Aproape 90% dintre pacienții care ajung la Socola sunt alcoolici
Dimensiune font:
Medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași trag un semnal de alarmă. Tot mai mulți ieșeni au probleme cu alcoolul. Numărul cazurilor noi de pacienți care au ajuns la spital în ultimele săptămâni din cauza consumului de alcool în exces a fost cu 50% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. În fiecare gardă, aproape 90% dintre pacienții care ajung la Socola sunt alcoolici.
Peste 1.600 de pacienți au ajuns pe mâinile medicilor de la Institutul Socola din Iași de la începutul acestui an. În ultimele trei săptămâni, însă, cadrele medicale se confruntă cu un adevărat val de pacienți care ajung la spital pentru că beau prea mult alcool. Pacienții spun că apelează la medic abia când ajung să aibă alte probleme de sănătate care îi aduc la spitale. „Dimineață, la prânz și seara consumam alcool. Ca și cum ar fi micul dejun, prânzul și cina. Mai puțin cu mâncarea, din cauza alcoolului. Am avut și o cădere din picioare, după vare am decis sa vin la spital. Mă simțeam foarte rău și slăbit. Sunt o persoană puternică, lucrez muncă fizică niciodată nu am avut ocazia să mi se facă rău. Am leșina și am căzut jos din picioare. Intrasem deja în sevraj. Primul pahar la 6 jumătate, la șapte începeam munca. Am luat-o ca pe-o joacă. Devii nervos. Parcă nimic nu-ți convine. E un drum în viață pe care poți să îl repari”, povestește un pacient internat la Institutul Socola.
Cei plecați peste hotare, mai predispuși la alcoolism
De cele mai multe ori, alcoolul ajunge să fie refugiu pentru cei care au o situație dificilă acasă, ori sunt departe de familie. „Am fost mulți ani în străinătate, singurătatea și dorul de casă m-au făcut să beau. Sunt mai mulți factori. Alcoolul nu duce nicăieri, doar distruge. Am avut perioade în care l-am lăsat, dar în anturaj a revenit înapoi. Contează foarte mult si anturajul în care lucrezi. Am luat-o de la capăt. Azi un pic, mâine un pic și după aia devine înapoi. Asta e o dependență. Nu mai este o plăcere. Când sunt pauze ești cel mai cuminte om, iar când consumi alcool devii zmeu. Tu le știi pe toate. Tu le faci pe toate. Vedeai pe cineva ca bea, normal, îți venea și ție. În loc de o apă plată pe căldură, luai o bere. Și de la o bere mai multe. Din cauza alcoolului am renunțat și la permis. M-am înscris să fac școala și din cauza alcoolului am renunțat și nu am mai făcut-o”, explică bărbatul.
Număr dublu de prezentări în ultima lună
Medicii spun că de câteva săptămâni numărul prezentărilor de la Institutul Socola din cauza alcoolului a crescut cu 50% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. „Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, creșterea este in jur de 50 la sută. Pacienți noi, la prime internări din diverse categorii de vârste, dar tineri, foarte mulți între 20-40-45 de ani. Intoxicații, sevraje, delirium. Adică complicații ale consumului cronic de alcool. Probabil ca toate problemele care s-au adunat familiale, profesionale, materiale, sociale. Mulți dintre cei care ajung la noi au niște povești de viață incredibile in spate”, spune Raluca Modoranu, psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
Alcoolul, cel mai ieftin drog
În România, dependența de alcool este cea mai frecventă. Mulți și-l fac acasă, fie ca e vorba de vin, țuică sau alte băuturi alcoolice. „Alcoolul este la dispoziția tuturor. Este cel mai ieftin dintre droguri. Cel mai ieftin dintre substanțele care crează dependență și mai mult decât atât afectează organele interne, dând afecțiuni cronice care nu pot fi vindecate de cele mai multe ori. În ultimul timp, 90 la sută dintre cazurile prezentate în urgență sunt cu intoxicații alcoolice acute sau cu complicație a întreruperii de alcool, sevraj alcoolice, complicate cu delirium, complicate cu crize comițiale și cu alte afectiuni somatice. După ora 13:30, până a doua zi dimineață din 55-60 de cazuri prezentate, bărbați, femei, la camera de gardă, 45-50 sunt cu alcool.
Ultimile trei săptămâni toate cazurile care s-a prezentat la camera de gardă cu alcool au fost primele prezentări. Aduse de poliție, sau de ambulanță, mai rar de către aparținători. După un consum cronic de alcool, care afectează tot ce înseamnă corpul si creierul, ajung la simptome de sevraj pe care nu le mai pot manageria la domiciliu. Ajung să aibă halucianții, ajung sa plece, să se dezorienteze, sa fie agresivi cu cei din jur. Sa aibă simptome fizice care pe ceilalți îi sperie. Și atunci apelează la serviciile medicale lenteu a primi ajutor”, explică Raluca Modoranu, medic Psihiatru la Institutul Socola din Iași.
Din păcate, chiar dacă ajung în grija medicilor, este nevoie de multă voință din partea pacienților pentru a se lăsa de alcool. În jur de 5% dintre cei care ajung la spital renunță apoi la alcool.
Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau