Artiști lirici din cinci țări vin la Iași ca să-și rafineze măiestria
Dimensiune font:
* ei vor participa la cel mai important master-class de artă lirică din România * 11 tineri români și șapte soprane din USA, Serbia, Hong Kong, Rusia şi Israel vor studia sub atenția pianistului-dirijor Vlad Iftinca, de la Staatsoper din Stuttgart, a pianistului-vocal coach Ugo Mahieux și a sopranei Olga Makarina, de la New York
Iașul va găzdui, timp de o săptămână, cel mai important master-class de artă lirică din România, susținut de nume sonore. Ideea aparține muzicologului și pianistei Vasilica Stoiciu Frunză, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, alături de care am răsfoit în avans agenda manifestării.
- Ce a inspirat organizarea acestui master-class şi cum aţi reuşit să aduceţi împreună nume atât de importante din lumea artei lirice?
- Chiar dacă pentru mine au fost previzibile, experienţele dobândite la primele patru ediţii ale „Master-class pentru tineri cântăreţi de operă” susţinut la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi prin prezenţa excepţională a pianistului-dirijor Vlad Iftinca, mi-au arătat pe de o parte beneficiile întâlnirilor de acest tip pentru cântăreţii aspiranţi la scenele lirice, pe de altă parte dorinţa, bucuria, curiozitatea chiar pentru întâlniri muzicale internaţionale. În acest caz mă refer la faptul că domnul Iftinca a venit cu viziuni de cea mai înaltă clasă de la Metropolitan Opera din New York, unde a activat doisprezece ani, de asemeni cu noutăţi de ultimă oră de la Staatsoper din Stuttgart unde este în prezent extrem de implicat în angrenajul producţiilor de operă ca pianist şi dirijor.
- Care sunt obiectivele principale ale acestei inițiative şi ce speraţi să realizeze artiștii în urma participării lor?
- Un master-class de acest tip aduce plus valoare pe termen lung fiecărui participant, informaţii foarte valoroase din domenii muzicale diverse, specifice artei cântului vocal, antrenament continuu urmărit cu grijă şi viziune faţă de personalitatea fiecăruia. Ediţia a cincea oferă o deschidere internaţională firească, pentru că am urmărit evoluţia primelor patru întâlniri şi am constatat necesitatea unei „construcţii” solide care să completeze pregătirea de înalt nivel profesional dobândită pe parcursul anilor de studii universitare a noilor generaţi de artişti lirici. Aşa se face că a apărut ocazia parteneriatului între UNAGE şi CANTOFEST, asociaţie deţinută de soprana Olga Makarina la New York, mulţi ani solistă pe această prestigioasă scenă. Colaborarea de lungă durată între doamna Makarina şi pianiştii Vlad Iftinca şi Ugo Mahieux se mută de această dată în estul Europei, spre beneficiul celor unsprezece tineri români şi şapte soprane din cinci ţări, USA, Serbia, Hong Kong, Rusia şi Israel. Cursurile vor avea loc la UNAGE zilnic începând de duminică, 21 iulie până marţi, 30 iulie, urmând ca miercuri, 31 iulie, la Cupola Palatului Braunstein să prezentăm într-un concert amplu, rezultatele acestui „work in progress”. Am pregătit și o pată de culoare în acţiunea noastră, un „concurs” de canto al participanţilor la master-class, o situaţie ce se doreşte a fi o replică „miniaturală” a unui concurs internaţional de mare anvergură. În acest context, joi, 25 iulie, publicul este binevenit, existând chiar posibilitate oferirii unui premiu de popularitate.
- Ce impact speraţi să aibă acest master-class asupra scenei lirice din România şi asupra carierei participanţilor?
- Eu nu pun problema speranţei. Eu ŞTIU că amprenta unei întâlniri de acest fel este foarte puternică şi de neuitat, că informaţiile, în mare parte, sunt reţinute şi depinde de fiecare cum le gestionează pe treptele evoluţiei profesionale. De aceea, participarea constantă - pe cât posibil, desigur - la cursuri de măiestrie, este o investiţie personală valoroasă şi chiar necesară aş spune, în zilele noastre. Tinerii artiști care aspiră să participe la viitoarele ediţii ale acestui master-class trebuie să ştie că această profesie cere investiţie continuă, pe termen foarte lung, că dăruirea, insistenţa şi aprofundarea muzicală sunt necesităţi fără de care nu poţi fi un artist pe calea adevărului, să îndrăznească să se apropie de valori precum maeştrii care au generozitatea de a oferi din toată cunoaşterea lor dobândită în mulţi ani de studiu. Şi, desigur, să nu se „îmbete” cu succese efemere şi laude venite din exaltarea de moment.
A consemnat Maura ANGHEL
„La Iaşi, la Universitatea Naţională de Arte, avem condiţii excelente pentru desfăşurarea master-class-urilor, dovadă abundenţa de întâlniri foarte valoroase în toate facultăţile şi departamentele. După cum e lesne de înţeles, este şi cazul evenimentului în discuţie faţă de care, cu grijă, avem, o proiecţie de viitor. Faptul că am ajuns la ediţia a cincea se datorează valorii căpătate anterior, mulţumirii şi sentimentului bine conturat de evoluţie personală a fiecărui cursant, entuziasmului necesar şi bucuriei, cu gândul la o nouă întâlnire pe drumul artistic continuu” – conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau