Accesul către Spitalul Regional de Urgenţă, o problemă majoră pentru autorităţi
Dimensiune font:
Odată cu începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgenţă, autorităţile ieşene au de rezolvat o problemă majoră, fără de care darea în folosinţă a noii unităţi medicale ar putea crea dificultăţi viitorilor pacienţi. Este vorba despre accesul ambulanţelor la spital, pentru care autorităţile locale au în prezent puse pe masă mai multe soluţii.
Potrivit administratorului public al municipiului Iaşi, Petru Movilă, în acest moment, pe planşetele proiectanţilor sunt schiţate câteva variante de acces către spital, printre care un drum care trece prin zona Moara de Vânt, un altul prin strada C.A. Rosetti şi un al treilea care ar urma sîă facă legătura cu aeroportul. „O cale de acces către Spitalul Regional de Urgență va fi din C.A Rosetti, pe care o va realiza Primăria Municipiului Iaşi, situată undeva în zona Inspectoratului pentru Situații de Urgență Judeţean. O altă cale de acces va fi undeva din zona Moara de Vânt, aproape de intersecția cu aeroportul, urmând să se ajungă la spital pe un drum mai mic. Importante sunt, însă, alte două căi de acces, respectiv o bretea care ar urma să se realizeze de la tronsonul de autostradă în zona Lețcani – Prut, undeva în zona școlii, o bretea care vine în comuna Aroneanu, localitatea Rediu Aldei, un viaduct în zona lacului Aroneanu, care va ajunge pe platoul respectiv și nu în ultimul rând breteaua de autostradă cu două benzi pe sens care, practic, va trece pe lângă Spitalul Regional de Urgenţă, va coborî apoi în C. A Rosetti, urmând ca ulterior să se intersecteze cu drumul pe care îl face Primăria în zona C.A. Rosetti”, a declarat Petru Movilă.
Pe lângă problema rezolvării drumurilor de acces, autorităţile trebuie să găsească soluţii urgente şi pentru aspectele legate de conectivitate, respectiv racordarea viitoarei unităţi medicale la utilități (apă, canalizare, gaz, electricitate).
În acest sens, Primăria are obligaţia de a face demersurile necesare pentru ca terenurile pe care urmează să fie construite drumurile de acces și rețelele de utilități să fie inventariate în domeniul public al municipiului Iași. Reamintim că luna trecută a fost desemnat constructorul pentru pregătirea terenului pe care va fi construit Spitalul Regional de Urgenţă, acesta având ca termen de execuţie a lucrării patru luni.
Tot în luna februarie, a fost încărcată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de achiziţie pentru construcţia efectivă a clădrii Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi, cu termen de execuţie de patru ani şi valoarea aprobată de 340 de milioane de euro (fără TVA).
Potrivit proiectului tehnic, Spitalul Regional de Urgenţă de la Iaşi, care urmează să fie construit în zona Moara de Vânt, va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați. Potrivit estimărilor specialiştilor, în primul an de funcţionare, noua unitate medicală va gestiona peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe. Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la suma de 3,3 miliarde de lei (circa 668 de milioane de euro), banii provenind din fonduri europene, un împrumut contract de Guvernul României de la Banca Europeană de Investiții (BEI) şi de la bugetul de stat. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau