Aproape cinci milioane de euro pentru reabilitarea Grădinii Copou
Dimensiune font:
Dincolo de reabilitarea aleilor, reconstrucţia foişorului şi conservarea Teiului lui Eminescu, se doreşte extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătrați, extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” și Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și, nu în cele din urmă, extinderea spațiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătrați
Intenția municipalității de a conferi o nouă înfățișare Grădinii Copou mai face în această săptămână un pas important. Consilierii locali sunt chemaţi să aprobe documentaţiei „Elaborare Studiul de fezabilitate, Actualizare documentaţie Grădina Copou laşi”, a indicatorilor tehnico-economici și ai devizului general pentru acest obiectiv. Potrivit documentației, valoarea totală a investiției este de 24.451.338,71 lei, inclusiv TVA, în timp ce durata prognozată pentru realizarea investiţiei este de 36 luni, dintre care durata de execuţie a lucrărilor este de 24 luni. Scenariul ales de către specialiștii peisagiști propune păstrarea identităţii de tip „grădină scenă” inspirată după modelul baroc și care, împreună cu modelul peisagist englez, creează o imagine idilică a unui cadru natural integrat în ţesutul urban.
Ce lucrări se vor face
Potrivit documentaţiei, investiţia presupune reabilitarea aleilor, conservarea Teiului lui Eminescu, reconstrucția foișorului fanfarei cu o capacitate mai mare, reorganizarea compoziției obiectelor de artă și restaurarea acestora, reabilitarea Aleii Junimiștilor, dotarea cu mobilier urban adecvat (bănci, coșuri de gunoi, mese de șah etc.), înființarea unui Teatru de Vară în zona Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, reabilitarea sistemelor de canalizare, realizarea unui sistem de irigare îngropat și computerizat, înființarea unei peluze rezistente la călcare și umbrire, modernizarea sistemului de iluminat funcțional și arhitectural, completarea lipsurilor vegetale etc. „Proiectul tehnic prezintă revitalizarea parcului Grădina Copou, redefinirea spaţiului existent ca loc de întâlnire şi socializare, punerea în valoare a spaţiilor verzi existente, reabilitarea şi dezvoltarea zonelor pentru petrecerea timpului liber. Menţinerea specificului de Grădina Publică se va realiza printr-o serie de propuneri cu rol de conservare a fondului construit existent, adaptarea acestuia la nevoile utilizatorilor cu respectarea normativelor în vigoare, dar şi intervenţii minimale la fondul forestier existent prin eliminarea elementelor de arbori uscaţi şi care nu prezintă siguranţă pentru vizitatori, completarea fondului plantat în funcţie de studii peisagistice şi dendrologice amănunţite”, se arată în SF.
Ca şi măsuri, se propune extinderea oglinzilor de apă, de la 542 la 1.089 metri pătrați (inclusiv crearea unui deck de lemn de 374 de metri pătrați), desființarea aleilor din asfalt și refacerea acestora, pe o suprafață totală de 33.520 de metri pătrați, cu dalaje din piatră cubică, plăci și înierbate (pe o suprafață de 1.653 metri pătrați), extinderea teraselor Muzeului „Mihai Eminescu” și Casei de Cultură „Mihai Ursachi” și, nu în cele din urmă, extinderea spațiului de joacă de la 336 la 1.498 metri pătrați.
Suprafața totală a terenului pe care vor fi făcute aceste intervenții este de 101.100 metri pătrați, din care suprafața spațiului verde va fi de 61.889 metri pătrați. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau