Armonia timpului. Arta pregătirii pentru o bătrânețe plină de sens și frumusețe

2021_8$largeimg_596971834

Dimensiune font:

| 09-06-2024 11:35

 * „Viața frumoasă nu este un cadou, ci este rezultatul unei activități susținute ce se asigură succes, satisfacții materiale și spirituale”, spune prof. univ. dr. Hortensiu Aldea

 Senioratul, acea etapă inevitabilă a existenței umane, reprezintă mai mult decât o simplă trecere a timpului; este un capitol profund, plin de reflecții, lecții și pregătiri esențiale. Pregătirea pentru acea perioadă nu se limitează la aspectele financiare sau fizice, ci îmbrățișează o abordare completă, care include dimensiuni emoționale, spirituale și sociale. Este un proces continuu, care începe de la tinerețe și se dezvoltă pe parcursul întregii vieți.

În primul rând, unul dintre aspectele esențiale ale pregătirii este acceptarea. Îmbătrânirea este un proces natural și, în loc să o privim cu frică sau regret, ar trebui să o acceptăm ca pe o parte firească a vieții. Acceptarea nu înseamnă renunțare, ci o recunoaștere a schimbărilor și adaptarea la acestea. Acest proces de acceptare poate începe prin reflectarea asupra realizărilor și experiențelor trăite, apreciind lecțiile învățate și momentele prețioase care ne-au format ca persoane.

„Bătrânețea activă este un subiect de mare complexitate psiho-socială care ne angajează în discuția fiecărui termen în parte, urmând să găsim o apropiere ideală a acestora. Vine un moment când acumulăm o anumită experiență socială cu reguli de comportament în societate și în familie. Concomitent cu parcurgerea deceniilor de viață ce definesc copilăria, adolescența, maturitatea și bătrânețe, ale căror probleme societatea și statul se obligă să le rezolve, apare și uzura biologică specifică fiecărei etape de viață, care este condiționată de moștenirea genetică, familială, dar și de educație, modul cum ne organizăm viața profesională și psihologică. Totul depinde de aptitudine, de temperament, de mediu familial și social în care ne formăm”, a atras atenția prof. univ. dr. Hortensiu Aldea, un cunoscut om de cultură și colecționar al Iașului.

Toate aceste particularități ce definesc personalitate individului sunt influențate de mediul social și mai ales de cel politic, care cultivă și stimulează respectul față de muncă și de valoare, inițiativa individuală, performanța sau dimpotrivă, favorizează arivismul, politicianismul, parvenitismul sau impostura. Etic, viața are o logică, ea trebuie trăită de fiecare individ în parte, dar și pentru colectivitatea din care face parte.  Un alt aspect crucial este menținerea unui stil de viață activ și sănătos. Bătrânețea aduce inevitabil provocări fizice, dar acestea pot fi gestionate prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase încă din tinerețe. Exercițiile fizice, o alimentație echilibrată și odihna adecvată sunt fundamentale pentru menținerea sănătății fizice și mentale. De asemenea, îngrijirea sănătății mentale prin activități care stimulează creierul, cum ar fi lectura, jocurile de memorie sau învățarea unor noi abilități, este esențială pentru a preveni declinul cognitiv.

Bucuria de a trăi este dată de liniște și echilibru

Relațiile sociale joacă, de asemenea, un rol vital în pregătirea pentru bătrânețe. Izolarea și singurătatea pot avea efecte negative asupra sănătății mentale și emoționale. De aceea, este important să ne cultivăm și să menținem relațiile cu familia, prietenii și comunitatea. Participarea la activități sociale, voluntariatul sau pur și simplu petrecerea timpului cu cei dragi pot aduce un sentiment de apartenență și suport emoțional, reducând riscul de depresie și anxietate. „ Este vorba de acea conștiință socială care formează o parte din societatea civilă și pentru care ar trebui să fie răspunzător orice salariat public și, în special, cei ce administrează viața politică a țării. Stabilitatea politică a statului și justiția sunt factori ce asigură cetățeanului liniștea, indiferent de categoria de vârstă. Liniștea și o viață frumoasă, bucuria de a trăi. Viața frumoasă nu este un cadou, ci este rezultatul unei activități susținute ce se asigură succese, satisfacții materiale și spirituale în raport cu profesia. Plugarul are bucuria unei recolte bogate, dascălul - satisfacția copiilor realizați profesional, pe care i-a tras de urechi. Chirurgul are satisfacția de a se reîntâlni, chiar și după mulți ani, cu pacienți pe care i-a operat sau de a primi o scrisoare de de recunoștință”, a completat prof. univ. dr. Hortensiu Aldea.

Pregătirea financiară este, de asemenea, un aspect de neignorat. Planificarea atentă a economiilor și investițiilor, împreună cu o înțelegere clară a beneficiilor și resurselor disponibile, cum ar fi pensia sau asigurările de sănătate, poate asigura un grad de confort și securitate în anii de bătrânețe.

Un alt pilon al pregătirii pentru bătrânețe este dezvoltarea spirituală. Aceasta poate include meditația, rugăciunea sau orice altă practică care aduce pace și claritate interioară. Reflecția asupra sensului vieții și conectarea cu ceva mai mare decât noi înșine poate oferi confort și alinare în fața schimbărilor inevitabile ale îmbătrânirii. „Fiecare vârsta are fericire a ei. În copilărie avem prima bicicletă, adolescenții au prima iubire, prima reușită la învățătură. La maturitate, prima reușită în profesie, în căsătorie, primul copil. La bătrânețe, prima cumva licență recuperată, primii nepoți, viață de familie. Preocuparea de a proteja viața cetățeanului este cunoscută din Antichitate”, a adăugat cunoscutul om de cultură. Nu în ultimul rând, este important să ne menținem o atitudine pozitivă și să ne bucurăm de prezent. Fiecare etapă a vieții are frumusețea și bucuriile ei, iar bătrânețea nu face excepție. Cultivarea unui spirit optimist și recunoștința pentru ceea ce avem poate transforma anii de bătrânețe într-o perioadă de pace și împlinire.

Maura ANGHEL

Pregătirea pentru vârsta a treia este un proces complex și multidimensional, care necesită atenție și efort pe parcursul întregii vieți. Acceptarea, menținerea sănătății fizice și mentale, cultivarea relațiilor sociale, planificarea financiară, dezvoltarea spirituală și menținerea unei atitudini pozitive sunt toate aspecte esențiale care contribuie la o bătrânețe fericită și împlinită. Prin abordarea acestor aspecte cu grijă și conștientizare, putem transforma acei ani într-o etapă frumoasă și plină de sens a vieții noastre.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Şase persoane, implicate într-un accident rutier produs în municipiul Suceava
22/06/2024 19:31

Şase persoane au fost implicate intr-un accident rutier produs sambătă după amiază in municipiul Suceava. Trei dintre ele au primit ingrijiri medicale la faţa locului, una dintre acestea fiind transportat ...

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte a şasea ediţie a 'Grădinii cu ii', eveniment care pune în valoare cămaşa tradiţională cu altiţă
22/06/2024 13:08

Muzeul de Etnografie Piatra-Neamţ găzduieşte, duminică, a şasea ediţie a "Grădinii cu ii", eveniment care pune in valoare cămaşa tradiţională cu altiţă. La eveniment vor fi invitate cele 40 de mem ...

Drumul care leagă județele Iași și Neamț va fi modernizat
21/06/2024 11:33

* pe langă DJ 201C, alte patru drumuri judetene vor fi modernizate cu fonduri guvernamentale: DJ 244 D: limita judetului Vaslui – Dolhesti – Ciortesti - Coropceni (intersectia DN 24), DJ 282 B: int ...

Copil dispărut în Siret, la Liteni
21/06/2024 10:43

Un băiat in varstă de 10 ani, a dispărut, ieri, in apele raului Siret, pe raza oraşului Liteni din judeţul Suceava. Căutările pompierilor au fost reluate in această dimineată, după ce echipe de salva ...

Focar de tuberculoză la o grădiniţă privată din Iași
21/06/2024 09:06

Un focar de tuberculoză a fost identificat de medicii de la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi la o unitate privată de invăţămant preuniversitar dintr-o localitate de langă municipiul reşedinţă ...

Socola - viața de dincolo de gard
21/06/2024 08:53

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi este un spital monospecialitate – de interes naţional – şi asigură asistenţă medicală de inaltă specialitate bolnavilor din teritoriul aron ...

Fermierii ieşeni au primit sfaturi de la specialişti cum să cultive pepenii
21/06/2024 08:42

Specialistii din cadrul Directiei pentru Agricultură Judeteană (DAJ) au continuat in aceste zile seria intalnirilor in teritoriu cu fermierii, in cadrul campaniei de informare in legătură cu cele mai noi re ...

O nouă ediție a „Marșului Vieții”, la Iași
21/06/2024 08:26

Primăria Municipiului Iasi (PMI), in colaborare Comunitatea Evreilor din Iasi si Rabinul Josef Wasserman din Israel, presedintele Fundatiei pentru Promovarea si Dezvoltarea Iudaismului in Romania, anuntă orga ...

Harta „zonelor reci” din Iași
21/06/2024 08:15

Iesenii nevoiti să străbată orasul la orele amiezii, atunci cand mercurul din termometre atinge cele mai ridicate valori, au la dispozitie cateva locuri in care se pot răcori si feri de arsită, care insă ...

Aeroportul Iaşi a sărbătorit 1 milion de pasageri înregistraţi în acest an, performanţă realizată în doar şase luni
20/06/2024 22:35

Aeroportul Iaşi a sărbătorit, joi, pentru a şasea oară in istoria sa, "pasagerul cu numărul 1 Milion", aceasta fiind o bucureşteancă sosită cu o aeronavă a companiei TAROM, pe ruta Bucureşti (Otopeni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei