Admitere în 96 de amfiteatre, la UMF!
Dimensiune font:
* pentru cei aproape 2.500 de candidaţi a fost nevoie de 96 de amfiteatre, trei dintre acestea fiind destinate persoanelor suspecte de COVID-19 * cele mai multe dosare de înscriere au fost la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală - 312, concurenţa fiind de 5,57 pe loc bugetat * la Nutriţie şi Dietetică au fost 55 dosare depuse, concurenţa fiind de 5 candidaţi pe loc bugetat * Iaşul a înregistrat, la Medicină Generală, cea mai mare concurenţă din ţară – 4,22 candidaţi pe loc
Azi, încă de la primele ore ale dimineţii, mii de tineri absolvenţi de liceu din toată ţara au venit la Iaşi pentru a da examenul de admitere la medicină. Cei mai mulţi dintre ei vor să devină medici generalişti, însă concurenţa acerbă este pentru posturile de asistenţi medicali şi nutriţionişti, unde concurenţa este de peste cinci candidaţi pe loc. Pentru cei aproape 2.500 de candidaţi a fost nevoie de 96 de amfiteatre, trei dintre ele au fost pentru persoanele suspectate că au COVID-19. „Admiterea din acest an a fost un motiv de îngrijorare, dar, în acelaşi timp, este şi un motiv de mândrie, pentru că în acest an a fost cea mai mare concurenţă la Medicină generală - 4,22 pe loc. Din câte ştiu eu, este concurenţa cea mai mare în întreaga ţară. Înscrierea la concurs a fost diferită faţă de ceilalţi ani, s-a desfăşurat pe platformă online, care a funcţionat perfect. Dat fiind contextul epidemiologic în care ne aflăm şi pentru că celelalte universităţi de medicină din ţară şi-au dorit să dăm examenul de admitere în formatul clasic, cu sprijinul colegilor de la toate universităţile din Iaşi am obţinut un număr foarte mare de amfiteatre, astfel încât am putut respecta condiţiile de distanţare socială pe care le impune situaţia epidemiolgivă actuală. Am fost pregătiţi cu peste 100 de amfiteatre, dar avem necesar de 96 de amfiteatre. Mulţumesc rectorilor UAIC, TUIASI şi USAMV. Să sperăm că nu va fi nicio problemă importantă la desfăşurarea acestui concurs”, a declarat Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iaşi.
Deoarece sunt aproape 2.500 de candidaţi, cel mai probabil rezultatele testelor vor fi afişate în cursul zilei de mâine. „Sperăm ca celalte etape, scanarea tezelor şi stabilirea clasamentelor să le terminăm cât mai rapid. Dacă în anii precedenţi scanarea se făcea de faţă cu candidatul, în acest an nu a fost posibil acest lucru absolut din punct de vedere tehnic pentru că ar fi trebuit să avem 92 de echipe de scanare în toate amfiteatrele şi atunci am ales modalitatea ca tezele să fie securizate, în sensul că va fi notat pe un colţ negru numele şi marca candidatului, care este securizat, iar apoi tezele vor fi scanate într-o locaţie centrală, care este aici în corpul principal al universităţii. Vor fi scanate şi apoi vor fi deschise, astfel încât, spre sfârşit vom şti ordinea candidaţilor. Estimăm că afişarea rezultatelor se va face în cursul zilei de mâine”, a spus rectorul UMF Iaşi.
Concurenţa slabă de la Farmacie, pusă pe seama... patronilor de farmacii
Cele mai multe dosare de înscriere au fost la Facultatea de Asistenţă Medicală Generală - 312 dosare, concurenţa fiind de 5,57 pe loc bugetat. La Nutriţie şi Dietetică au fost 55 dosare depuse, concurenţa fiind de 5 candidaţi pe loc bugetat. La Facultatea de Medicină Generală au fost depuse 1.261 dosare pentru 299 locuri la buget şi 200 cu taxă. Aici concurenţa a fost de 4,22 pe loc bugetat.
La Facultatea de Medicină Dentară concurenţa a fost de 3,21 candidaţi pe loc bugetat. La Colegiul de Tehnică Dentară sunt 78 de dosare, adică 2,60 candidaţi pe loc bugetat. La Asistenţă de profilaxie stomatologică concurenţa a fost mică de 0.89 candidaţi pe loc bugetat.
Şi mai puţini candidaţi au fost la Facultatea de Farmacie, unde concurenţa este de 0.77 candidaţi pe loc bugetat. Rectorul de la UMF spune că acest lucru se datorează unei abordări greşite din partea patronilor de farmacii. „În ultimii ani, Farmacia nu reuşeşte să adune numărul. Este o specializare pentru care intersesul a scăzut în mod constant nu doar la noi, ci şi în întreaga ţară. Chiar am încercat să aflăm dacă la nivelul UE e acelaşi lucru şi într-adevăr este o scădere a intereresului pentru facultatea de farmacie. Probabil datorită faptului că s-au dezvoltat foarte mult lanţurile de farmacii. Lucrurile s-au schimbat foarte mult în sensul digitalizării procesului de activitate într-o farmacie şi faptului că foarte multe farmacii aparţin unor lanţuri farmaceutice. Cred că este o abordare greşită”, a spus rectorul UMF Iaşi.
La Bioinginerie medicală concurenţa este de 1.52 candidaţi pe loc bugetat, iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare 2.36 candidaţi/loc bugetat. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau