Amendă de 1.000 de lei pentru ieşenii ai căror copii chiulesc de la şcoală
Dimensiune font:
50 de poliţişti locali vor aplica astfel de sancţiuni în urma solicitărilor formulate de conducerile unităţilor de învăţământ * oamenii legii intervin, sesizând părintele al cărui copil a făcut absențe nemotivate, dar și în cazul în care elevii sunt implicați în situații de bullying
Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că a semnat o dispoziție prin care a însărcinat în jur de 50 de polițiști locali să ia măsuri în cele 74 de unități de învățământ din municipiu pentru constatarea și aplicarea amenzilor contravenționale prevăzute de art. 360, alin (1), litera a din Legea Educației Naționale nr. 1 / 2011. Conform Legii Educației, „constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale prevăzute la alin. (1) lit. a se fac de către persoanele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ”. Potrivit art. 86, „părintele sau tutorele legal este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea elevului, pe perioada învăţământului obligatoriu”, iar în conformitate cu art. 60 „nerespectarea dispoziţiilor (...), din culpa părintelui sau a tutorelui legal instituit, se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori cu muncă echivalentă în folosul comunităţii, prestată de părinte sau de tutorele legal”. Concret, atunci când au elevi cu un număr nejustificat de absențe, iar părinții acestora nu înțeleg să ia măsuri pentru a rezolva situația, reprezentanții unităților de învățământ pot sesiza direct polițiștii locali, care vor lua legătura cu părinții sau tutorii legali, pe care, în funcție de situație, să îi amendeze potrivit legii.
Şcoala e un loc sacru
Primarul a comentat implicarea municipalităţii în combaterea absenteismului școlar, ca și a altor probleme de ordine publică în unitățile de învățământ preuniversitar din oraș. „Sunt profund îngrijorat de fenomenul absenteismului școlar în municipiul Iași, ca și de mult prea numeroase cazuri petrecute în ultima vreme în țară de consum și trafic de droguri, de violență între elevi sau de agresiuni asupra cadrelor didactice. Toate aceste situații afectează nu numai performanța școlară a elevilor, ci și siguranța și ordinea publică în comunitate, iar pe termen lung însuși destinul acestui popor. Iată de ce, având și pârghiile legale, am decis să iau măsuri concrete pentru a preveni și combate absenteismul școlar, în parteneriat cu unitățile de învățământ preuniversitar și cu Poliția Locală. Totodată, fac apel și la cadrele didactice și la părinți să țină legătura cu polițiștii locali desemnați și să le semnaleze toate abaterile de la lege și de la normele elementare de bună conviețuire. Fac un apel și către toți părinții și tutorii legali să își asume rolul lor de educatori.
Școala nu este nici loc de distracție, nici ring de lupte, ci acel loc aproape sacru în care împreună - elevi, dascăli, părinți și autorități - formăm oameni adevărați pentru o societate sănătoasă!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Atribuţii şi pe alte speţe
Bullying-ul este un fenomen răspândit în școlile din România, iar efectele pe care le produce sunt pe termen lung. De aceea, fiecare elev trebuie să respecte și la rândul lui să fie respectat de cei din jur. Bullying-ul, absenteismul, agresivitatea, consumul de droguri, consumul de alcool, toate acestea vor fi sancționate de polițiștii ieșeni. „Mai mult decât atât, pe lângă reglementările prevăzute de Legea Educației, prin care polițiștii locali, persoane împuternicite de primar, pot aplica sancțiuni pentru nerespectarea acestei prevederi privind chiulitul de la școală, mai au și alte atribuții suplimentare prin care, la sesizarea conducerii școlii, polițistul local mă va informa sau va aplica și alte categorii de sancțiuni sau va lua legătura cu alte instituții ale statului român pentru a eradica diverse fenomene care nu au nimic de-a face cu actul de educație. Bullying împotriva elevilor, bullying împotriva profesorilor, chiulit, lipsa rezultatelor școlare, agresivitate forțată între ei, găști, consum de droguri, consum de alcool, toate lucrurile care nu au ce căuta într-o școală – școala trebuie privită la fel ca o biserică, tratată cu foarte mult respect, pe niște conduite foarte bine puse la punct și o atitudine cât se poate de clară din partea părinților pentru a spriji școala”, a spus primarul.
Așadar, colaborarea în mod real între profesor și părinți transformă școlile în comunități educaționale în care elevii se simt în siguranță, diminuând fenomenul bullying-ului des întâlnit în școlile din România. Denisa PINTILIE,
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau