Afaceri cu miros de PUSCARIE la DUMESTI IASI
Dimensiune font:
De mai bine de patru ani de zile, o firmă cu afaceri de 20 milioane de lei anual funcționează în totală ilegalitate într-o comună din Iași. Construcții fără autorizație, instalații de irigație branșate ilegal în albia râului Bahlui, o societate fără autorizație de funcționare și fără aviz de la Agenția de Mediu este rețeta de succes implementată doi bucureșteni în comuna Dumești. SC Rulouri de Gazon SRL, firmă aparținând soților Ioana-Roxana și Ovidiu-Marian Petrache, deține, în comuna Dumești, o fermă de gazon, pe un teren arendat, în suprafață de 170.000 metri pătrați. Firma produce și vinde gazon în ferma de la Dumești încă din 2016, însă ilegalitățile au ieșit la iveală abia acum, când între proprietarii terenului și arendaș au apărut mai multe neînțelegeri. Instituțiile statului asistă impasibile la un șir de ilegalități pentru că funcționarii sunt prea comozi că să facă ceva. Firma face în fiecare an profit de ordinul milioanelor de lei pentru că nu plătește statului român ceea ce se cuvine.
Au construit ilegal, au fost amendați, dar au continuat lucrările
Omul de afaceri Lucian Ailenei, proprietarul celor 17 hectare de teren unde funcționează ferma Rulouri de Gazon, spune că societatea condusă de soții Petrache funcționează ilegal. Iar ceea ce este mai sfidător, este faptul că, mai multe instituții ale statului, deși cunosc situația, nu iau măsurile ce se impun. Ailenei și Petrache s-au dat reciproc în judecată într-un litigiu cu o miză de milioane de euro. Ferma de gazon este înființată pe proprietatea lui Lucian Ailenei, iar cine va deveni proprietarul terenului va pune mâna pe o afacere la cheie care produce munți de bani. Profitul firmei Rulouri de Gazon a fost de 1 milion de euro în anul 2019. E drept, realizat din producția din cele două ferme: Dumești-Iași și Săbăreni-Giurgiu. Potrivit documentelor puse la dispoziția instanțelor de către Lucian Ailenei, firma care a arendat terenul a efectuat mai multe lucrări de construcție fără a avea autorizație. Primăria Dumești a amendat societatea pentru efectuarea de lucrări fără autorizație și a dispus sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate. Reprezentanții societății Rulouri de Gazon au continuat lucrările în ciuda dispoziției de sistare și nici măcar până astăzi nu au făcut demersurile necesare pentru intrarea în legalitate. Deși atât proprietarul terenului cât și Primăria Dumești au sesizat Poliția Rurală cu privire la faptul că Rulouri de Gazon continuă lucrările fără autorizație, polițiștii nu au întreprins niciun demers.
Sistemul de irigații, branșat ilegal în albia răului Bahlui
În același timp, firma lui Petrache a efectuat mai multe lucrări de instalații de irigație pentru ferma de gazon. Astfel, au fost realizate șase puțuri de captare a apei din subteran precum și o alimentare alternativă din râul Bahlui care traversează mai multe terenuri private fără a exista acordul proprietarilor în cauză. Pentru aceste lucrări, Rulorui de Gazon ar fi trebuit să aibă avizul Administrației Bazinale Ape Prut-Bârlad. Potrivit unor documente emise de ABA Prut- Bârlad, instituția cunoștea faptul că societatea Rulouri de Gazon folosește ilegal aceste surse de apă pentru irigație, dar nu a luat nicio măsură.
Într-o adresă trimisă societății în 2019, ABA Prut-Bârlad se menționează că: ”prin prezenta vă reamintim că folosința de apă administrată de societatea dvs funcționează fără act de reglementare din punct de vedere a gospodăririi apelor și fără abonament de utilizare/exploatare a resursei de apă. În acest sens, prin prezenta vă comunicăm că pentru intrarea în legalitate a folosinței de apă aveți obligația ca până la data de 01.11.2019 să depuneți la ABA Prut Bârlad solicitarea de autorizare.”
Petrache nu a dat curs notificării, iar cei de la Administrația Bazinală nu l-au mai deranjat cu nimic.
În iunie 2020, ABA Prut Bârlad recunoaște într-un alt document că situația nu s-a schimbat: ”…la data prezentei, SC Rulouri de Gazon SRL nu este reglementată din punct de vedere al gospodăririi apelor, nu este în procedură de reglementare și nu deține abonamnet de utilizare/exploatare a resurselor.” Prin urmare, Petrache folosește apa din subteran și din râul Bahlui și nu plătește niciun leu statului român.
Nu au nici aviz de la Mediu
Mai mult, lucrările efectuate în albia râului nu au autorizație din partea Agenției de Mediu. Amplasarea pompelor și a instalațiilor în albia râului s-a făcut fără autorizație și fără acordul ABA Prut Bârlad și Agenția de Mediu. Utilajele și instalațiile au fost amplasate după ureche, fără studii sau proiect, și fără a respecta condițiile minimale de protecție a mediului. Societatea nu posedă autorizație de funcționare din partea Agenției de Mediu, deși Rulouri de Gazon folosește pompe, generatoare și utilaje alimentate cu hidrocarburi care prezintă pericol de poluare. În orice moment există pericolul scurgerii de carburanți sau uleiuri în albia râului. Atât carburanții cât și utilajele nu sunt depozitate într-un spațiu special, ci pe teren, existând oricând riscul unor scurgeri direct pe sol. Iar asta nu e tot. Firma nu deține nici măcar autorizația de funcționare, document ce ar fi trebuit să fie eliberat de Primăria Dumești.
Ferma de 170.000 mp este arendată din 2016
Afacerea cu rulouri de gazon a fost pusă pe picioare în 2016 când, în luna mai, între Lucian Ailenei și Mihai Petrișor, proprietarii terenului cu pricina, și soții Petrache, patronii firmei, se încheie două înțelegeri scrise: un antecontract de vânzare-cumpărare privind suprafața de 170.000 mp de teren situată în extravilanul comunei Dumești și un contract de arendă pe aceeași suprafață. Potrivit promisiunii de vânzare, prețul tranzacției a fost stabilit la suma de 170.000 de euro plătibili în două tranșe: 45.000 euro la semnarea antecontractului și diferența de 125.000 de euro până la data de 18.11.2016, data la care ar fi trebuit perfectată și vânzarea. Pe 29 noiembrie 2016, se încheie un act adițional la antecontract prin care se modifică termenii înțelegerii anterioare: perfectarea vânzării a fost amânată până la data de 1 iunie 2017, iar Petrache mai achită încă 20.000 de euro din preț. Documentul semnat prevede că, în cazul în care, Petrișor și Ailenei refuză să încheie contractul de vânzare cumpărare până la data stabilită, vor trebui să achite o despăgubire în cuantum de 130.000 de euro, în timp ce Petrache va pierde cei 65.000 euro achitați în avans dacă nu va mai cumpăra terenul. Ulterior, între cele două părți mai intervin două acte adiționale semnate în iunie 2017 și iunie 2019 prin care termenul pentru finalizarea tranzacției a fost prelungit pentru data de 09.12.2019.
Conflict cu proprietarii terenului
Pe 2 decembrie 2019, Petrache îi notifică pe Ailenei și Petrișor să se prezinte la notariat în data de 10.12.2019 pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare, deși termenul pentru finalizarea tranzacției era cu o zi mai devreme, sub sancțiunea rezilierii promisiunii și decăderii din drepturi. Ailenei și Petrișor se prezintă la notariat pe 6 și pe 9 decembrie pentru încheierea vânzării, însă nici Petrache și nici mandatarul său nu s-au prezentat pentru semnarea actelor. Pe 10 decembrie, Ailenei și Petrișor se întâlnesc la notariat cu mandatarul lui Ovidiu Petrache, Pal Sammuel Ionuț, însă tranzacția nu se finalizează. Procura lui Pal era doar pentru prelungirea antecontractului și amânarea din nou a datei pentru vânzare, iar Lucian Ailenei și Mihai Petrișor nu au fost de acord să-l mai păsuie pe Ovidiu Petrache. Astfel, tranzacția eșuează din culpa lui Petrache, astfel că patronul firmei Rulouri de Gazon pierde cei 65.000 de euro achitați cu titlu de avans.
Concomitent cu semnarea promisiunii de vânzare, între cele două părți a fost încheiat și un contract de arendă pentru aceeași suprafață de teren. Contractul de arendă a fost încheiat inițial pentru un an de zile, iar ulterior a fost prelungit până în 2022. În baza contractului de arendă, Ovidiu Petrache a intrat în posesia terenului încă din 2016. La sfârșitul anului 2019, așa cum am mai spus, Ovidiu Petrache refuză să achite diferența de preț pentru a cumpăra terenul de la Dumești încercând o nouă prelungire a înțelegerii. Ailenei și Petrișor își dau seama că sunt duși cu zăhărelul și că Petrache nu vrea să cumpere terenul, ci doar încearcă să îl folosească cât mai mult timp posibil. Prin urmare, Ailenei și Petrișor notifică Rulouri de Gazon cu privire la încetarea contractului de arendă din cauza neplății sumelor datorate pentru perioada 2016-2019. În același timp, Ailenei și Petrișor se adresează instanțelor de judecată atât pentru evacuarea firmei de pe terenul lor cât și pentru plata lipsei de folosință. Între timp, Ailenei cumpără de la Petrișor partea de 50% din teren și rămâne singurul proprietar al celor 17 hectare.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau