viața și îți înfățișează alți oameni care sunt prin VR. La finalul experienței, oracolul te va lua la el și va vorbi cu tine personal.


- Tehnologia poate fi un vehicul prin care tinerii să fie atrași către arta, către teatru. Cum vedeți acest lucru, cum se poate realiza?
- Un prim demers important a fost făcut în cadrul acestei ediții a FITPTI și credem că, inclusiv pe termen lung, tehnologia va încuraja tinerii să meargă către artă. Credem că pentru atragerea tinerilor pe termen lung este necesară pentru ca tehnologia să fie integrată în actul artistic astfel încât să ofere o experiență modernă, adaptată pasiunilor lor.
- Aș schimba registrul și aș muta focusul către IRIS Robotics. Cum a venit ideea unui astfel de proiect?
- IRIS Robotics a început acum mai bine de cinci ani ca un grup de studenți pasionați, cu un istoric complex la competițiile și olimpiadele de robotică. La început, am susținut cursuri de robotică pentru copii și tineri, am dezvoltat un bust de robot umanoid atât din punct de vedere hardware, cât și software, însă acum suntem dezvoltatori de aplicații Android la comandă pentru roboti umanoizi precum Pepper. La nivel internațional, robotii umanoizi sunt frecvent implementați în scenarii sociale de comunicare cu clienții, iar ultimii ani a accentuat întreg procesul de inovare și digitalizare și în Romania. Potențialul descoperit ne-a convins să conducem campanii active de educare a publicului astfel încât să conștientizeze potențialul celor mai noi tehnologii și a scenariilor multiple în care pot fi implementați robotii umanoizi.
De întreaga experiență din cadrul FITPTI a fost responsabil Iulian Andrei Marin, însă echipa are nouă tineri curioși, creativi și curajoși.
A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Primarul Mihai Chirica acuză Guvernul că nu a alocat bani municipalității ieșene pentru a acoperi măcar parţial costul gazelor / Primăria Iași a început furnizarea agentului termic la mijlocul lunii octombrie
13/11/2024 10:46

 Primarul municipiului Iaşi, liberalul Mihai Chirica, anunţă că furnizarea agentului termic a inceput la mijlocul lunii octombrie şi că preţurile gigacaloriei nu au mai fost modificate din 2019. El ...

Școlile ieșene primesc mobilier nou!
13/11/2024 09:04

* cu circa 17,97 milioane de euro, proveniti din PNRR, Primăria a cumpărat bunuri si dotări care vor fi instalate / montate la 63 de unităti de invătămant preuniversitar (13 grădinite si 50 de scoli si l ...

Accident grav între un microbuz școlar și un autoturism: A fost activat Planul Roșu de intervenție
13/11/2024 09:04

Un accident in care au fost implicate un autoturism şi un microbuz şcolar s-a produs miercuri dimineaţă, in localitatea Ciorteşti, din judeţul Iaşi, in cele două vehicule aflandu-se 16 persoane, dintre ...

Tragedie în Bacău: un bărbat găsit carbonizat într-o casă cuprinsă de flăcări
13/11/2024 08:53

Un bărbat a fost găsit, marţi, carbonizat intr-o casă din localitatea Motoşeni, in urma izbucnirii unui incendiu, informează Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. Potrivit s ...

Primăria cere ajutorul Guvernului pentru plata agentului termic
13/11/2024 08:09

* „Este o provocare foarte mare pentru municipalitate, cu atat mai mult cu cat nici in acest an nu am primit niciun leu de la Guvern pentru a acoperi măcar o parte din costul gazelor. Sunt surprins in mo ...

„Epidemie de miopie” în rândul tinerilor ieșeni
13/11/2024 08:08

În ultimii ani, numărul cazurilor de miopie in randul copiilor a crescut considerabil, sustin specialistii. Conform cadrelor medicale, tinerii au tot mai des probleme cu vederea din cauza faptului că pe ...

Grevă la Arhivele Naționale
13/11/2024 08:07

 Angajaţii de la Arhivele Naţionale sunt in grevă. Demersul lor este susţinut de Sindicatul Angajaţilor Academiei Romane, filiala Iaşi. Ei protestează faţă de inechităţile salariale din sistem, ...

Inima studenților ieșeni de la UMF a făcut senzație în Japonia!
13/11/2024 08:06

Echipa MAVIS Artificial Heart a Universitătii de Medicină si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi a castigat, pentru al doilea an consecutiv, premiul „The most advanced design” in final ...

Tinerii ieșeni, afectați de burnout. Prețul ascuns al ambiției
12/11/2024 16:59

Într-o lume care pare să accelereze cu fiecare zi ce trece, angajatii din diverse domenii resimt intens efectele unei culturi economice moderne ce glorifică productivitatea constantă si rezultate la fo ...

Inteligența artificială ar putea schimba radical domeniul chirurgiei cardiovasculare
12/11/2024 15:49

În cadrul intalnirii anuale a Societătii Euro-Asiatice de Chirurgie Cardiovasculară si Toracică, derulată nu demult la Iasi, presedintele acesteia, prof. univ. dr. Grigore Tinică, a discutat despre t ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei