Aproape 200.000 de lei! Pensionari botoșăneni somați să înapoieze a 13 - a pensie primită în ianuarie
Dimensiune font:
- Pentru prima dată în istoria postdecembristă, Guvernul le-a plătit pensionarilor cu venituri sub un anumit prag a 13-a pensie.
- Normativul prin care s-a decis acordarea acestui ajutor financiar a fost publicat în grabă și nu a lăsat timpul necesar caselor de pensii din teritoriu pentru a calcula exact beneficiarii.
S-au încadrat criteriilor de acordare a acestui ajutor financiar de maximum 1.200 de lei seniorii cu pensii cuprinse între 1.000 de lei (nivelul pensiei sociale) și 1.600 de lei (pragul stabilit de guvernanți pentru acordarea unei pensii în plus).
198 dintre beneficiari
trebuie să restituie o parte dintre banii primiți în plus pe cuponul de pensie, în prima lună a anului.
Motivele sunt diverse și vizează două categorii de persoane. O parte erau pensionari militari, din Poliție sau SRI. Doar că aceștia, pe lângă drepturile financiare primite pentru activitatea militară, au mai lucrat și în unități civile, contribuind și la sistemul public de pensii. Astfel că au intrat în calcul și cu pensia acordată de sistemul public și în final au depășit pragul de 1.600 de lei.
Alții, care erau deja în sistem, au solicitat tot felul de recalculări și revizuiri ale pensiilor și, din nou, s-a depășit pragul de 1.600 de lei, pensia de bază. În cazul acestora, recalculările s-au finalizat după luna în care s-a acordat cea de a 13 - a pensie astfel încât ulterior achitării acesteia s-a aflat că, de fapt, nu se încadrau în limitele prevăzute de lege.
Și a mai fost graba cu care a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 132, privind acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii în anul 2022, precum și pentru modificarea alin. (10) al art. 7 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență.
Adică în decembrie 2021. Spre deosebire de legi, aplicabile la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial, la ordonanțele Guvernului efectul este imediat.
Iar perioada de la momentul intrării în vigoare și până la tipărirea cupoanelor la nivel centralizat a fost una extrem de scurtă, practic nelăsând timp caselor județene de pensii să efectueze toate calculele necesare pentru stabilirea beneficiarilor finali.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau