Actele de stare civilă, mai uşor de obţinut
Dimensiune font:
S-a finalizat etapa de livrare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor necesare prin care vor fi eficientizate serviciile oferite de stat cetățenilor în ceea ce privește cele patru evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț, deces
Digitalizarea din zona publică face noi pași. Prefectul judeţului spune că un proiect promovat în perioada în care Bogdan Cojocaru ocupa funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a ajuns foarte aproape de a fi implementat. „Sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă”- SIIEASC, înseamnă drumuri mai puține la ghișee pentru toți românii, hârtii mai puține și o eficientizare a serviciilor oferite de stat cetățenilor în ceea ce privește cele patru evenimente primare de viață: naștere, căsătorie, divorț, deces. De curând s-a finalizat etapa de livrare, instalare și punere în funcțiune a echipamentelor necesare către unitățile administrativ-teritoriale din întreaga țară, comunicarea desfășurându-se inclusiv prin intermediul Instituției Prefectului”, spune acesta.
Proiectul este implementat de Ministerul Afacerilor Interne, în calitate de lider, în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 185 milioane lei cu TVA, din care în jur de 156 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate (POC).
Paşi importanţi şi la Primăria Iaşi
Recent, Primăria Iași a lansat portalul Open Data (https://iasi.oras.digital/), un instrument inovator care va ajuta comunitatea ieșeană să acceseze și utilizeze informațiile publice. Acesta oferă cetățenilor și companiilor acces la date și informații despre diverse aspecte ale comunității, de la date turistice, despre sistemul de învățământ sau cel de sănătate până la date despre transportul public și salubrizare. Altfel spus, ieşenii pot afla în orice moment care este poziţia maşinilor Salubris, a mijloacelor de transport aparţinând CTP Iaşi, pot afla informaţii despre numărul turiştilor care ne viztează oraşului, despre spaţiile de cazare, despre ce angajări se fac în oraş. Portalul Open Data oferă o varietate de instrumente de căutare și vizualizare a datelor, permițând utilizatorilor să acceseze atât informații în timp real, cât și arhive de date statistice. Utilizatorii au posibilitatea să descarce și să exporte datele în formate ușor de utilizat. Pe măsură ce Primăria Iași va dezvolta noi seturi de date, acestea vor fi afișate pe portal.
„Ne dorim ca portalul Open Data să devină un proiect colaborativ și de aceea invităm toate instituțiile, companiile sau ONG-urile care doresc să își deschidă datele să le publice pe acest portal, evident cu menționarea proprietarului. Având o varietate de date deschise cât mai mare vom încuraja inovarea, dezvoltarea de aplicații utile ieșenilor și îmbunătățirea proceselor de decizie în diverse domenii. Vă invit să explorați portalul și să ne transmiteți sugestiile și opiniile dumneavoastră! Împreună putem construi un oraș mai modern, mai inteligent și mai apropiat de cetățeni!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau