„Un centru cu beneficiari minori nu îl închizi ca pe un magazin”
Dimensiune font:
Consideră Marius Dangă, vicepreşedintele CJ Iaşi * soarta Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban” rămâne incertă * închiderea lui se amână până când vor fi terminate locuinţele de tip familial destinate celor 62 de minori * deocamdată, centrul nu deţine licenţă de funcţionare de mai bine de trei săptămâni, motiv pentru a fost solicitată una provizorie
Şefii judeţului au anunțat ieri că s-a solicitat o nouă licență provizorie pentru Centrul de Servicii Sociale „Ion Holban”, fapt ce ar permite celor 62 de copii cu dizabilități, care sunt ocrotiți în centru, să rămână în continuare aici. Mutarea lor a fost solicitată în urma controlului efectuat de o comisie mixtă organizată prin ordin al prefectului în urma căruia s-a constat că centrul nu mai avea licență de funcționare din 30 iunie 2023. „Nu putem să nu respectăm un document al unui organ de control. AJPIS ne-a solicitat să implementăm până la finalul lunii iulie planul de urgență la Centrul de Servicii Sociale Ion Holban, dar, în același timp, avem obligația să căutăm soluții pentru ca acestor copii să le fie bine. Iar Legea 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului spune foarte clar că orice act juridic emis sau, după caz, încheiat în acest domeniu se subordonează cu prioritate principiului interesului superior al copilului. Iar interesul copiilor de la Ion Holban este să nu plece de acolo până la finalizarea construirii căsuțelor de tip familial de către HHC România. Înainte de a decide altcineva că acest centru trebuie închis, decisese asta deja Consiliul Județean. Doar că un astfel de centru cu beneficiari minori nu îl închizi ca pe un magazin. Tocmai de aceea, DGASPC a transmis către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție o nouă solicitare de emitere a unei licențe provizorii. Există posibilitatea ca această licență provizorie să fie emisă de Autoritate până la 30 iulie, astfel încât să ne asigurăm că interesul superior al copilului va fi respectat și beneficiarii vor putea rămâne în centru”, a declarat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte al CJ.
Controale cu duiumul!
La rândul său, directorul DGASPC, spune că respectivele controale iniţiate de precet au vizat peste 51 de locaţii din zona serviciilor sociale. „În urma acestei campanii de control și verificare a serviciilor sociale am avut vizite în 51 de locații ale serviciilor sociale. Nu s-au constatat abuzuri, neglijare sau că viața copiilor sau adulților ar fi pusă în pericol. La Centrul Ion Holban aveam deja un plan de relocare a celor 62 de copii ținând cont de nevoile pe care le are fiecare dintre ei, de afecțiunile lor, prietenii și planul lor de viitor. Am lucrat împreună cu psihologii și asistenții sociali timp de aproape un an și jumătate ca să îi consiliem că la un moment dat vor pleca din acest centru, că vor merge în niște locuri mai bune, într-o căsuță a lor, construită de HHC România. Este greu ca în doar câteva zile să le spui că toate aceste planuri se vor schimba. Am ales să avem și varianta unei licențe provizorii în urma semnalelor pe care le-am primit referitoare la starea emoțională a copiilor. De aceea am hotărât să încercăm să le păstrăm casa, care pentru ei la ora actuală este Centrul de Servicii Sociale Ion Holban. Avem varianta de rezervă care ne-a fost impusă, cea de relocare până la 31 iulie, dar nu va fi în beneficiul copiilor”, a afirmat Florin Ion.
Unde ajung copii dacă centrul nu primeşte licenţă
În cazul în care ANPDCA nu va emite o licență provizorie pentru funcționarea Centrului de Servicii Sociale „Ion Holban”, DGASPC Iași a pus la punct și planul de rezervă care implică mutarea celor 62 de copii. Astfel, s-a stabilit că 41 dintre copii vor pleca în servicii rezidențiale licențiate, șapte vor fi preluați în asistență maternală, doi în plasament familial, iar cei care împlinesc 18 ani vor fi reintegrați socio-profesional.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau