Un agent de poliție din cadrul IPJ Iași se află printre cele 28 de persoane reţinute de DIICOT în dosarul producerea şi comercializarea de dispozitive de vapat şi produse 'edibles'. Printre cei reţinuţi sunt şi un psiholog şi un canadian.
Cei 28 de inculpaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.
"Precizăm că printre persoanele reţinute se află un cetăţean canadian, acţionar majoritar al fabricii situate în judeţul Iaşi, un agent de poliţie şi un psiholog", arată DIICOT.
Agentul de poliţie ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanţelor.
"Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi a fost informat de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la faptul că, faţă de un angajat al instituţiei, a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi a fost luată măsura reţinerii pentru 24 de ore. În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziţie, urmând ca, în funcţie de evoluţia anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege. Precizăm că acţiunea din data de 19 septembrie a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanţă cu legea. Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege. Susţinem toate activităţile specifice procedurilor penale şi avem ca deziderat funcţionarea sistemului doar cu poliţişti integri şi profesionişti", spun cei de la IPJ Iaşi.
În urma celor 121 de percheziţii domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate 81.102 vape-uri, 3237 bucăţi acadele, 1.316 cutii şi pungi conţinând jeleuri, 169 cutii şi borcane cu prăjituri, 3.692 de recipiente de diverse mărimi, cantitatea de aproximativ 40 de tone cânepă industrială, 400 de cutii şi borcane cu substanţă vegetală, 169 seminţe de canabis, 2 plante de canabis, cantitatea de 74,2 litri substanţă, 149 kilograme vape-uri stricate, sumele de 299.333 lei, 29.225 euro, 9.200 USD, 5 kilograme de argint sub forma a cinci lingouri, monede de argint, 23 de laptopuri şi 65 de telefoane mobile.
"Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale de pe raza judeţului Iaşi, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc şi comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip 'edibles' (jeleuri, prăjituri, drajeuri etc) cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigaţiilor substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC. De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, membrii grupului infracţional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip VAPE care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive ( HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natură a pune în pericol viaţa persoanelor care le consumă", spun anchetatorii.
În judeţul Iaşi, se afla o fabrică în care se produceau aceste dispozitive, iar, la nivel naţional, au mai fost descoperite 5 spaţii folosite ca depozite. În interiorul fabricii, au fost descoperite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, ce urma a fi prelucrată, pentru obţinerea de substanţe psihoactive.
Din estimările efectuate a rezultat faptul că în aceasta fabrică s-au investit 5.000.000 de euro, dintre care aproximativ 1,2 milioane de euro în aparatură modernă, precizează IGPR.
În cursul acestei zile va fi sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor pentru o perioadă de 30 de zile.
Activităţile judiciare au fost realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.
Acţiunea a fost realizată cu sprijinul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Timişoara, Cluj, Suceava, Bacău, Galaţi, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, Sibiu, Hunedoara, Botoşani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Brăila, Vrancea, Neamţ, Buzău şi a beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Române.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau