„Vocea femeilor nu este auzită în partid!”
Dimensiune font:
* „Partidele mari, din păcate, nu mai sunt un loc în care femeile să se regăsească în altă parte decât ca persoane care contribuie la campanie, dar nu sunt niciodată pe liste”, spune Irina Sile, președinte al Fundației Corona
Fundaţia Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC) spune că avem nevoie de mai multe femei în politică. Chiar am putea avea şi o femeie care să fie preşedintele ţării. Numai că implicarea femeilor în politică şi promovarea acestora în primele eşaloane este foarte redusă. Observăm asta nu doar din statistici, ci şi atunci când vine vorba de masa discuţiilor.
„Sistemul actual care permite liderilor de partid să nominalizeze femeile pe listele electorale într-o manieră în care pot fi puse oricând pe locuri neeligibile, fapt care se reflectă ulterior la absenţa femeilor de la masa consiliilor locale”, spune Laura Albu, preşedintele executiv al Centrului de Mediere şi Securitate Comunitară.
Ea şi colegele ei de la încearcă să schimbe nu doar legislaţia, ci şi mentalităţi. „Dacă nu se schimbă legea, singurul lucru pe care poate reuşim să îl schimbăm este să determinăm un număr mai mare de femei să se prezinte în timpul campaniilor electorale şi să se facă auzite. În absenţa unei directive europene, în absenţa unui model care să forţeze statul român să îşi schimbe legislaţia în materie electorală, prezenţa femeilor va fi din ce în ce mai scăzută”, spune Laura Albu.
Într-o lume guvernată în marea majoritate de bărbaţi, nimeni nu pare a fi decis să cedeze de la sine puterea pentru a face loc unei femei pe scena politică ori la guvernare. „Nu am văzut pe nimeni, niciun bărbat care să ocupe o poziţie de putere, care să spună că va ceda locul unei femei. Degeaba liderii din partide, preşedintele ţării, preşedinţii Camerelor spun că este important. Important înseamnă nimic dacă partidele politice nu îşi schimbă modalitatea de a pune femei şi bărbaţi pe liste pe locuri eligibile”, spune Laura Albu.
În lipsa unei legi care să impună partidelor politice să crească membrii de gen feminin, femeilor le e teamă să facă presiuni. „Ceea ce am văzut în întâlnirile avute cu sutele de femei din cele cinci partide politice cu care am lucrat până acum am observat că în interiorul fiecăruia dintre aceste partide vocea lor nu era auzită, ori nu voiau să candideze, ori nu ştiau cum să îşi facă vocea auzită. Unul dintre principalele impedimente este că de multe ori ne autoblocăm, situaţii la care se adaugă alte stereotipuri din interiorul partidului. Marea majoritate a femeilor din partid nu consideră că locul lor este pe liste pentru că viziunea asupra propriilor valori a fost întotdeauna subminată”, spune şi Irina Sile, președinte al Fundației Corona.
În alte ţări schimbarea s-a produs după ce partidele importante au schimbat regulamentul intern şi au promovat mai mult femeile în funcţii importante. „Schimbând regulamentul intern au creat o presiune asupra celorlalte partide, că sunt democratice. În felul acesta, încet-încet s-a produs schimbarea, dar în România partidele mai mici au început să includă în regulamente sistemul acesta. Partidele mari, din păcate, nu mai sunt un loc în care femeile să se regăsească în altă parte decât ca persoane care contribuie la campanie, dar nu sunt niciodată pe liste”, spune Irina Sile. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau