„Veselica" și teatrul interactiv. Redescoperă bucuria de a visa

vese1-IS
vese2-IS
vese3-IS

Dimensiune font:

| 01-09-2024 18:12

Dialog cu cu artistul Irina Olariu, fondatorul proiectului „Veselica”, în fapt teatru interactiv pentru copii

Teatrul interactiv este o formă de artă care transcende granițele tradiționale ale scenei și ale spectatorului, transformând publicul dintr-un simplu observator într-un participant activ. Această interacțiune nu doar că revitalizează experiența teatrală, dar aduce și o serie de beneficii emoționale și sociale care au un impact profund asupra participanților.

În primul rând, teatrul interactiv încurajează empatia și înțelegerea. În momentul în care spectatorii sunt implicați direct în poveste, ei sunt invitați să vadă lumea prin ochii personajelor, să simtă emoțiile acestora și să înțeleagă perspective diverse. Această imersiune îi ajută pe oameni să devină mai deschiși și mai toleranți față de experiențele altora, dezvoltând o empatie autentică.

Pe de altă parte, teatrul interactiv are un efect unic asupra încrederii în sine. Participanții, fie că sunt copii sau adulți, sunt încurajați să își exprime ideile și sentimentele într-un spațiu sigur și creativ. Acest tip de exprimare liberă, lipsită de judecată, ajută la dezvoltarea abilităților de comunicare și la creșterea încrederii în propriile forțe. Fiecare alegere pe care o face un participant în cadrul spectacolului contribuie la consolidarea sentimentului de valoare personală și a capacității de a influența lumea din jur.

Mai mult decât atât, teatrul interactiv stimulează creativitatea și gândirea critică. Publicul este provocat să găsească soluții inovatoare la diverse situații dramatice, să improvizeze și să colaboreze cu ceilalți participanți. Aceste abilități sunt esențiale nu doar pe scenă, ci și în viața de zi cu zi, unde creativitatea și capacitatea de a rezolva probleme sunt esențiale pentru succesul personal și profesional.

Dincolo de toate aceste beneficii, teatrul interactiv aduce bucurie pură. Actul de a face parte dintr-o poveste vie, de a te lăsa purtat de imaginație și de a împărtăși această experiență cu alții creează o conexiune profundă și memorabilă. Este un antidot perfect împotriva monotoniei și stresului cotidian, oferind o evadare temporară în lumi pline de emoție, umor și surpriză.

Despre toate aceste detalii am stat de vorbă cu artistul Irina Olariu, fondatorul proiectului „Veselica”, în fapt teatru interactiv pentru copii.

- Cum a început povestea proiectului „Veselica”? Ce te-a inspirat să creezi acest concept de teatru interactiv pentru copii și adulți?

- În anul 2016 am făcut o păpușă pe care am lucrat-o manual  și cu care am participat la un interviu unde se căutau mămici pentru teatru de păpuși. Am numit-o Veselica pentru că arăta veselă și jucăușă. Am rămas la acel centru educațional unde a fost interviul și am făcut ateliere de povești cu Veselica.

Mi s-a propus la un moment dat să merg la un târg de carte pentru a mă promova și am mers cu spectacolul „Vrăjitorul din Oz”, iar emoțiile au fost la cote maxime,  fiind prima dată când uram pe o scenă așa mare și cu un public atât de vast. Atunci m-am blocat la început, iar ca să trec de emoții am pus păpușile în fața mea ca să nu mai vad  publicul și am reușit să fac un spectacol frumos. Am continuat cu atelierele de povești și cursurile de engleză cu  Veselica în grădinițe. Am fost prezentă la spectacole de teatru și am realizat că mi-am găsit meseria potrivită pentru mine. Pe parcurs, am observat copiii care rezistau cu greu la un spectacol și m-am gândit să încerc o modalitate prin care să fac reprezentații în care să-i implic  pe ei. Am început cu piese scurte la grădinița unde lucram și am obținut rezultate imediate, copiii fiind implicați în poveste cu ușurință. Am ajuns și la alte grădinițe cu Veselica, unde am înțeles că ceea ce fac place copiilor, doar că lipsa mea de încredere în mine m-a făcut să mă opresc de multe ori.

- Ai menționat că nu ai studiat teatrul în mod formal, dar l-ai învățat pe parcurs. Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în acest proces de auto-învățare și cum le-ai depășit?

- Am învățat pe parcurs cum se realizează un spectacol, cu toate detaliile și tot ceea ce implică un astfel de demers. La început, eu îmi construiam personajele, scriam scenariul, făceam regia și făceam promovare prin postări. Contactam grădinițe, exersam acasă. Dragostea mea față de copii m-a făcu tot timpul să continui, chiar dacă autocritica era zilnică.

- Cum ai descoperit și dezvoltat ideea de a folosi păpuși lucrate manual în cadrul atelierelor de teatru interactiv?

- În momentul în câte am început să fac păpuși am realizat cât de mult îmi place, că nu știu cum trece timpul. Eram atât de entuziasmată de tot ceea ce se întâmpla! Toată această energie era și este  investită în păpuși.

- Ce rol joacă aceste păpuși în dezvoltarea emoțională a participanților? Cum reușești să creezi un mediu prielnic dezvoltării emoționale a copiilor și adulților în cadrul atelierelor tale? Ce metode și tehnici folosești pentru a încuraja autenticitatea și libertatea de exprimare?

- Aceste păpuși sunt cele mai bune prietene ale copiilor și părinților, oferindu-le bucurie, emoții și bună dispoziție. Sunt foarte atentă la energia publicului, le identific nevoile prin atenția ce le-o acord, prin tot ce dăruiesc, printr-o comunicare liberă și armonioasă

- Teatrul interactiv este adesea perceput ca fiind destinat în special copiilor. Cum reușești să atragi și să implici și adulții în activitățile tale?

- Încă de la începutul spectacolului mă îndrept spre acei copii retrași, timizi, introvertiți și îi aduc lângă mine în fața tuturor, apoi spunem împreună povestea. Ei repetă după mine scenariul sau îi las pe ei să se exprime liber.

- Ce beneficii ai observat că aduce acest tip de teatru și pentru ei?

- Schimbările sunt foarte evidente și observate de cadrele didactice sau părinți, evidențiind faptul că nu se așteptau ca cei mici, timizi, să participe la teatru și să fie atât de dezinvolți alături de mine și asta m-a făcut să cred că ceea ce fac are valoare și e necesar să continuu. Referitor la adulți, recent am început să îi implic în spectacole pentru că am observat o nevoie a copiilor de a interacționa mai mult cu părinții . Pe adulți îi introduc în poveste atunci când se așteaptă mai puțin, punându-i în fața faptului împlinit și le sunt alături când urmează să interpreteze un rol. Sunt reticenți, sfioși dar și din ce în ce mai deschiși spre a își da voie să iasă din zona de stres, griji, serviciu. Beneficiile integrării adulților în spectacolele mele sunt surprinzătoare pentru mine, devin mai veseli, copilăroși, simpatici, plini de umor, improvizează, relaționează între ei, se destind și asta mă face să continuu zi de zi.

- Cum vezi evoluția proiectului „Veselica”? Ce mesaj ai dori să transmiți celor care poate se simt reticenți în a se exprima liber prin teatru sau care nu au încredere în abilitățile lor creative?

- Valorile sunt cele care mă caracterizează și anume empatia, armonia, sinceritatea, compasiunea, iubirea, toate aducând o notă de veselie tuturor celor care ne unim într-o deviză a bucuriei. Dorința mea este să ajung la copiii din întreaga țară și am început de anul acesta să merg și prin satele din alte județe.

Sunt foarte atentă la energia participanților și de aceea darul meu de a improviza mă ajută foarte mult pentru că pot schimba oricând direcția unui scenariu adaptându-l la nevoile publicului. Mesajul meu este unul simplu: doar exersând vei ajunge să crezi în tine și fiecare dintre noi are capacități de care nu suntem conștienți. De aceea, la Teatrul interactiv „Veselica”, fiecare participant are ocazia să își îndeplinească toate dorințele.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Caseta 1

Teatrul interactiv nu este doar un mijloc de divertisment, ci o formă de artă care îmbogățește sufletul, dezvoltă abilități esențiale și creează legături umane puternice. Este o experiență care nu doar că aduce zâmbete pe fețele participanților, ci lasă și o amprentă pozitivă pe termen lung asupra felului în care aceștia percep și interacționează cu lumea din jurul lor.

 

Caseta 2

Teatrul de păpuși este mai mult decât un simplu joc al imaginației; este o poartă magică spre lumea fanteziei, un univers în care copiii și adulții deopotrivă își descoperă noi valențe emoționale și intelectuale. Acest spațiu plin de culoare și expresivitate nu doar că îi ajută pe cei mici să-și dezvolte creativitatea și abilitățile de comunicare, dar oferă și adulților o reîntoarcere la bucuriile copilăriei, redându-le capacitatea de a visa și de a se conecta profund cu cei din jur. Într-un joc delicat de lumină și umbră, păpușile devin mesageri ai emoțiilor, punând în scenă povești care ne îmbogățesc sufletele și ne învață să prețuim frumusețea simplă a vieții.

Prin fiecare mișcare subtilă și fiecare gest animat, teatrul de păpuși creează un limbaj universal, unde barierele dintre vârstă, cultură sau experiență se dizolvă, lăsând loc purității mesajului transmis. Copiii învață, astfel, despre empatie și cooperare, despre cum fiecare personaj, fie el erou sau antagonist, are un rol important în poveste. În același timp, adulții regăsesc în aceste spectacole o modalitate de a reflecta asupra propriilor trăiri, regăsind inocența și simplitatea într-o lume adesea complicată.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilanul satului Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 30.08.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 09.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului / compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 02.09.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 10.09.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 12.09.2024, ora 10.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judet Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 14.08.2024.
ANUNȚ DE INIȚIERE A PROCEDURII DE ÎNCHIRIERE. R.A. Aeroportul Iași, cod de identificare fiscală CUI RO 9671409, cu sediul în Iași, str. Moara de Vant, nr. 34, telefon 0232271590, interior 119, fax 0232271570, email - iasi@aeroport.ro organizează în data de 20.09.2024, licitație publică cu strigare liberă a prețului, în cadrul procedurii de închiriere spații comerciale pentru activități de retail. Lot 1 Spatiu retail terminalul T4, zona de securitate cu acces restrictionat, flux plecări Schenghen- Etaj 398,04 mp. Licitația va avea loc la sediul R.A. Aeroportul Iași. Obținerea documentației - de la registratura R.A. Aeroportul Iasi în baza unei Solicitări privind obținerea documentației procedurii de închiriere (va fi regăsită la registratură) și achitarea taxei în valoare de 100 lei. Taxa contravalorii documentației de atribuire poate fi achitată numerar la casieria aeroportului, sau prin virament în contul bancar RO33BRMA112000032837RO01 deschis la Exim Bank. Depunerea ofertelor – la registratura RA Aeroportul Iași, până cel târziu la data de 13.09.2024, ora 1200, într-un singur exemplar, cu respectarea cerințelor Caietului de sarcini. Program registratură luni-joi între orele 9-16, vineri orele 9-14.00. Telefon–0232/271570, int.119. Solicitările de clarificări cu privire la documentația achiziționată, se depun pe email comercial@aeroport.ro sau la registratura aeroportului, pana la data de 09.09.2024, ora 1200. Acest anunț s-a transmis spre publicare în data de 29.08.2024.
Alte 18 străzi din oraș vor fi reabilitate și modernizate
01/09/2024 19:57

* in municipiul Iasi se derulează un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere si pietonale precum si de reparatii a străzilor si trotuarelor, in care sunt incluse in jur de 150 de artere de circ ...

Locuințele ieșenilor, încălzite exclusiv pe bază de gaze naturale
01/09/2024 19:56

Consilierii locali au aprobat in unanimitate, vineri, indicatorii tehnico-economici, devizul general si documentatia tehnico-economică in vederea trecerii CET II Holboca de pe combustibil solid, respectiv huil ...

Grădinița cu program prelungit din Bucium, gata de inaugurare
01/09/2024 19:54

* investitia, in valoare de 5,9 milioane de lei (circa 1,24 milioane euro), reprezintă una dintre cele mai mari de acest fel din invătămantul preuniversitar iesean * noua grădiniţă din Bucium este compus ...

Record de vizitatori la Bojdeucă, în august
01/09/2024 19:53

* „Este un semnal că Bojdeuca, primul muzeu literar din Romania, va rămane un simbol al Iasului cultural, un spatiu de aducere aminte si de conectare la bogătia literară pe care o avem”, a trans ...

După un omor şi alte două tentative, ciobanul asasin vrea în libertate
01/09/2024 19:52

Însumate, cele trei condamnări pentru omor şi tentativă de omor totalizează 42 de ani şi şase luni. Dar, in primele două cazuri, a beneficiat de liberare condiţionată, iar acum, fiind prematur s ...

Ironie a Judecătoriei Iaşi: a liberat condiţionat un deținut chiar înante de expirarea pedepsei
01/09/2024 19:52

Ionuţ C. este considerat unul dintre „şmecherii” de seamă ai comunei Ţibăneşti. Teribilist, scandalagiu notoriu, a intrat de multe ori in conflict cu cei de la Secţia 4 de Poliţie Rurală Mi ...

Zeci de artiști donează opere de artă în sprijinul școlarizării copiilor din zonele defavorizate ale Iașului
01/09/2024 19:50

 150 de copii din zonele vulnerabile ale Iasului (Ses Bahlui, Cantemir si Tătărasi), care se duc in fiecare seară la culcare flămanzi, iar dimineata se trezesc in frig si intuneric, dar care vor să me ...

Un nou ansamblu comercial va răsări în centrul Iașului
01/09/2024 19:49

Consilierii locali au votat in unanimitate, in sedinta de vineri, proiectul imobiliar Palas Rezidential („Palas 3”), care va face legătura intre strada Sfantul Andrei,  Palatul Culturii si Spl ...

Un ieşean şi-a falsificat permisul de conducere şi l-a folosit, nestingherit,  şapte ani
01/09/2024 19:46

Prin incheierea finală de cameră preliminară pronunţată la finele săptămanii trecute de Judecătoria Iaşi s-a dispus inceperea procesului impotriva lui I.M., un cetăţean dintr-un sat al comunei Ţuţo ...

Toamna în borcan. Conservele tradiționale sunt pe cale de dispariție
01/09/2024 18:23

Candva, in vremuri nu foarte demult trecute, o dată cu toamna, gospodinele din Iasi intrau in febra pregătirilor pentru iarnă. În mod traditional, acest sezon era marcat de borcanele colorate, pline de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei