Adomniței, achitat!
Dimensiune font:
După 8 ani de procese prin diverse instanţe din țară, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, poate răsufla uşurat. Acesta a fost achitat în dosarul „Albumul”. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galaţi şi este definitivă. În primă instanţă, Adomniţei a fost condamnat la 3 ani şi 2 luni de închisoare.
Judecătorii din Galaţi au dispus achitarea fostului preşedintel al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, pe motiv că nu există suficiente probe pentru condamnare. „Achită pe inculpatul Adomniței Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului, întrucât nu există probe că s-a săvârşit infracţiunea. Achită pe inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se menţionează în minuta postată pe siteul instanţei de judecată.
De asemenea, faţă de ceilalţi inculpaţi din dosar s-a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele s-au prescris. „Achită inculpata Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, întrucat faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Înceteaza procesul penal pornit împotriva inculpatei Jinga Cristina Teodora, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual, în formă continuată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Achită pe inculpata Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Înceteaza procesul penal pornit împotriva inculpatei Irimescu Carmen Ingrid, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în formă continuată, întrucat a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Popa Letiţia, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, (săvârşită în perioada august-septembrie 2013), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la fals intelectual, în formă continuată întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Laser CO SRL Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale”, se arată în sentința magistraților.
În schimb cele trei femei şi firma Lase Co sunt obligate, în solidar, la plata către Consiliul Judeţean Iaşi a sumei de 334.800 lei, cu titlu de despăgubiri civile. „Menţine masurile asiguratorii dispuse în cauza. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Respinge apelul formulat de Parchetul de pe langa ÎCCJ Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi împotriva aceleiaşi sentinţe penale, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, data de 08.02.2024”, mai scrie în minuta Curţii de Apel Galaţi.
Acuzații de „favorizarea făptuitorului” și „fals intelectual”
Procurorii DNA l-au acuzat pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, că în 2013 a atribuit un contract de servicii de tipărire de materiale de promovare a judeţului pe baza unor documente false.
Acuzaţiile aduse de procurorii anticorupţie lui Adomnitei au fost „favorizarea făptuitorului” și „fals intelectual”.
În iulie 2015, Adomniței a fost trimis în judecată alături de două angajate ale CJ Iași, Cristina Teodora Jinga și Carmen Irimescu, și Letiția Popa, administratorul firmei Laser Co. Acestea erau acuzate de “abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, „fals intelectual”, „instigare”, „complicitate la această infracţiune”.
În primă instanţă, magistraţii de la Tribunalul Iaşi au decis condamnarea şi Cristinei Jinga şi Carmen Irimescu, la 4 ani şi 9 luni de închisoare, respectiv, 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. La rândul său, administratorul Laser Co, Letiţia Popa, a primit o condamnare de 4 ani şi 7 luni de închisoare cu executare iar firma sa a primit o amendă penală de 105.000 lei.
Necazurile au pornit în urmă cu mai bine de un deceniu
Din rechizitoriul procurorilor anticorupţie reiese că în 2013 preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi ar fi atribuit firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iaşi în baza unor documente false întocmite de Letiţia Popa.
Contractul încheiat cu societatea Laser Co prevedea 16 acţiuni de promovare a Iaşiului contra sumei de 335.000 lei, dincare numai 11 au fost onorate până în acel moment, deşi a fost achitată întreaga sumă.
În opinia de la acea vreme a procurorilor DNA, firma nu a respectat contractul, pentru că nu a predat o serie de obiecte în valoare de peste 213.000 lei.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau