Ambasadorul Israelului insistă pe promovarea Iașului ca destinație turistică
Dimensiune font:
Primarul Mihai Chirica a primit ieri vizita ambasadorul Statului Israel în România. Aflat la prima vizită la Iași de la numirea în funcție, ambasadorul va participa la „Marșul Vieții”, amplu proiect de comemorare a 82 de ani de la Pogromul de la Iași. De asemenea, oaspetele a avut ieri o întâlnire cu rectorul UAIC, prof.univ.dr. Tudorel Toader
Discuția dintre primarul Mihai Chirica și ambasadorul Statului Israel, foarte aplicată, a vizat posibilități concrete pentru extinderea cooperării româno-israeliene în domenii variate, precum academic, cercetare-dezvoltare, economic și turistic. Excelența Sa a insistat pe necesitatea promovării Iașului și a României ca destinații turistice atractive pentru turiști din Israel, prin crearea de platforme specializate în engleză și ebraică, dar și prin inițierea de consorții de turism cu firme românești și israeliene, susținerea de zboruri directe și oferirea de atracții diversificate, pe lângă cele culturale.
Energie solară şi medicină
Un domeniu în care Israelul este avansat și investește masiv și în România este producerea de energie solară, în context primarul vorbind despre oportunitatea unor astfel de investiții în zona Iașului.
Un alt domeniu de interes pentru viitoare colaborări este tehnologia, atât în sfera serviciilor, cât și a cercetării-dezvoltării. Excelența Sa și-a manifestat interesul pentru colaborarea cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași și a vorbit despre proiecte pilot de digitalizarea a sistemului de sănătate, astfel încât pacienții să aibă un portofoliu digital unic, în care să existe toate analizele și investigațiile medicale.
Ambasadorul a prezentat și oportunități de colaborare în domeniul agriculturii, în special în domeniul reciclării apei uzate și utilizării acesteia în agricultură, în Israel apa fiind reciclată și refolosită în proporție de 95%.
În cursul zilei de joi, 29 iunie, Excelenței Sale îi va fi decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Roznovanu.
Parteneriat cu UAIC Iaşi
În cadrul vizitei pe care o face la Iaşi, Ambasadorul Statului Israel a poposit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), unde s-a întâlnit cu prof. univ. dr. Tudorel Toader – Rectorul UAIC. La întâlnire a participat și prof. univ. dr. Daniela Cojocaru – Prorector pentru relaţii internaţionale şi parteneriate de studii şi cercetare. Pe parcursul discuțiilor s-a evidențiat buna colaborare pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași o are cu instituțiile de învățământ superior din Israel, demarată în anul 2000, prin acordul încheiat cu Yozmot College Center for Interdisciplinary Studies, din Tel Aviv. În prezent, UAIC are încheiate 14 acorduri cu universități din Israel.
În perioada 2010 - 2023, studenții, profesorii și cercetătorii UAIC au efectuat 135 de vizite la universități și alte organizații academice din Israel. Între 2015 și 2023, 102 studenți, cadre didactice sau angajați ai instituțiilor partenere din Israel au efectuat mobilități academice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în cadrul programului Erasmus. Cercetătorii UAIC au elaborat 466 de lucrări științifice în comun cu parteneri din Israel, în perioada 2010-2023 (conform Web of Science).
În cadrul întâlnirii, prof. univ. dr. Tudorel Toader a afirmat deschiderea UAIC pentru noi colaborări cu instituții de învățământ superior din Israel, dar și pentru dezvoltarea celor existente. E.S. Reuven AZAR și-a exprimat întreaga disponibilitate pentru a consolida cooperarea între instituțiile academice din Israel și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și pentru identificarea de noi oportunități de colaborare.
O nouă ediție a „Marșului Vieții”
În altă ordine de idei, Primăria Iaşi va organiza până pe 30 iunie 2023, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman din Israel, președintele Fundației pentru Promovarea și Dezvoltarea Iudaismului în România, o nouă ediție a „Marșului Vieții” – amplu proiect de comemorare a 82 de ani de la Pogromul de la Iași.
Cu acest prilej Iașul va primi vizita unui grup de membri de familie ai victimelor și supraviețuitorilor Pogromului de la Iași, personalități israeliene din sfera militară, academică și culturală, dar și o serie de artiști din Statul Israel, care vor prezenta publicului ieșean o expoziție de pictură. Expoziția dedicată memoriei victimelor Pogromului va fi coordonată de Bella Rosenbaum și va putea fi vizitată în perioada 26 – 30 iunie 2023 la Palatul Culturii.
Evenimentul central are loc astăzi în Cimitirul Evreiesc. Este vorba de „Marșul Vieții”, manifestare care își propune să fie un moment simbolic de recunoaştere a meritelor deosebite ale comunităţii evreiești în dezvoltarea Iaşului. Ieșenii care doresc să participe la „Marșul Vieții” sunt așteptați la ora 8:00 la Centrul de Cartier Păcurari (șoseaua Păcurari nr. 34), de unde se va pleca în marș până la Cimitirul Evreiesc (aleea Cimitirul Evreiesc nr. 2). Programul oficial al comemorărilor din Cimitirul Evreiesc va începe la ora 9:00.
Iaşul a fost printre primele oraşe din România în care s-a stabilit comunitatea evreiască, deosebit de implicată atât în dezvoltarea comerţului, cât şi a artelor (primul teatru idish din lume, „Pomul verde”, a funcţionat la Iaşi, în zona actualului Parc al Teatrului), a medicinei, a stiinţelor şi a patrimoniului arhitectural, fiind un oraș special pentru membrii comunității evreiești din România și Israel.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau