ATENŢIE-Ţeapă imobiliară pe OLX
Dimensiune font:
Prin prisma statutului de oraş universitar, tinerii sunt ademeniţi în ţepe imobiliare care, la prima vedere, par nişte oferte extrem de atractive * escrocii care pretind că lucrează în străinătate, dau spre închiriere garsoniere şi apartamente în zona universităţilor şi le spun clienţilor să le facă dovada plății înainte să le prezinte apartamentul * mai nou, conversaţiile între ţepari şi victime se poartă prin mail, pe motiv că nu ar avea semnal la telefon în zona în care locuiesc * un ieşean a căutat locaţia IP-ului unui astfel de mail ataşat unui anunţ pe OLX şi a constatat, cu stupoare, că escrocul se află chiar în Iaşi * acest sistem se practică, de ani buni, şi la vânzarea de autoturisme
Vechile escrocherii se întorc, după un rebranding studiat şi fac victime în rândul ieşenilor aflaţi în goana după o chirie bună. Principala atracţie o reprezintă imobilele aflate în apropierea campusurilor universitare din Iaşi, care nu sunt deloc ieftine. Totuşi, din dorinţa de a fi mai aproape de facultate ori de centrul oraşului, tinerii sunt dispuşi să scoată sute de euro din buzunar, fără să cunoască proprietarul. Un ieşean care a înţeles că urmează să fie victima unei inginerii mafiote a stat de vorbă cu redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei” şi a povestit cum operează ţeparii de pe piaţa chiriilor. Tânărul a fost interesat de un anunţ găsit online pentru un apartament cu două camere în Piaţa Unirii. Iniţial, a încercat să-l sune pe proprietar, însă acesta i-a respins apelul, apoi au avut schimburi de informaţii prin mail. În fapt, ţeparul i-a explicat că lucrează în Londra şi nu are pe nimeni de încredere în ţară să-i prezinte tânărului apartamentul. A fost motivul potrivit să-i ceară ieşeanului să facă dovada plății. Mai apoi, proprietarul i-a spus de costurile de transport pe ruta Londra – Iaşi, sub pretextul că trebuie să vină personal să deschidă apartamentul, iar o călătorie programată într-un timp scurt ar fi prea costisitoare. „Eu lucrez de câţiva ani în Londra, ca doctor pediatru la un cabinet privat. Din dorinţa şi nevoia de a închiria cât mai repede, am pus deja un preţ mic (250 euro plus avans cu aceeaşi sumă – n.r.) şi nu doresc să mai discutăm legat de acest aspect. Dacă credeţi că mai vreţi să negociaţi, eu nu sunt de acord şi am rugămintea să nu ne pierdem timpul. Dacă vă place locuinţa mea, vin în România să vă arăt şi să facem contractul de închiriere. Adresa exactă nu aş vrea să v-o spun înainte să ne întâlnim, deoarece s-au întâmplat atâtea probleme acolo în ţară”, a răspuns ţeparul prin mail, moment în care clientul interesat de apartament a înţeles că este vorba de un sistem imobiliar mafiot. „Londonezul” a motivat că, pentru a veni în ţară, trebuie să facă o călătorie scumpă, crezând că în acest mod îl va constrânge pe posibilul chiriaş să ia apartamentul. „Nu vreau să par nepoliticos, dar momentan nu mai vreau să vorbesc la telefon până nu sunt convins că doriţi într-adevăr să închiriaţi. Când m-am hotărât să închiriez, am luat în calcul că trebuie să fac un drum de aici din Anglia până acasă, deci nu ar fi asta o problemă. Aş putea să vin în două zile în ţară, dar aş vrea să fiu sigur că doriţi să staţi măcar câteva luni şi că aveţi banii necesari. Vă daţi seama că nu aş putea să fac un drum doar să vedeţi”, a scris ţeparul. Având suspiciuni asupra identităţii proprietarului, tânărul a verificat IP-ul mail-ului primit şi a descoperit că, în tot acest timp, a purtat o conversaţie cu o persoană aflată în Iaşi, nicidecum în Londra.
Așa arată apartametul falsului proprietar
A cerut banii prin Western Union
Tudor, cel care a găsit anunţul pe OLX a avut o conversaţie cu proprietarul apartamentului la mijlocul săptămânii trecute. La puţin timp după primul contact, anunţul dispăruse. „Am dorit să-i arăt soţiei mele fotografiile cu apartamentul, dar anunţul a dispărut. Ca şi locaţie, noi căutam ceva în apropiere de Facultatea de Medicină. Am cerut un reper mai exact al poziţiei apartamentului pentru că, de multe ori, în anunţuri găseam locaţia în centru, când, de fapt, erau la Gară sau în Podu Roş”, povesteşte ieşeanul. Din mărturisirile victimei, numele proprietarului ar fi Eugen Adrian Andrei, însă posibilitatea ca acest nume să fie un alt fals este destul de ridicată. În ultimul schimb de mail-uri între cei doi, proprietarul i-a cerut bani într-un cont Western Union, ca să fie făcută, chipurile, dovada existenţei banilor pentru chirie. „Aş dori să mă asigur că închiriaţi locuinţa. Ca să fiu sigur că nu vin degeaba până în România şi că nu cumpăr biletele la avion degeaba, vreau să îmi dovediţi că aveţi banii pregătiţi şi nu îi daţi pe altă chirie la altcineva sau cine ştie cum doriţi să negociaţi preţul chiriei. Pentru asta, vom folosi sistemul de transfer de bani Western Union, pentru că este cel mai sigur şi cunoscut sistem de plată din lume”, a răspuns proprietarul.
Menţionăm că astfel de anunţuri sunt întâlnite de ani buni pe piaţa de vânzări a maşinilor, iar alţi ieşeni spun că erau să cadă în capcana unor escrocherii similare. „Era s-o păţesc eu cu o maşină şi când i-am cerut numărul de telefon din Londra mi-a zis că nu prea are semnal bun”, povestesc unii ieşeni pe reţelele de socializare.
Vezi și Mamă către autorităţi: „Fiica mea a venit cu cannabis de la şcoală”
Vezi și Nepotismul macină sistemul bugetar EXCLUSIV
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau