„Universitatea este locul cel mai important unde se formează cariere și caractere”

interviu ioana martu1

Dimensiune font:

| 22-03-2024 09:01

Dialog cu conf. univ. dr. Ioana Mârțu, de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

În lumea medicinei, în special în domeniul dentar pediatric, un cadru didactic universitar poate fi adesea perceput ca un ghid, un mentor și un exemplu de excelență profesională. În cazul unei femei care îmbrățișează această profesie, rolurile ei depășesc cu mult cadrul universitar. Ea este și o mamă dedicată, o soție atentă, și, în egală măsură, un militant pentru o viață mai bună.

În timp ce își îndrumă studenții spre excelență academică și profesională în medicina dentară pediatrică, este, de asemenea, o voce activă în comunitate, militând pentru accesul la servicii medicale de calitate pentru toți, în special pentru copiii vulnerabili. Crede în egalitatea șanselor și în dreptul fiecărui copil de a avea un zâmbet sănătos și fericit.

Empatia ei este unul dintre cele mai puternice instrumente în arsenalul profesional. Ea înțelege că nu este suficient doar să tratezi din punct de vedere medical, ci și să acorzi atenție emoțională și psihologică, să construiești încredere și să oferi confort copiilor și familiilor lor. În cabinetul ei, nu este doar un dentist sau un cadru didactic, ci și un confident și un susținător.

Chiar dacă jonglează cu multiple roluri și responsabilități, ea găsește puterea și pasiunea să continue să își urmeze visele și să își îndeplinească vocația. Este un exemplu viu al echilibrului între viața profesională și cea personală, al compromisului și sacrificiului, dar și al satisfacției și împlinirii. Este o femeie remarcabilă care inspiră și schimbă lumea din jurul ei, un zâmbet pe care îl împarte cu generozitate, atât în sala de curs, cât și în afara ei. Despre toate aceste lucruri am discutat cu conf. univ. dr. Ioana Mârțu, de la Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. 

- De ce medicină? De ce medicina dentară pediatrică?

- Medicina înseamnă vocație. Dar, ca în multe alte specialități, acest lucru nu este întotdeauna suficient. Medicina înseamnă și mult studiu, dedicare, este o meserie pe care nu o faci cu ceasul la mână, ci una în care înveți să asculți și să comunici cu cei de lângă tine. În care profesionalismul și empatia nu pot fi despărțite. Și știți de ce? Pentru că în medicină „materia primă” cu care lucrăm este omul, care vine în fața noastră cu tot bagajul său: medical, social, emoțional.

Nu am știut dintotdeauna că voi deveni medic, a fost o decizie luată la sfârșitul clasei a X-a, dar nu regret nici un moment, dacă ar fi să aleg a doua sau a treia oară, ar fi aceeași opțiune. Am avut model în anturajul părinților, dar mai ales mătușa mea, pediatru neonatolog cu care mă consult și acum în privința micilor mei pacienți. Am crescut având în jur discuții despre pacienți, boli, diagnostice, povești de succes sau triste... Probabil ca aceasta atmosfera m-a motivat și m-a inspirat.

De ce medicină dentară? Acum probabil ca multă lumea este familiarizată cu diverse specializări ale medicinei, având din păcate un om drag bolnav de cancer sau cu afecțiuni cardiovasculare, admir, dar medicina dentară, dacă este să mă exprim în limbaj de marketing, este un domeniu  de nișă, dar cu conexiuni către toate ramurile medicinei.

Multe din afecțiunile generale au răsunet la nivel oral, iar medicul stomatolog este primul care poate semnala instalarea sau prezența unei afecțiuni și trimite pacientul către colegii specialiști, dar și invers. Cât privește  

stomatologia pediatrică, am avut două modele academice care îmi sunt alături și care, atunci când încă șovăiam, m-au sfătuit să aleg partea clinică de pediatrie. A fost momentul în care am înțeles că mi-am găsit menirea și de atunci pot spune că știu ce înseamnă împlinirea profesională.

- Cu siguranță nu au lipsit provocările.

- Provocări, greutăți, dar ce este ușor în viață? Cred că important este să fie pe măsura așteptărilor, să fie provocator, să te motiveze ca în fiecare zi să fii mai bun și mereu altceva. Cred că este o trăsătură generală a provocărilor vieții.

Știu că este recomandat câteodată să te detașezi de anumite situații. Poate unora le reușește, dar mie nu. Cred că cea mai grea provocare este rigiditatea pe care o întâlnesc în România în aplicarea unor proiecte noi, rigiditatea și birocrația. Când lucrurile se împotmolesc în acel punct sau devin dificile o iau personal, dar până la urmă ne hrănim cu victoriile și lucrurile pozitive care se ni întâmplă.

- La un moment dat, a venit și cariera didactică, un drum deloc ușor. Cum a fost acest parcurs? Ce modele academice v-au inspirat?

- Am ajuns la întrebarea și momentul cel mai greu de exprimat în cuvinte și voi lăsa inima să vorbească. Este prea puțin să alegi un model vorbind despre oameni care mi-au fost alături necondiționat. O parte importantă din ceea ce sunt o datorez părinților mei. M-am antrenat de mică în ideea de performanță, pentru că mama a ridicat permanent standardele și m-a motivat să muncesc și să vreau mai mult de la viață. Dacă tot vorbim de modele, tatăl meu este modelul meu academic. Dacă ar trebui să vorbesc despre el prin imagini, în minte îmi vine imaginea lui scriind la birou. Să nu uit, chiar dacă nu știu suficientă matematică - așa cum și-ar fi dorit tata, am ales drumul lui, deși într-o altă specialitate. În toți anii care au urmat am înțeles că dincolo de cunoștințe, dascălul lucrează cu sufletul studentului, cu trăirile lui care au nevoie de încurajare, încredere și respect. Unul dintre dascălii mei cu vocație ne spunea adesea: „Ceea ce facem pentru noi înşine moare odată cu noi. Ceea ce facem pentru alţii şi pentru lumea întreagă rămâne şi este nemuritor!”. În procesul educației este important, scria Johann Pestalozzi în Cântecul lebedei, un renumit pedagog elvețian, că Ochiul să vadă, urechea să audă, piciorul să meargă iar mâna să apuce. La fel, inima să creadă și să iubească, iar mintea să gândească. În această aproape completă matrice a ceea ce poate însemna dezvoltarea ființei umane, eu aș mai adăuga și educația, acea dorință de cunoaștere pe verticală. Un drum pe care studentul și profesorul merg împreună, primul cu încredere și dorința de cunoaștere, iar cel de al doilea cu vocație.

- Ce vă motivează să vă împărtășiți cunoștințele și experiența în calitate de cadru universitar?

- Locul cel mai important unde se formează cariere și caractere este Universitatea. Rolul fundamental al universității este de a forma persoane autonome din punct de vedere moral și intelectual, al dezvoltării sociale prin educație și cercetare, cu atât mai mult când vorbim despre o Universitate de Medicină. Un loc unde este vorba despre oameni în slujba oamenilor, o viziune care prin munca, talentul și dăruirea lor duce mai departe o tradiție de excelență a spațiului academic românesc.

Cred că activitatea didactică este unul din lucrurile care îmi plac cel mai mult. Îmi aduce o mare satisfacție interacțiunea cu studenții, este minunat să simți faptul că îi înveți ceva, dar mai ales că le schimbi mentalitățile. Ei sunt viitorul nostru și vor fi un viitor bun și frumos atât timp cât noi îi pregătim bine și frumos.

„Îmi plac nespus întâlnirile cu tinerii, îmi place să ne privim în ochi ca și cum am fi egali pentru că, într-o oarecare măsură, suntem”

- Ce sfaturi ați oferi tinerilor stomatologi, în special celor care sunt interesați să urmeze o carieră academică în acest domeniu?

- Tinerilor din noua generație le-aș recomanda, în primul rând, să fie oameni, asta însemnând să își trăiască responsabilitatea propriilor acte, decizii, să aibă capacitatea de a empatiza și de a deveni altruiști, să aibă capacitatea de a înțelege și a se adapta la circumstanțe fluide, de a lua decizii asumate. Le-aș recomanda ca tot ceea ce fac să fie cu dăruire totală și cu plăcere în profesiunea pe care au ales-o. Din păcate, sunt lucruri care cred că s-au pierdut în ultima vreme.

Știți, idealul sună foarte pretențios, dar trebuie să credem în valori și că pot fi încă implementate. Iar noi suntem aici și continuăm să facem ceea ce știm noi cel mai bine pentru ei ca și exemplu. Sper! Îmi plac nespus întâlnirile cu tinerii, îmi place să ne privim în ochi ca și cum am fi egali pentru că, într-o oarecare măsură, suntem. Ei nu știu ce să aleagă mai bine în viață - profesie, loc de muncă, iar noi nu știm dacă mai putem schimba ceva.

- Aici intervine ideea de schimbare și v-aș întreba ce ați făcut în acest sens?

- În privința schimbărilor, m-am orientat către multe aspecte, dar cel mai important, pentru care militez și în momentul de față, este schimbarea mentalităților în sistemul medical, în primul rând a personalului implicat în îngrijiri. Cred că este nevoie de o schimbare în sistem și lucrurile se petrec, chiar dacă nu în ritmul pe care ni l-am dori cu toții, dar se petrec. Și cred că aici încerc să influențez în modul în care ne privim pacienții, gradul nostru de implicare profesională în actul medical. Mai este vorba și despre modul în care ne privim profesia, în care acceptăm opinia celorlalți despre ceea ce facem și modul în care privim media care reflectă, cu bune și cu rele, profesia medicală și didactică.

„Mi-aș dori să văd oameni mai implicați în politica de sănătate, dar și în activități umanitare”

- Dialogul mi-a creat imaginea unei persoane hotărâte, dornice să trăiască într-o lume mai bună. Cine este femeia Ioana Mârțu care are toate aceste roluri și ce își dorește?

- (zâmbește) În primul rând sunt o optimist și îmi doresc să fac lucruri. Țin foarte mult la anturajul meu, mă refer aici la familie și prieteni, și mă înconjur de oameni de la care am ce învăța. Am vorbit despre schimbări și aș schimba multe în sistemul de învățământ, medical sau social, dar cred că dacă este să vedem o altă lume, întotdeauna lucrurile trebuie să pornească de la NOI, nu să așteptăm de la alții. Cred că principala schimbare ține de mentalități. Mi-aș dori să văd oameni mai implicați în politica de sănătate, dar și în activități umanitare. Mă gândesc la persoane care cunosc foarte bine un domeniu, eventual cu studii și experiență în afara țării sau în orice caz cât mai extinse, tehnocrați și empatici, în același timp. Cred că există astfel de oameni în societatea actuală, trebuie doar să ne găsim și să colaborăm, fiecare din perspectiva domeniului lui. În acest sens, am încercat colaborări cu organizații umanitare, nu am să menționez ONG-urile, dar toate sunt frumoase și încearcă să aducă câte o schimbare în bine. Mă voi rezuma la colegii de la Crucea Roșie. Rar am văzut atât modestie, deși proiectele lor în comunități defavorizate și lipsite de acces la orice formă de ajutor salvează sute de vieți: Momentan colaborăm într-un program de sănătate orală adresat copiilor din mediul rural pe care, din păcate, societatea i-a așezat în ultima bancă. Dacă ar fi să mă raportez la ceva ce fac, eu de obicei nu dau sfaturi pentru că fiecare este cu povestea lui de viață, unii mai încercați, alții mai puțin, dar aș recomanda celor din jur să ardă pentru ceea ce fac, dacă vor face cu drag, dăruire și pasiune. Dacă toate aceste condiții sunt îndeplinite, succesul oricărei misiuni sau activități vine de la sine.

A consemnat Maura ANGHEL

Caseta 1

„Este prea puțin să alegi un model vorbind despre oameni care mi-au fost alături necondiționat. O parte importantă din ceea ce sunt o datorez părinților mei. M-am antrenat de mică în ideea de performanță, pentru că mama a ridicat permanent standardele și m-a motivat să muncesc și să vreau mai mult de la viață. Dacă tot vorbim de modele, tatăl meu este modelul meu academic. Dacă ar trebui să vorbesc despre el prin imagini, în minte îmi vine imaginea lui scriind la birou. Să nu uit, chiar dacă nu știu suficientă matematică - așa cum și-ar fi dorit tata, am ales drumul lui, deși într-o altă specialitate” – Conf. univ. dr. Ioana Mârțu

 

Caseta 2

„În toți anii care au urmat am înțeles că dincolo de cunoștințe, dascălul lucrează cu sufletul studentului, cu trăirile lui care au nevoie de încurajare, încredere și respect. Unul dintre dascălii mei cu vocație ne spunea adesea: Ceea ce facem pentru noi înşine moare odată cu noi. Ceea ce facem pentru alţii şi pentru lumea întreagă rămâne şi este nemuritor!” - Conf. univ. dr. Ioana Mârțu

 

Caseta 3

Ochiul să vadă, urechea să audă, piciorul să meargă iar mâna să apuce. La fel, inima să creadă și să iubească, iar mintea să gândească” - Johann Pestalozzi, un cunoscut pedagog elvețian

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 08:00

* autoritătile locale afirmă că mentinerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate in ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat d ...

În domeniul umanist, la Iași se atinge excelența
30/04/2024 07:53

Elevii ieşeni au dominat şi podiumul de la Suceava, unde a fost organizată editia din acest an scolar a Olimpiadei de Limba si literatura romană – liceu. Lotul iesean a reconfirmat că, in domeniul ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 07:52

În perioada 26 – 28 aprilie, in judetul Iasi, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluantilor monitorizati a oscilat de la „bun” la „acceptabil”, se arată ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
30/04/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

La Iași a demarat „Operațiunea MOV”!
30/04/2024 07:00

* echipe mixte formate din inspectori de specialitate din cadrul institutiilor deconcentrate efectuează in această perioadă verificări cu privire la legalitatea comercializării produselor specifice de Past ...

A fost reluat programul de dezinsecție
30/04/2024 06:35

Primăria a reluat in această săptămană programul de dezinsectie, larvicidare si tratamente impotriva căpuselor pe domeniul public al municipiului Iasi. Astfel, in cursul serii de luni, 29 aprilie, echipe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei