Asociațiile civice din Moldova pregătesc proteste de amploare
Dimensiune font:
Săptămâna aceasta se va finaliza licitația și va fi desemnat câștigătorul pentru realizarea la cheie a etapei de proiectare pentru sectorul principal al autostrăzii A8, tronsonul Târgu Neamț - Iași - Ungheni.
Asta a anunțat ieri ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, considerând informația drept „o piatră de hotar pentru Autostrada Unirii”. „Sectorul dintre Târgu Frumos și Lețcani va fi tratat cu prioritate - aici sperăm la o finalizare mai rapidă a proiectării, astfel încât să poată fi dat în lucru pentru execuție anticipat. Îmi doresc să nu existe contestații și să putem semna contractul pentru proiectul tehnic al acestei investiții care este crucială nu doar pentru Moldova, ci și pentru întreaga țară”, a menționat Cătălin Drulă.
Pe de altă parte, acesta a anunţat şi finalizarea studiului geotehnic şi a celui de fezabilitate pentru tronsonul Ploieşti - Buzău, din Autostrada Moldovei A7.
Potrivit acestuia, după aprobarea documentelor de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cursul acestei săptămâni va fi obţinut şi acordul de mediu pentru acest segment. „Calendarul pe care l-am anunțat rămâne valabil: în mai, începem licitația pentru execuția tronsonului, lung de 63 de km, care cuprinde 6 noduri rutiere, 42 de poduri și viaducte, 4 parcări securizate și 159 de hectare de perdele forestiere. Acesta este un proiect din noua generație pregătită de CNAIR, unde toată partea de proiectare este pusă la punct înainte de lansarea licitației pentru execuție. Astfel, vom avea exproprierile făcute la zi, toate avizele, studiile geotehnice și acordurile necesare - astfel încât să putem începe lucrările în teren de îndată ce semnăm contractul de execuție”, a precizat ministrul Cătălin Drulă.
Asociațiile civice, gata de proteste!
În replică, Asociația Împreună Pentru A8 se pregătește de proteste pentru A8 și A7! „Azi am avut mai multe discuții on-line și telefonice cu asociațiile civice și asociațiile transportatorilor din Moldova, cu oameni de afaceri din Iași, Neamț, Suceava, Focșani, Botoșani, Vaslui și Bacău. Motivele acestui protest sunt: 1. Autostrăzile A7 și A8 din Moldova sunt în pericol de a nu fi finanțate prin PNRR. 2. Nici acest guvern nu reușește să ia decizii serioase și curajoase pentru Autostrada Unirii! 3. Ministerul Transporturilor ezită să ia o decizie de deblocare a proiectelor din Moldova. 4. CNAIR este depășită de șantajul pe care îl fac firmele de proiectare pe tronsoanele Târgu Mureş - Târgu Neamt, Moțca - Iași - Ungheni, Focșani - Bacău și Bacău - Pașcani. 5. Firmele de proiectare blochează proiectele de infrastructură ale Moldovei prin întârzieri repetate, întârzieri pe care nimeni nu le sancționează”, a declarat ieri liderul Asociației Împreună Pentru A8, Cătălin Urtoi.
Acesta consideră că „toți cei care se fac vinovați de sabotarea și neimplicarea cu profesionalism” în derularea proiectului autostrăzilor A7 și A8 „trebuie sancționați și schimbați”. „Acest proiect nu poate merge înainte în aceste condiții! Resetarea CNAIR trebuie făcută acum! Asociația Împreună Pentru A8 va sesiza organele statului abilitate și vom depune inclusiv documente care vin în sprijinul afirmațiilor noastre”, a anunțat Cătălin Urtoi. Daniel BACIU, Cătălin NEAGU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau